«Ναυάγησε» η αξιοποίηση του αρχοντικού της Περδίκα

0
3535

– Η ΚΥΚΛΩΨ απέσυρε το ενδιαφέρον της και ο ΕΦΚΑ ανακάλεσε την απόφαση παραχώρησης. Κομβικό σημείο διαφωνίας είναι η διάρκεια της μακροχρόνιας μίσθωση
– Χάθηκε η ευκαιρία να διασωθεί από την εγκατάλειψη το εμβληματικό κτήριο της οδού Περδίκα

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, η συζήτηση μεταξύ του ΕΦΚΑ και της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της οικίας Παμπούκα (το παλιό αρχοντικό) επί της οδού Περδίκα 10, όπως προκύπτει από την έρευνα που έκαναν τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας».
Η ΚΥΚΛΩΨ είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του εγκαταλελειμμένου ιστορικού χώρου της Δράμας, που σήμερα ανήκει στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να αποκαταστήσει τις εκτεταμένες φθορές και να το μετατρέψει σε χώρο πολιτισμού που θα χρησιμοποιούν οι Δραμινοί πολίτες. Παράλληλα, σκόπευε να αξιοποιήσει τον αύλειο χώρο που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του ακινήτου για τη δημιουργία ανοικτού χώρου αναψυχής, ωστόσο τελικά ο σχεδιασμός αυτός δυστυχώς, ανατράπηκε.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ του ΕΦΚΑ και της ΚΥΚΛΩΨ απέβησαν άκαρπες καθώς υπήρχε διαφωνία σχετικά με το χρονικό διάστημα της μίσθωσης. Ο ΕΦΚΑ δεν άλλαξε την αρχική του απόφαση, σύμφωνα με την οποία παραχωρούσε το ακίνητο για περίοδο 30 ετών, κάτι που δεν βρήκε σύμφωνη την ΚΥΚΛΩΨ, η οποία θα επιθυμούσε η παραχώρηση να είναι για περισσότερα χρόνια με αποτέλεσμα τελικώς, να αποσύρει το ενδιαφέρον της γνωστοποιώντας την απόφασή της με επιστολή προς τον φορέα στις 22 Μαρτίου. Με τη σειρά του και ο ΕΦΚΑ, με σχετική απόφασή του στις 8 Απριλίου, ανακάλεσε την απόφαση που είχε λάβει το διοικητικό του συμβούλιο, αναφορικά με τη μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης του ακινήτου με αντάλλαγμα στην «ΚΥΚΛΩΨ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
‘Όλα αυτά συνέβησαν παρά το γεγονός ότι διαφαινόταν πως θα υπάρξει κάποια τελική συμφωνία για την αξιοποίηση του κτηρίου και με δεδομένο, μάλιστα, ότι ήδη η ΚΥΚΛΩΨ έστειλε τους μηχανικούς της το προηγούμενο διάστημα να ελέγξουν τον χώρο ενώ προέβη και σε κάποιες προεργασίες στη στέγη του ακινήτου, προκειμένου αρχικά να σταματήσει η ζημιά από την είσοδο των ομβρίων υδάτων.
Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ, που τελικώς ανακλήθηκε, αφορούσε τη μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης με αντάλλαγμα (δηλαδή την εκμίσθωση) του ιδιόκτητου κτηρίου του e-ΕΦΚΑ, για χρονικό διάστημα τριάντα 30 ετών. Στην απόφαση περιλαμβανόταν η προϋπό-θεση ότι ο μισθωτής υποχρεώνεται να εκτελέσει με δικές του δαπάνες απαραίτητες εργασίες επισκευής – ανακαίνισης, εκτιμώμενου ύψους κατ’ ελάχιστον 796.156€ χωρίς ΦΠΑ. Η παραχώρηση θα εξασφάλιζε δηλαδή να αποκατασταθεί μεγάλο μέρος των φθορών του, επί πολλά χρόνια, εγκαταλελειμμένου εμβληματικού κτιρίου στην οδό Περδίκα.
Ουσιαστικά η μίσθωση του χώρου από την ΚΥΚΛΩΨ θα έσωζε τον ιστορικό χώρο της πόλης από την εγκατάλειψη και την καταστροφή που ήδη έχει επιφέρει ο χρόνος στα δομικά του στοιχεία. Δυστυχώς, αυτό τελικώς ανατράπηκε αφού υπήρξε διαφωνία μεταξύ του ΕΦΚΑ και της ΚΥΚΛΩΨ για τη διάρκεια της μίσθωσης και το ερώτημα είναι πλέον με ποιον άλλο τρόπο μπορεί θα μπορούσε να διασωθεί το κτήριο, καθώς το κόστος για την αποκατάστασή του είναι αρκετά μεγάλο και εμφανώς δυσβάσταχτο για οποιονδήποτε ιδιώτη θα εξέφραζε το ενδιαφέρον να μισθώσει τον χώρο. Από την άλλη πλευρά, επειδή το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον ΕΦΚΑ αλλά την ίδια την ιστορία της πόλης, θα ήταν χρήσιμο, ενδεχομένως, να ασχοληθούν με το θέμα οι τοπικές αρχές προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος που να εξασφαλίζει για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του εμβληματικού κτηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι το «Αρχοντικό» ήταν ιδιοκτησίας του καπνέμπορου Παμπούκα και αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιόδου μεταξύ 19ου και 20ού αιώνα. O σχεδιαστής του κτηρίου, Χρήστος Δημόπουλος ήταν βοηθός του Αυστριακού αρχιτέκτονα Konrad von Vilas, έργο του οποίου είναι και η εντυπωσιακή πολυώροφη καπναποθήκη της οδού Περδίκα, που προορίζεται για έδρα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα από την πλευρά του Δήμου Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!