Νέες κινητοποιήσεις στα Διαγνωστικά Κέντρα

Μιλάει στα ΧΡΟΝΙΚΑ η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα Όλγα Βασιλείου

0
2567

Σε νέο κλείσιμο των Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων προχωρούν οι ιδιοκτήτες τους από τις 21 Νοεμβρίου ενώ χθες επρόκειτο να συναντηθούν στον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και να αποφασίσουν για την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του κλάδου εκπρόσωποι από τα 23 διαγνωστικά κέντρα που λειτουργούν στο Νομό Δράμας. Το μόνο αίτημα που προβάλλουν τα μέλη του κλάδου είναι η κατάργηση του claw back.

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και Πυρηνικός Ιατρός κα Όλγα Βασιλείου είπε ότι “για το θέμα των κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου, παρουσία προέδρων πολυάριθμων Ιατρικών Συλλόγων όπως αυτών της Πάτρας και της Αθήνας. Στην ίδια συνάντηση μετείχε και η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κα Θεανώ Καρποδίνη η οποία εν ολίγοις είπε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει κατάργηση του claw back μέχρι το 2022 όπως ζητούν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων. Επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα μείωσης του και αύξησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Το claw back είναι η επιστροφή χρημάτων από τα Διαγνωστικά Κέντρα προς τον ΕΟΠΥΥ τα οποία εντός του 2018 ανέρχονταν σε 120.000.000 ευρώ. Αν δεν ληφθούν μέτρα θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τα ιατρεία μας και να καταγγείλουμε τις συμβάσεις μας” σημείωσε η κα Βασιλείου.
Το claw back, όπως είπε η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας εφαρμόζεται από το 2015 επί Υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη και είναι ένα καταχρηστικό μέτρο. Επίσης πρόσθεσε ότι εντός του Δεκεμβρίου εκδικάζεται η αγωγή που έχουν κάνει οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων προς τον ΕΟΠΥΥ για την εφαρμογή του claw back. “Εάν έχουμε δεδικασμένο στα χέρια μας μπορούμε να προβούμε σε κινήσεις για την επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν πίσω. Κάτι ανάλογο που έγινε και με τις μειώσεις των συντάξεων” είπε η κα Βασιλείου προσθέτοντας ότι ο Ιατρικός Σύλλογος της Δράμας συμμερίζεται τα προβλήματα των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και έχει κάνει ενέργειες προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα του κλάδου.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της πολιτείας πάντως η κα Όλγα Βασιλείου επεσήμανε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι μπορεί να έχουν αλλάξει οι κυβερνήσεις αλλά παρόλα αυτά σήμερα είμαστε στον ίδιο παρανομαστή, εννοώντας ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν στον κλάδο των Διαγνωστικών Κέντρων, η πολιτεία εφαρμόζει διαχρονικά την ίδια πολιτική ανεξάρτητα από τις αλλαγές των κυβερνήσεων.
Σε ανακοίνωσή του δε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων διευκρίνισε ότι “Μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 30/10/2019 στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που είναι ο θεσμικός θεματοφύλακας όλου του ιατρικού κόσμου της χώρας, στην οποία συμμετείχαν όλες σχεδόν οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες ενώσεις των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής, αλλά και Πρόεδροι άλλων μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων, αποφασίστηκε η έναρξη κινητοποιήσεων του κλάδου των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων, με μοναδικό αίτημα την κατάργηση του claw back, του ανήθικου, ληστρικού και καταστροφικού μέτρου της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών ενός κλειστού και ανεπαρκούς προϋπολογισμού για τις πραγματικές ανάγκες των 10.000.000 ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις.
Αυτό το μέτρο προστιθέμενο σε άλλα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλλει από το έτος 2013 και μετά, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όλες ανεξαιρέτως τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής στη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή. Κάθε μήνας που περνάει και παραμένει σε ισχύ αυτό το άδικο και αυταρχικό μέτρο, όλοι οι πάροχοι του εργαστηριακού τομέα συνεχίζουν να καταγράφουν ζημίες, αυξάνοντας το ήδη μεγάλο χρέος που έχει συσσωρευτεί μετά από επτά (7) συνεχή χρόνια εφαρμογής του. Επισημαίνουμε ότι πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Οργανισμού εξυπηρετούνται από τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια), αφού οι περισσότερες κρατικές δομές έχουν καταρρεύσει.Ξεκινάμε λοιπόν όλοι μαζί με μία τριήμερη προειδοποιητική απεργία στις 21/11/2019 κλειδώνοντας τις μονάδες μας, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και με την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς και όλων των άλλων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, για να δώσουμε το χρόνο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να έρθει μέχρι τότε σε συνεννόηση μαζί μας, έτσι ώστε να καταλήξουμε στη λύση εκείνη η οποία θα βάλει τέλος στο έγκλημα που συντελείται εις βάρος των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής ιατρικής, οι οποίες απασχολούν πάνω από 15.000 εργαζόμενους, χωρίς να υπολογίζουμε τους ιδιοκτήτες που εργάζονται και αυτοί στις μονάδες τους”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!