Νέα Συμπαραστάτης του Δημότη αναδείχθηκε στο Δήμο Δράμας

Η κα Ειρήνη Μπακοπούλου συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων στο ΔΣ Δράμας

0
2788
Η δικηγόρος Ειρήνη Μπακοπούλου εκλέχτηκε Συμπαραστάτης του Δημότη

Στην ανάδειξη νέου Συμπαραστάτη του Δημότη προχώρησε την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας επιλέγοντας ανάμεσα σε τέσσερις υποψηφίους που κατέθεσαν σχετικό αίτημα. Οι τέσσερις συμπολίτες μας που κατέθεσαν αίτημα για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης στον Δήμο Δράμας, ήταν ο κ. Πέτρος Τσολιάς επαγγελματίας, ο κ. Αθανάσιος Κάππας Πολιτικός Μηχανικός, η κα Ερήνη Μπακοπούλου Δικηγόρος και ο κ. Κωνσταντίνος Κόντος Δικηγόρος.

Για την ανάδειξη του προσώπου που θα καλύψει την θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη δημιουργήθηκαν ψηφοδέλτια και τοποθετήθηκαν παραβάν και κάλπη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην διαδικασία μετείχαν 30 Δημοτικοί Σύμβουλοι ψηφίζοντας έναν απο τους τέσσερις υποψηφίους.
Κατά την πρώτη ψηφοφορία η κα Μπακοπούλου έλαβε 17 ψήφους, ο κ. Κόντος 13 ψήφους, ενώ δεν έλαβαν ψήφους οι κ. Πέτρος Τσολιάς και Αθανάσιος Κάππας. Με δεδομένο ότι για να εκλεγεί Συμπαραστάτης του Δημότη θα έπρεπε ο υποψήφιος να συγκεντρώνει 18 ψήφους, η πρώτη ψηφοφορία απέβη άκαρπη. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χαραλαμπίδης πρότεινε να διεξαχθεί εκ νέου ψηφοφορία σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης είχαν διαφορετική άποψη και επέμεναν να ακολουθήσει αμέσως και δεύτερη ψηφοφορία προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος Συμπαραστάτης του Δημότη. Τελικώς το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδια συνεδρίαση και σε δεύτερη ψηφοφορία. Από την δεύτερη ψηφοφορία αναδείχθηκε τελικώς Συμπαραστάτης του Δημότη η κα Μπακοπούλου συγκεντρώνοντας 18 ψήφους ενώ στην δεύτερη αυτή καταμέτρηση ο κ. Κόντος έλαβε 12 ψήφους.
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της επιχείρησης, τον θεσμό του οποίου υπηρετούσε μέχρι πρόσφατα στο Δήμο Δράμας ο κ. Νικόλαος Μουτρουπίδης, δικηγόρος, είναι ένας θεσμός που προβλέφθηκε από το πρόγραμμα «Καλλικράτης».
Όπως αναφέρει σχετικά με τον θεσμό ο Δήμος Δράμας, για πρώτη φορά ο θεσμός λειτούργησε στον Δήμο Δράμας από 2 Φεβρουαρίου του 2015. Ο “Συμπαραστάτης” είναι μία ανεξάρτητη αρχή σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης που δέχεται τις καταγγελίες και τις αναφορές πολιτών και των επιχειρήσεων και μεσολαβεί για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων, πάντα αυτών που αναφύονται μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου και των συναλλασσομένων μ’ αυτόν. Προσπαθεί εξωδικαστικά να λύσει τα προβλήματα που οι ίδιοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις καταθέτουν και να αξιοποιήσει την δυνατότητα του διαλόγου για να ξεπεραστούν. Έτσι αποφεύγονται οι δικαστικές διενέξεις οι οποίες είναι μακροχρόνιες, δαπανηρές και ψυχοφθόρες και προσπαθεί μέσα από τον διάλογο και την διαμεσολάβηση να λύσει τα όποια προβλήματα.
Οι συστάσεις του βέβαια δεν είναι δεσμευτικές, καθώς οι απόψεις και οι θέσεις των υπηρεσιών του Δήμου είναι κυριαρχικές, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι συστάσεις με την τυπική έννοια. Προσπαθεί να εξετάσει την νομική και την ουσιαστική βασιμότητα μίας καταγγελίας και με ευρύτητα πνεύματος αλλά και με νομολογιακή κατοχύρωση να αναζητήσει την λύση που θα μπορούσε να δώσει ο ίδιος ο Δήμος στο πρόβλημα του πολίτη. Παρέχει προτάσεις λοιπόν, όχι συστάσεις. Αυτό που έχει να προτείνει στην δημοτική υπηρεσία κάθε φορά. Είναι η προτεινόμενη μέθοδος με την οποία θα λυθεί το πρόβλημα εσωτερικά από τον ίδιο τον Δήμο. Οπότε, δεν επιβάλλει κυρώσεις. Δεν είναι δεσμευτικές οι προτάσεις του και όσον αφορά στη λογική είναι η λογική της διαμεσολάβησης. Παράλληλα μπορεί να προβαίνει και σε διατύπωση προτάσεων για την βελτίωση της διοίκησης του Δήμου στις σχέσεις του με το κοινό. Ενώ βέβαια δεν αναιρείται και η λύση της καταφυγής του όποιου θιγόμενου στην αναζήτηση λύσης στο πρόβλημά του δια της δικαστικής οδού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here