Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενεργώ ως Πολίτης» συμμετέχει πιλοτικά το Δημοτικό Σχολείο Χωριστής

0
444

– Τα παιδιά φύτεψαν λουλούδια, έκαναν καθαριότητα και έβαψαν ένα μέρος από τον προαύλιο χώρο του σχολείου τους
– Δ. Καζάκης στα «Χ»: «Το πρόγραμμα αποσκοπεί να μάθει στα παιδιά τα γίνουν ενεργοί πολίτες μεγαλώνοντας»


 

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενεργώ ως Πολίτης», που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας συμμετέχει το Δημοτικό Σχολείο Χωριστής, υλοποιώντας το για δεύτερη χρονιά, πιλοτικά.
Είναι το μόνο σχολείο από τον Νομό Δράμας που συμμετέχει στο πρόγραμμα και διαθέτει τέσσερις τάξεις και έξι εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιμορφώθηκαν ειδικά και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τον συντονιστή του προγράμματος κ. Ιωάννη Πούλιο, εκπαιδευτικό, υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων και Σχολικό Σύμβουλο στη ΔΙΠΕ Σερρών, όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Χωριστής κ. Δημήτρης Καζάκης.
Σκοπός του προγράμματος είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση των μαθητών/τριών ως ενεργών πολιτών, στην εκπαίδευση για τη δημοκρατία. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος επιδιώκεται η καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης, της αναλυτικής τους ικανότητας, των ερευνητικών δεξιοτήτων τους, της διαπολιτισμικής τους κατανόησης, της ικανότητάς τους να επικοινωνούν και να συνεργάζονται, της ευελιξίας και προσαρμοστικότητάς τους, ενώ παράλληλα υποστηρίζονται ώστε να κατανοήσουν τις έννοιες της ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Η μάθηση εκκινεί από την εμπειρία των μαθητών/τριών είτε στο σχολικό, είτε στο οικογενειακό είτε στο κοινωνικό τους περιβάλλον και τροφοδοτείται από δεδομένα που προκύπτουν από αυτό. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσα από ένα σύνολο δραστηριοτήτων που έχουν ταξινομηθεί σε έξι θεματικές ενότητες που είναι: 1. Η ταυτότητα 2. Η συνύπαρξη 3. Ενεργός πολίτης, το παιδί πολίτης 4. Κανόνες και δίκαιο 5. Τι στ’ αλήθεια συμβαίνει; 6. Ας κάνουμε κάτι, τοπικά και παγκόσμια.
Οι δραστηριότητες θέτουν ερωτήματα για προβληματισμό και ανάπτυξη επιχειρημάτων και οδηγούν στον σχεδιασμό δράσεων και μικρών οργανωμένων παρεμβάσεων. Όλες υποστηρίζουν την καλλιέργεια δεξιοτήτων του ενεργού πολίτη. To πρόγραμμα ξεκίνησε στο Δημοτικό Σχολείο Χωριστής πέρσι πριν από τα Χριστούγεννα και υλοποιήθηκε πολύ ικανοποιητικά από τη σχολική μονάδα. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος θεώρησαν ότι, επειδή πέρσι το πρόγραμμα ξεκίνησε αργά, θα πρέπει να συνεχιστεί και φέτος πιλοτικά. Το πρόγραμμα αποσκοπεί να μάθει στα παιδιά να γίνουν ενεργοί πολίτες μεγαλώνοντας, αλλά και όσο είναι στην παιδική ηλικία να ενδιαφέρονται για όσα συμβαίνουν γύρω τους, όπως είπε στα «Χ» ο κ. Καζάκης.
«Τα παιδιά δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, επειδή το πρόγραμμα απαιτεί την ενεργό συμμετοχή τους και είναι κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα μαθήματα που κάνουμε στο σχολείο. Εκτός αυτού τα παιδιά παράγουν και πολύ ωραία αποτελέσματα, τα οποία αναρτούμε σε μια πλατφόρμα για τους υπευθύνους του προγράμματος» δηλώνει ο διευθυντής του σχολείου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος το σχολείο πέρα τις έξη θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει, ασχολήθηκε και με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα παιδιά προχώρησαν σε δραστηριότητα που σχεδίασε ο διευθυντής του σχολείου και μεταξύ άλλων άκουσαν ελληνικά και αγγλικά αντιπολεμικά τραγούδια, μεταφράζοντάς τα, αλλά και παρακολούθησαν ταινίες μικρής διάρκειας και ενημερώθηκαν για την ιστορία των πολέμων στην Ευρώπη. Ακόμη στην τελευταία δραστηριότητα του προγράμματος τον Ιούνιο του 2022, όταν τα παιδιά έπρεπε να καταλήξουν και σε ένα πρακτικό αποτέλεσμα, δημιούργησαν μια αφίσα και κάλεσαν τον σύλλογο γονέων, προκειμένου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος να φυτέψουν λουλούδια, να κάνουν καθαριότητα και να βάψουν ένα μέρος από τον προαύλιο χώρο του σχολείου τους.
Το έργο «Ενεργώ ως Πολίτης» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκατ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ