Νέα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Συνδέθηκε ο νομός Σερρών, έμεινε εκτός η Δράμα

0
2272

– Προβληματισμό προκαλεί η απόφαση που έλαβε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
– Γιώργος Παπαδόπουλος στα «Χ»: «Είναι αδιανόητο να μένει η Δράμα εκτός δρομολογίων»

Προβληματισμό προκαλεί η απόφαση που έλαβε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ την προηγούμενη εβδομάδα, να επαναφέρει τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Σέρρες, αφήνοντας εκτός σχεδιασμού τη Δράμα όπως και όλους τους σταθμούς μεταξύ Σερρών-Αλεξανδρούπολης, με μοναδική εξαίρεση το τμήμα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο.
Με ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στις 15 Απριλίου, ενημέρωσε το επιβατικό κοινό ότι επανέρχονται σε κυκλοφορία τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 3632 (από 18.04.2021) και 3631 (από 19.04.2021), στο τμήμα της γραμμής Θεσσαλονίκη–Σέρρες και αντίστροφα, κάνοντας μάλιστα και τις απαραίτητες συστάσεις για τα μέτρα προστασίας.
Δυστυχώς, η εταιρεία συνεχίζει να αφήνει εκτός σιδηροδρομικών δρομολογίων τη Δράμα και τις υπόλοιπες περιοχές μέχρι την Αλεξανδρούπολη εντείνοντας τα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα αυτής της απόφασης. Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που, όπως είναι γνωστό, ο ΟΣΕ αποκατέστησε τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής και το παρέδωσε πλήρως λειτουργικό ήδη από τις 14 Μαρτίου.
Μιλώντας για το θέμα αυτό στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, είπε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια που περιλαμβάνουν τη Δράμα αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Δεν το συζητώ καν. Θεωρώ ότι η Δράμα δεν πρέπει να παραμένει εκτός των σιδηροδρομικών δρομολογίων. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να συνεχίσουν τα δρομολόγια από τις Σέρρες μέχρι τη Δράμα. Αυτό δεν σηκώνει διαπραγμάτευση. Θα έχω όλες τις σχετικές επαφές που απαιτούνται όχι μόνο τηλεφωνικά αλλά και δια ζώσης, με στόχο να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Θέση δική μου αλλά και της Περιφερειακής μας Αρχής είναι πως, είναι αδιανόητο να μένει η Δράμα εκτός δρομολογίων. Όπως είναι αδιανόητη και η όποια σκέψη να μείνουν οι Νομοί Δράμας και Σερρών εκτός σύνδεσης από τη σχεδιαζόμενη Σιδηροδρομική Εγνατία. Αυτό το έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, σε συζήτηση που είχε προκληθεί για το θέμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και της σύνδεσης με τη Δράμα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο πλαίσιο επερώτησης που είχε κατατεθεί από περιφερειακούς συμβούλους της Καβάλας».

Η πολύμηνη ταλαιπωρία που τελικώς άφησε χωρίς τρένα τη Δράμα
Υπενθυμίζεται ότι η περιπέτεια με τις διακοπές στα σιδηροδρομικά δρομολόγια από και προς τη Δράμα, άρχισε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, αρχικά με τη διακοπή των δρομολογίων προς Αλεξανδρούπολη, λόγω έργων βελτίωσης της σιδηροδρομικής γραμμής, και κατόπιν λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν από την εμφάνιση της πανδημίας, η οποία ήταν και η τελευταία εξέλιξη σε αυτή την προβληματική διαδρομή με τη διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης, από τις 4 Νοεμβρίου του 2020.

Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης που έγιναν από τον ΟΣΕ
Ο ΟΣΕ προχώρησε ήδη στις απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης του δικτύου Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη καθώς ο ανάδοχος που ανέλαβε την αποκατάσταση του δικτύου όπως και τα συνεργεία του οργανισμού παρέδωσαν πλήρως λειτουργικό το σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι αποκαταστάσεις που έγιναν στο σιδηροδρομικό δίκτυο από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Έβρο είναι οι εξής:
-Στις 11.03.21 δόθηκε σε κυκλοφορία το τμήμα γραμμής μεταξύ Σερρών-Λευκοθέας. Οι εργασίες μέχρι την οριστική αποκατάσταση συνεχίζονται στο συγκεκριμένο τμήμα, αλλά δεν επηρεάζουν τη διέλευση των αμαξοστοιχιών.
-Στις 14.03.21 δόθηκε σε κυκλοφορία το τμήμα γραμμής μεταξύ Πολύσιτου-Αλεξανδρούπολης. Επίσης οι εργασίες οριστικής αποκατάστασης συνεχίζονται στο συγκεκριμένο τμήμα γραμμής, αλλά δεν επηρεάζουν τη διέλευση των αμαξοστοιχιών.
-Στις 14.03.21. δόθηκε σε κυκλοφορία η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη.
-Επίσης στις 27.03.21 δόθηκε σε κυκλοφορία η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. Οι εργασίες μέχρι την οριστική αποκατάσταση συνεχίζονται στο συγκεκριμένο τμήμα, αλλά δεν επηρεάζουν τη διέλευση των αμαξοστοιχιών.

Με ποιον τρόπο τελικά συμμετέχει η Δράμα και γενικότερα η ΠΑΜΘ στο Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων, όπως χαρακτηρίστηκε το έτος 2021;
Από την 1η Ιανουαρίου 2021, ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων. Μία πρωτοβουλία μέσω της οποίας, όπως έκανε γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος είναι να προβληθούν τα οφέλη του σιδηροδρόμου ως ενός βιώσιμου, έξυπνου και ασφαλούς μέσου μεταφοράς αναφέροντας: «Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, οι σιδηροδρομικές μεταφορές θα τεθούν στο προσκήνιο μέσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες θα ενθαρρύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τον σιδηρόδρομο, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη του στόχου της Πράσινης Συμφωνίας για μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ έως το 2050.
Στην ΕΕ, ο σιδηρόδρομος ευθύνεται για λιγότερο από το 0,5 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις μεταφορές. Συνεπώς αποτελεί έναν από τους πλέον βιώσιμους τρόπους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. Πέραν των άλλων του πλεονεκτημάτων, ο σιδηρόδρομος είναι εξαιρετικά ασφαλής και συνδέει άτομα και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ μέσω του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Παρά τα πλεονεκτήματα αυτά, μόνο το 7 % των επιβατών και το 11 % των εμπορευμάτων μεταφέρονται σιδηροδρομικά.
Το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων φιλοδοξεί να δώσει ώθηση στην αύξηση του μεριδίου των σιδηροδρομικών μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων. Στόχος είναι να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η ρύπανση που προέρχονται από τις μεταφορές της ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στις προσπάθειες της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».
Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με την πραγματικότητα που υπάρχει στη Δράμα και με τον περίεργο αποκλεισμό της, (όπως και των υπολοίπων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΑΜΘ), από τα σιδηροδρομικά δρομολόγια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ