Νέες ειδικότητες στο ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής της Δράμας

Επιλογές που οδηγούν σε επαγγελματική σταδιοδρομία στον χώρο της υγείας

0
3309

Ένα επάγγελμα για το οποίο υπάρχουν διαχρονικές ανάγκες στον τομέα της υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό είναι αυτό του Νοσηλευτή. Οι ανάγκες πρόσληψης επιπλέον προσωπικού είναι καταγεγραμμένες όχι μόνο στο Νοσοκομείο της Δράμας αλλά και για πολλές ακόμη δομές υγείας.

Το ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής Δράμας του Γενικού Νοσοκομείου είναι μία καλή επιλογή απόκτησης επαγγελματικών εφοδίων που μπορούν να οδηγήσουν τους ενδιαφερόμενους σε μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία στον χώρο των επαγγελμάτων υγείας. Έτσι το ενδιαφέρον που υπάρχει κάθε χρόνο για παρακολούθηση στο ΔΙΕΚ είναι εύλογο.
Όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν φέτος στο Δ.ΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας είναι:
1.Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας
2.Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργείου
Όπως έχει γίνει γνωστό απο το ΓΝ Δράμας σχετικά με την λειτουργία του ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής, “η φοίτηση είναι δωρεάν και είναι διάρκειας πέντε συνολικά εξαμήνων και επιμερίζεται σε τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικών ωρών ειδικότητας, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης συνολικής διάρκειας 960 ωρών. (Το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης πραγματοποιείται σε μονάδες υγείας).
Οι απόφοιτοι μπορούν να συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης, οι οποίες διεξάγονται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) και οδηγούν στην απόκτηση διπλώματος επαγγελματικής ειδικότητας Βοηθού Νοσηλευτή επιπέδου 4.
Στους εκπαιδευόμενους απονέμονται βεβαιώσεις συμμετοχής σε εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και τιμητικές διακρίσεις.
Στο πρώτο εξάμηνο του Δ.Ι.Ε.Κ. εγγράφονται οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι που έχουν τίτλο σπουδών (απολυτήριο ή πτυχίο) δευτεροβάθμιας σχολής και η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με μοριοδότηση. Στο τρίτο εξάμηνο του Δ.Ι.Ε.Κ. μπορούν να καταταγούν απόφοιτοι ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΤΕΕ Β’ κύκλου και ΕΠΛ συναφών ειδικοτήτων με την ειδικότητα του Δ.Ι.Ε.Κ.
Ο μέγιστος αριθμός καταρτιζομένων ανά τμήμα είναι τριάντα εκπαιδευόμενοι.
Το ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα της ειδικότητας Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας.
Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία εισαγωγής, ο αριθμός εισακτέων στην σχολή και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, ορίζονται στην «Προκήρυξη Εισαγωγής Σπουδαστών»
Οι απόφοιτοι της σχολής εργάζονται στους παρακάτω τομείς απασχόλησης:Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (αγροτικά ιατρεία, κέντρα υγείας, κλπ)Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας (Δημόσια, Στρατιωτικά & Ιδιωτικά Νοσοκομεία)Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Ιδρύματα Κοινωνικής ΑσφάλισηςΙδιωτικοί φορείς ΥγείαςΟργανισμοί και Επιχειρήσεις με Νοσηλευτικές Υπηρεσίες (Τοπική Αυτοδιοίκηση και Προγράμματα Βοήθειας στο Σπίτι, ΚΕΕΛ, ΟΚΑΝΑ, ΔΕΗ, Υπηρεσίες Υγείας Τραπεζών, Σχολική Υγιεινή, Υγιεινή της Εργασίας, Αθλητικά Σωματεία, Κολυμβητήριο, κλπ)Ως επαγγελματίες υγείας για την παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά τις ειδικότητες και το πρόγραμμα λειτουργίας του ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι στο τηλ. 2521350279

Το ιστορικό της σχολής
H Νοσηλευτική Σχολή που λειτουργούσε στο Νοσοκομείο της Δράμας αναβαθμίστηκε σε Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) με την ειδικότητα Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας, απο τις15 Σεπτεμβρίου του 2015.
Ιδρύθηκε το 1987 λειτουργώντας ώς Μέση Τεχνική Επαγγελματική Νοσηλευτική Σχολή (Μ.Τ.Ε.Ν.Σ.) με διετές πρόγραμμα φοίτησης. Το 2000 μετατράπηκε σε Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (ΤΕΕ) Α’ κύκλου σπουδών Βοηθών Νοσηλευτών. Το 2006 άρχισε να λειτουργεί ώς Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών (ΕΠΑ.Σ) διετούς φοίτησης– Το 2015 μετατράπηκε σε Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) με την ειδικότητα Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας.
Από τον Σεπτέμβριο 2018 δημιουργήθηκε 2ο τμήμα με την ειδικότητα Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργείου.
Το Δ.Ι.Ε.Κ. ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και ακολουθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Παιδείας.
Σκοπός του Δ.Ι.Ε.Κ. είναι:Να παρέχει οιουδήποτε τύπου επαγγελματική κατάρτιση αρχική ή συμπληρωματικήΝα προετοιμάσει στα πλαίσια της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης Νοσηλευτικό προσωπικό μέσης βαθμίδας (Βοηθοί Νοσηλευτών) ικανό να παρέχει νοσηλευτική φροντίδα στους χώρους άσκησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος.
Στους αποφοίτους του Δ.Ι.Ε.Κ. χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.).
Οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι δικαιούνται αναβολή στράτευσης για την ολοκλήρωση των σπουδών.
Η φοίτηση στο ΔΙΕΚ Νοσηλευτικής είναι υποχρεωτική για όλα τα μαθήματα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ