– Γ. Βογιατζής στα «Χ»: «Οι υποδομές για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων έχουν προχωρήσει σημαντικά»
– Η προμήθεια καφέ κάδων και απορριμματοφόρων είναι στο στάδιο της εξεύρεσης χρηματοδότησης
Την προκήρυξη διεθνούς ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων (βιοαποβλήτων) της ΠΕ Δράμας, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 2.016.450 ευρώ, ενέκρινε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ αφού συζήτησε το θέμα και μελέτησε τα σχετικά στοιχεία της υπόθεσης.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργος Βογιατζής είπε ότι το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και από ίδιους πόρους της εταιρίας ενώ θα κατασκευαστεί βόρεια από τον σταθμό μεταφόρτωσης που υπάρχει σήμερα στη Δράμα. Το έργο, πρόσθεσε ο κ. Βογιατζής, έχει δημοπρατηθεί και πάλι το 2019, αλλά τότε είχαν προκύψει κάποια ζητήματα με τους περιβαλλοντικούς όρους και τη χρηματοδότηση του έργου και έπρεπε να γίνουν κάποιες διορθώσεις.
Το έργο αφορά την κατασκευή μίας Μονάδας Επεξεργασίας μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων (βιοαποβλήτων), την προμήθεια του σχετικού κινητού εξοπλισμού καθώς και τη δοκιμαστική λειτουργία της για 3 μήνες. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή και την προμήθεια του εξοπλισμού ενώ χρειάζονται και τρεις μήνες για τη δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας. Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή μιας μονάδας επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων που θα προέρχονται από προγράμματα Διαλογής στην Πηγή των Δήμων Δράμας και Δοξάτου.
Η δυναμικότητα της μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων είναι 6.152 τόνοι/έτος (προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα 5.008 τόνοι και πράσινα απόβλητα/κλαδέματα 1.144 τόνοι). Μετά το πέρας των κατασκευαστικών εργασιών εκκινεί ή τρίμηνη δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας.
Ο κ. Βογιατζής διευκρίνισε στα «Χ» ότι η μονάδα είναι ένα μέρος από τον γενικότερο σχεδιασμό της διαχείρισης των βιοαποβλήτων για τη διαχείριση των οποίων είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός που υπάρχει. Ήδη προχωρά το θέμα των καφέ κάδων που αφορούν τη διαλογή των οργανικών αποβλήτων στην πηγή, που σήμερα διαχωρίζονται στις Μονάδες Μηχανικής Διαλογής διαδικασία που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα. Σε ότι αφορά στην προμήθεια των καφέ κάδων για τα οργανικά απόβλητα από τους δήμους, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο εξεύρεσης της απαιτούμενης χρηματοδότησης, για την προμήθειά τους, όπως εξήγησε ο κ. Βογιατζής, σημειώνοντας ότι η ξεχωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων είναι αρμοδιότητα των δήμων. Η ΔΙΑΑΜΑΘ, θα αναλάβει την επεξεργασία των βιοαποβλήτων μετά την αποκομιδή τους, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι παρ’ όλα αυτά η ΔΙΑΑΜΑΘ προσπαθεί να συνδράμει στο έργο των δήμων και να προχωρήσει το θέμα της προμήθειας για λογαριασμό τους. Η ΔΙΑΑΜΑΘ δηλαδή, έχει κάνει τις σχετικές μελέτες για τους δήμους. Ο κ. Βογιατζής είπε επίσης ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στη χρηματοδότηση κατά τον έλεγχο των πράξεων σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις. Τόνισε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προκαλεί πολύ σημαντικές καθυστερήσεις.
Πάντως, σε ότι αφορά τις υποδομές, είπε ότι αυτές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Στη Δράμα ολοκληρώνεται, σε ένα μήνα περίπου, η μονάδα κομποστοποίησης του Δήμου Παρανεστίου. Παράλληλα, δημοπρατείται η μονάδα επεξεργασίας μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων της Δράμας, που θα εξυπηρετήσει τους δήμους Δράμας και Δοξάτου. Την ίδια ώρα έχει υπογραφεί η σύμβαση και κατασκευάζεται και η μονάδα της Προσοτσάνης.
Το δεύτερο κομμάτι, είπε ο κ. Βογιατζής, αφορά στην προμήθεια των κάδων και των απορριμματοφόρων που βρίσκεται στην φάση της εξασφάλισης χρηματοδότησης. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Χ», διευκρίνισε ότι έχει υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ, πριν από ένα χρόνο περίπου και υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση η οποία έχει να κάνει με τον «έλεγχο» των κρατικών ενισχύσεων.
Τέλος, όπως είπε ο κ. Βογιατζής, το σύστημα της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων θα έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2023. Πρόσθεσε ακόμη ότι το ζήτημα της ενημέρωσης των πολιτών, για το τι σημαίνει «Βιοαπόβλητα», πώς γίνεται η διαλογή τους κλπ. είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στο 2022, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που απαιτεί χρόνο αλλά και εκπαίδευση. «Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο οι δήμοι έχουν να κάνουν πάρα πολλή δουλειά» κατέληξε ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ.