Να προχωρήσει επιτέλους το νέο σχολείο στο Νευροκόπι

0
6425

– Λήγει στις 17 Μαΐου και η προθεσμία της παράτασης που είχε λάβει ο εργολάβος για την ολοκλήρωση του έργου
– Γ. Κυριακίδης στα «Χ»: «Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτε από πλευράς εργασιών»

Σε έργο «φάντασμα» εξελίσσεται η κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου στο Νευροκόπι, αφού παρά τις καθυστερήσεις και τις παρατάσεις που δόθηκαν για την εξέλιξη του έργου αυτό παραμένει στα θεμέλια εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια. Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης σημείωσε: «H προθεσμία που έχει ο εργολάβος για να ολοκληρώσει το έργο του νέου σχολείου λήγει στις 17 Μαΐου.
Η παράταση της προθεσμίας που δόθηκε από την πολιτεία στον κατασκευαστή πέρσι τελειώνει, αλλά δεν έχει γίνει τίποτε. Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι εάν δεν το έργο δεν γίνει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας παράτασης, θα περάσουμε στις νόμιμες διαδικασίες που είναι η έκπτωση του εργολάβου και η παραχώρηση του έργου σε κάποιον άλλον. Προσπάθησα να πείσω πολιτικά ότι πρέπει να λυθεί το θέμα και η απάντηση που έλαβα είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 17 Μαΐου, που λήγει η παράταση. Στη συνέχεια δεν θα δοθεί άλλο χρονικό περιθώριο».
Σχετικά με το πρόβλημα της καθυστέρησης του έργου και τη φάση που βρίσκεται σήμερα πρέπει να σημειωθεί ότι είχε γίνει προσπάθεια να «ξεπαγώσει» αφού ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, και τελικώς, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020, η πολιτεία διαμήνυσε στον εργολάβο ότι ή θα πρέπει να συνεχίσει το έργο ή διαφορετικά θα πρέπει να κηρυχθεί έκπτωτος. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι ενώ ο εργολάβος είχε προγραμματίσει να συνεχίσει τις εργασίες, μετά από μια περίοδο παύσης 2-3 ετών, με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα που ετέθη προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, τελικά δεν το έκανε.
Το νέο σχολικό συγκρότημα έχει παραχωρηθεί από τον δήμο στην ΚΤΥΠ Α.Ε. Μετά τις καθυστερήσεις μεσολάβησε η πρόταση της ΚΤΥΠ Α.Ε. να κηρυχθεί ο ανάδοχος έκπτωτος αφού το έργο δεν προχωρούσε. Τελικώς, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία δόθηκε στον εργολάβο η οριζόμενη από τον Νόμο νόμιμη περίοδος παράτασης. Πλέον, φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει προχωρήσει το έργο παρότι λήγει και η προθεσμία της παράτασης στις 17 Μαΐου.
Τα έργα για το νέο Δημοτικό Σχολείο του Νευροκοπίου, σταμάτησαν δέκα περίπου ημέρες μετά την επανέναρξή τους, το φθινόπωρο του 2020 και μέχρι σήμερα το έργο παρέμεινε και ως είχε. Η δέσμευση πάντως που υπήρξε από την πολιτεία και από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (που εξάντλησαν τη νόμιμη προθεσμία για τον εργολάβο) προς τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου, ήταν ότι το έργο θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο είτε με τον ίδιο εργολάβο είτε με τον επόμενο, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά μιλώντας στα «Χ» ο Δήμαρχος Νευροκοπίου.
Για την ιστορία αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το νέο Δημοτικό Σχολείο του Κ. Νευροκοπίου είναι κάτι που επεδίωξε να υλοποιήσει ο πρώην Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, Β. Γιαννόπουλος, από το 2010. Το σχολείο το οποίο χρηματοδοτήθηκε επί προεδρίας Παυλόπουλου ξεκίνησε την ανέγερσή του με διαγωνισμό που κατέληξε σε ανάδοχο, αλλά όπως λέγεται, ο εργολάβος για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να το προχωρήσει. Έτσι το έργο παραμένει μέχρι σήμερα στα θεμέλια. Σε προηγούμενες δηλώσεις τις στα «Χ» η Δραμινή Βουλευτής και τομέαρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ κ. Χαρά Κεφαλίδου είχε σημειώσει ότι «αυτή η κατάσταση θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει. Είτε ο εργολάβος θα κηρυχθεί έκπτωτος και θα ξαναγίνει διαγωνισμός για το έργο είτε θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να συνεχιστεί το έργο. Αυτό το χάλι δεν μπορεί να συνεχιστεί». Μάλιστα αναφερόμενη και στους κινδύνους του εργοταξίου, για τα παιδιά της περιοχής είχε υπογραμμίσει: «Tα παιδιά του παλιού Δημοτικού Σχολείου, που βρίσκεται δίπλα, δεν έχουν πια αυλή λόγω του εργοταξίου. Δυστυχώς οι μαθητές παίζουν στο συγκεκριμένο σημείο. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εάν συμβεί κάτι επικίνδυνο με τους μαθητές που παίζουν εκεί; Για το υπό κατασκευή νέο σχολείο έχουν γίνει αγώνες προκειμένου να ξεκινήσει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ