Αντ. Σκουλίδης στα «Χ»: Χρειάζονται διευκρινίσεις για τα self test των εργοδοτών

0
1828

Ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας θα προτείνει να λειτουργήσει η τοπική αγορά την ερχόμενη Κυριακή

Ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί και αφορά στην χρήση των self test από τους εργοδότες – επιχειρηματίες, έχει προκύψει στον κλάδο του λιανεμπορίου, όπως επισημαίνει μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας κ. Αντώνης Σκουλίδης, εξηγώντας ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην υποχρεωτική χρήση self test για τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα, δεν περιλαμβάνονται οι εργοδότες.
«Οι εργαζόμενοι προχωρούν κανονικά την διαδικασία της χρήσης των self test, αλλά θα πρέπει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους εργοδότες, για τους οποίους υπάρχει κάποιο θέμα με την ταυτοποίηση του ΑΜΚΑ. Αυτή τη στιγμή οι εργοδότες δεν κάνουν υποχρεωτικό self test και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τελικά και με ποιο τρόπο» δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη σε δηλώσεις της, είπε ότι η ΚΥΑ αφορά μόνο τους εργαζόμενους ενώ όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους επιχειρηματίες – εργοδότες δεν υπάρχει πρόβλεψη από την απόφαση.

Σε ποιους κλάδους είναι υποχρεωτικά τα self-tests για τους εργαζομένους;
Τα υποχρεωτικά self-tests εργαζομένων, άρχισαν να ισχύουν από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, σύμφωνα με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι βασικές ρυθμίσεις της οποίας είναι οι εξής:
Tα self-tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζομένους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:
-λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών),
-εστίαση,
-χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες,
-μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές),
-υπηρεσίες καθαρισμού,
-κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής όπως και
-υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.
Επίσης κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της ΟΤΟΕ και του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών, συμπεριελήφθησαν και οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Πώς λειτουργεί το σύστημα των self test;
Το self-test διενεργείται μια φορά την εβδομάδα, πριν την προσέλευση του εργαζομένου στον χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία. Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος σε μια τράπεζα επιστρέφει από την τηλεργασία στο γραφείο στις 23 Απριλίου, θα πρέπει να κάνει το πρώτο self-test στις 22 Απριλίου, να το επαναλάβει στις 29 του μηνός κ.ο.κ. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του self–test είτε έχει δηλώσει θετικό self–test. Στις περιπτώσεις αυτές ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Πώς κινείται το click inside στην αγορά της Δράμας;
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας, η τοπική αγορά κινείται με το καθεστώς του click inside. Οι Δραμινοί έχουν δημιουργήσει σχετική αγοραστική κίνηση μπαίνοντας στα εμπορικά καταστήματα, αλλά οι αγορές που καταγράφονται δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ικανοποιητικές. «Θα πρέπει να δουλέψουν τα καταστήματα χωρίς αυτούς τους περιορισμούς» προσθέτει ο κ. Σκουλίδης, διευκρινίζοντας: «Θα πρέπει να ισχύουν ως μέτρα ασφαλείας, τα τετραγωνικά ανά πελάτη και η χρήση προστατευτικών μέσων. Αυτό θέλουμε. Τουλάχιστον τώρα κατά την περίοδο του Πάσχα, από τη στιγμή που γίνονται και τα self test στους εργαζόμενους, μπορούν να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα επιτυγχάνοντας ένα καλό επίπεδο τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως τουλάχιστον λειτουργούν και τα σούπερ μάρκετ. Τα ραντεβού στα καταστήματα και οι μέθοδοι click away και click inside δεν βοηθούν».
H λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Δράμας την ερχόμενη Κυριακή
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχει πάρει το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, θα προταθεί να λειτουργήσει η αγορά την ερχόμενη Κυριακή, κατά τις ώρες 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Η αγορά έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει την Κυριακή των Βαΐων και για το θέμα αυτό θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας, διευκρινίζει ο κ. Σκουλίδης. Στο μεταξύ, σε ότι αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας, δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. «Θα δούμε πως θα εξελιχθούν και τα μέτρα. Θα προχωρήσουμε σίγουρα σε ένα πιο διευρυμένο ωράριο» συμπληρώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας, εξηγώντας ότι όλα αυτά θα γίνουν γνωστά σε επόμενη ανακοίνωση του συλλόγου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!