ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ: Ερώτηση για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων μετά την απόρριψη της ελληνικής ρηματικής διακοίνωσης από το Βερολίνο

0
2698

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος μαζί με 33 συναδέλφους του βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης μετά την απόρριψη από την γερμανική κυβέρνηση της ρηματικής διακοίνωσης για τις πολεμικές αποζημιώσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση επέδωσε την ρηματική διακοίνωση στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Ιούνιο. Με αυτήν καλούσε την γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από την Γερμανία για την καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και την γερμανική κατοχή στην Ελλάδα.
Πρόσφατα όμως το γερμανικό ΥΠΕΞ με διπλωματική του διακοίνωση στον Ελληνα πρέσβη στο Βερολίνο, απέρριψε την ελληνική ρηματική διακοίνωση.
Μετά την εξέλιξη αυτή και με γνώμονα την πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού αλλά και την εκπλήρωση του ηθικού και ιστορικού μας χρέους για τη διεκδίκηση ων γερμανικών αποζημιώσεων, ερωτάται ο Υπουργός Εξωτερικών, ποιο είναι το πλήρε περιεχόμενο της επίσημης απάντησης της γερμανικής κυβέρνησης, πότε ακριβώς επιδόθηκε και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει περαιτέρω η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό
Ακολουθεί αναλυτικά
η Ερώτηση:
Προς τον κ. Υπουργό
Εξωτερικών
«Ενέργειες της ελληνικής πλευράς μετά τη ρηματική διακοίνωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις»
Τον περασμένο Ιούνιο επιδόθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Η ρηματική διακοίνωση αποτελεί υλοποίηση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία από την Ελληνική Βουλή και συνέχεια του πορίσματος – έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.
Στη συνέχεια, μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ακολούθησαν επίσημες επισκέψεις τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του Υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο, και προσφάτως το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διπλωματική διακοίνωση στον πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο με την οποία απορρίπτεται επισήμως το αίτημα της ελληνικής πλευράς.
Ενόψει των ανωτέρω:
Επειδή το πόρισμα της ελληνικής Βουλής περιλαμβάνει μια σειρά από πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες από ελληνικής πλευράς.
Επειδή το ηθικό και ιστορικό μας χρέος δεν επιτρέπει χρονοτριβές και όλοι οι δρόμοι που έχουν ήδη ανοίξει πρέπει άμεσα και στο έπακρο να αξιοποιηθούν.
Επειδή η ελληνική πλευρά οφείλει να ενημερώσει επισήμως τον ελληνικό λαό για τη στάση της Γερμανίας, αλλά και για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση πλέον να προχωρήσει.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποια είναι η επίσημη απάντηση της γερμανικής πλευράς στη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας;
Πότε δόθηκε η απάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών και για ποιο λόγο το Υπουργείο δεν έχει μέχρι σήμερα ενημερώσει για αυτή την επίσημη απάντηση;
Λαμβάνοντας υπόψη την επίσημη απάντηση της Γερμανίας, σε ποιες ενέργειες έχει σκοπό να προχωρήσει στο εξής το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνέχεια της ρηματικής διακοίνωσης και του πορίσματος της Ελληνικής Βουλής;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ