Νέες χρεώσεις από τη ΔΕΥΑΔ;

1
2020

Αντιδράσεις από τις δημοτικές παρατάξεις. Τι λένε στα «Χ» οι κ.κ. Στ. Ηλιόπουλος, Αλ. Τσιαμπούσης και Μ. Μλεκάνης


 

 

Ο πρωτοχρονιάτικος μποναμάς από την Δημοτική Αρχή αντί να δίνει στους πολίτες, για άλλη μία φορά τους αφαιρεί εισόδημα, δήλωσε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πολίτες χρεώνονται με επιπλέον χρήματα στους λογαριασμούς, κάτι που οφείλεται σε έναν υπολογισμό που έγινε μέσω του συστήματος της δημοτικής επιχείρησης στον οποίο συμφώνησε και η Δημοτική Αρχή.
Εξήγησε δε ότι: «Ενώ βάση του κανονισμού πληρώνουμε ένα ποσό από 0-20 ευρώ, η Δημοτική Αρχή δεν το ενστερνίστηκε αυτό και αντίθετα με τον κανονισμό χρέωσε στους λογαριασμούς μας περισσότερα χρήματα. Ανάλογα με τα κυβικά που έχουμε ξεκινάμε από μικρά ποσά και φθάνουμε στα 9,65 ευρώ το τετράμηνο. Πρόκειται για extra χρεώσεις που έβαλε η διοίκηση της ΔΕΥΑΔ και μάλιστα όταν το αναφέραμε στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, είπαν ότι σκέφτονται να κάνουν μια έξτρα έκπτωση 7% σε όσους πληρώσουν αμέσως τους λογαριασμούς τους. Αυτό όμως σημαίνει ότι μόνο όσοι έχουν χρήματα αυτό τον καιρό μπορούν να πάρουν την έκπτωση του 7%. Αλλά ακόμη και αυτό το 7% δεν καλύπτει τις extra αυξήσεις, που μπήκαν μέσα στα τιμολόγια. Μιλάμε για επιπλέον χρεώσεις πέραν των οριζόντιων αυξήσεων στα πάγια που αποφασίστηκε πριν από λίγο διάστημα. Εκτός αυτού οι επιπλέον αυξήσεις δεν είναι σύννομες με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΔ. Δηλαδή έχει αποφασιστεί μια τιμολογιακή πολιτική που υπάρχει από το 2014 και η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε αυξήσεις κατά παράβαση αυτής της τιμολογιακής πολιτικής. Εμείς προτείναμε να ακολουθηθεί η παλιά τιμολογιακή πολιτική και η έκπτωση του 7% να υπάρξει όντως σε αυτούς που θα πληρώνουν τους λογαριασμούς τους μέσα στο χρονικό πλαίσιο που υπάρχει. Η Δημοτική Αρχή ήθελε και να ισχύσει ο νέος τρόπος τιμολόγησης και να ισχύσει η έκπτωση του 7%, αλλά με το νέο τρόπο τιμολόγησης θα πηγαίναμε πάλι σε αυξήσεις τιμολογίων, πέραν της αύξησης των παγίων που υπήρξε πριν λίγο καιρό. Εμείς προτείνουμε σε όλους τους συμπολίτες μας, να ζητήσουν με αιτήσεις τους την επιστροφή των παραπάνω παρακρατηθέντων ποσών από την Διοίκηση της ΔΕΥΑΔ, γιατί μιλάμε για εμπαιγμό όλων μας από μία Δημοτική Αρχή που έχει καταντήσει ο τοπικός φοροει- σπράκτορας».

Για το ίδιο θέμα μιλώντας στα «Χ» ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης τόνισε ότι: «Υπάρχουν οριζόντιες αυξήσεις, που οφείλονται σε λάθη που έχουν γίνει κατά την εφαρμογή της μηχανογράφησης, με τα οποία ωστόσο εφόσον πέρασαν από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΔ, (αν και εμείς καταψηφίσαμε) στην ουσία καταπατάται η τιμολογιακή πολιτική που έχει ψηφιστεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Για να διορθώσουν το λάθος της μηχανογράφησης, στην ουσία βάζουν μια extra αύξηση στα τιμολόγια του κόσμου. Εμείς τους είπαμε ότι θα πρέπει το λάθος να διορθωθεί χωρίς αυτό να μετακυληθεί στους πολίτες και καταψηφίσαμε λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να γίνει καμία αύξηση, παρά μόνο μια αλλαγή στη μηχανογράφηση, ώστε να βγαίνουν τα νούμερα της ΔΕΥΑΔ, εφόσον υπάρξει καλύτερη διαχείριση, εφόσον μειωθούν οι απευθείας αναθέσεις και αν επίσης μειωθεί κατά τι το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο, ούτως ή άλλως την προηγούμενη χρονιά εκτελέστηκε κατά το ήμισυ, αλλά επειδή φέτος είναι προεκλογική χρονιά προφανώς έχουν σκοπό να το εκτελέσουν όπως και να εκτελέσουν ρουσφέτια ενδεχομένως σε δικούς τους ανθρώπους. Αντί λοιπόν να ακούσουν την δική μας πρόταση που δεν θα οδηγούσε σε αύξηση για κανένα δημότη, πήραν την εύκολη απόφαση της αύξησης των τιμολογίων».

Σχετικά με τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΥΑΔ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης τόνισε από την πλευρά του: «H παράταξή μας είναι αυτή που διαπίστωσε μετά από έλεγχο, ότι έχουν αυξηθεί κρυφά τα τιμολόγια όσον αφορά το νερό. Δηλαδή κρυφά στη ΔΕΥΑΔ άλλαξαν τον τρόπο υπολογισμού της κατανάλωσης, διαφορετικά από το νόμιμο τρόπο. Το νόμιμο είναι στην φθηνή κατηγορία χρέωσης να υπολογίζονται οι χρεώσεις από τα 8 κυβικά και μετά. Στη ΔΕΥΑΔ λοιπόν ξεκίνησαν να υπολογίζουν τις χρεώσεις στην πρώτη κατηγορία, από τα 0 κυβικά. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αντί τα 8 κυβικά να χρεώνονται με το χαμηλότερο τιμολόγιο, χρεώνονται με το υψηλότερο τιμολόγιο. Αυτό στο δίμηνο είχε μια μικρή αλλά σημαντική επιβάρυνση γιατί μεταφερόταν και στο 80% που πληρώνουν οι καταναλωτές ως ειδικό τέλος, αλλά και στο 50% που πληρώνουν για την αποχέτευση αλλά και στο 24% του ΦΠΑ. Έτσι από περίπτωση σε περίπτωση η αύξηση αυτή μπορεί να έφθανε σε 5-6 ή 7 ευρώ στο τετράμηνο για τον καταναλωτή. Αλλά και η απόφαση για την αύξηση των τιμολογίων που πήρε η ΔΕΥΑΔ παίρνει πλέον άλλη τροπή, γιατί με την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου με τον οποίο μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή, είναι άκυρη η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που ενέκρινε την αύξηση του τιμολογίου του νερού».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!