Νέα πρόσκληση από την Οικολογική Κίνηση για τη συγκέντρωση σπόρων

0
2979

Συνεχίζεται η προσπάθεια εμπλουτισμού της χλωρίδας σε διάφορα σημεία της Δράμας.

Εντείνει και φέτος την προσπάθεια συγκέντρωσης σπόρων, που άρχισε από το καλοκαίρι του 2019, η Οικολογική Κίνηση Δράμας με στόχο να γίνουν νέες φυτεύσεις δέντρων σε διάφορα σημεία της πόλης.
Η Οικολογική Κίνηση Δράμας καλεί τους Δραμινούς, εφόσον καταναλώνουν φρούτα, να μην πετούν τους σπόρους και τον πυρήνα τους, αλλά να τους αφήνουν να στεγνώσουν κρατώντας τους σε μια σακούλα. Στη συνέχεια μπορούν να αφήνουν τους σπόρους ανά πάσα στιγμή στην είσοδο ή στο γραμματοκιβώτιο της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, όπου το προαύλιο είναι πάντα ανοικτό. Τα μέλη της, θα φροντίσουν προκειμένου οι σπόροι να επιστρέψουν στη γη και η φύση θα φροντίσει για τα υπόλοιπα.
Μιλώντας στα “Χ” ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, κ. Ανδρέας Μπακιρτζής είπε ότι το κάλεσμα αφορά την συνέχεια μιας προσπάθειας συγκέντρωσης σπόρων που άρχισε από πέρσι στην Οικολογική Κίνηση Δράμας. «Οι σπόροι θα φυτευτούν την περίοδο του χειμώνα, μόλις αρχίσουν οι βροχές για να μπορέσουν να βγάλουν βλαστό. Πλέον συνεργαζόμαστε και με τους ποδηλάτες που οργανώνουν εκδρομές σε μακρινές περιοχές και τους δίνουμε σπόρους να τους φυτεύουν κατά την διάρκεια των εκδρομών τους σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία».
Η προσπάθεια αυτή άρχισε πριν από έναν περίπου χρόνο, με την συγκέντρωση των σπόρων στην Οικολογική Κίνηση Δράμας. Οι πρώτες φυτεύσεις έγιναν τον περασμένο χειμώνα. Οι σπόροι φυτευτήκαν στην περιοχή του Κορυλόβου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του περιφερειακού δρόμου. Περιελάμβαναν είδη όπως μηλιές, ροδακινιές και δέντρα που παράγουν τα φρούτα που συνήθως καταναλώνονται.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, «είναι ανάγκη τόσο στους πρόποδες του Κορυλόβου όσο και σε άλλες αστικές και περιαστικές περιοχές να φυτεύονται σπόροι από καρπούς που καταναλώνουμε και όχι πεύκα που είναι επικίνδυνα, όχι μόνο γιατί μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα από την πτώση τους αλλά γιατί σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν εμποδίζουν την μετάδοση της φωτιάς».
Η Οικολογική Κίνηση Δράμας έχει προτείνει ήδη στο δασαρχείο να σταματήσει να μοιράζει πεύκα πλέον ή ακακίες. Όπως εξηγεί ο κ. Μπακιρτζής, υπάρχουν πολλά άλλα δέντρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλην των πεύκων, όπως είναι οι καρυδιές, τα πλατάνια, οι δρύες, οι βελανιδιές, τα οποία καίγονται δύσκολα και εμποδίζουν την εξάπλωση μιας πιθανής πυρκαγιάς.
Οι νέες φυτεύσεις των σπόρων που θα συγκεντρωθούν ή έχουν ήδη συγκεντρωθεί θα γίνουν σταδιακά με την είσοδο του χειμώνα σε διαφορετικές περιοχές από αυτές που έγιναν πέρσι, όπως στην περιοχή της Τσόρλας αλλά και νοτίως της πόλης.
Ο κ. Μπακιρτζής επεσήμανε με την ευκαιρία, ότι θα πρέπει οι υπηρεσίες που ασχολούνται με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, στα σημεία που είχαμε πτώσεις πεύκων, να προχωρούν σε αντικαταστάσεις με άλλου είδους δέντρα για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, κάτι που στην πράξη μέχρι σήμερα αποδείχθηκε ότι δεν γίνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ