Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

0
2028

– Μέχρι τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η προκήρυξη
– 174 θέσεις στον Δήμο Δράμας και 187 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Προς τα τέλη του μήνα αναμένεται να εκδοθεί προκήρυξη για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, για 8μηνη απασχόληση και 25.000 προσλήψεις, σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, Υπουργεία και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τουλάχιστον, στον Δήμο Δράμας κατανέμονται 174 θέσεις και 187 θέσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι ειδικότητες και ο αριθμός των θέσεων ανά ειδικότητα δεν είναι ακόμη γνωστές, ωστόσο αξίζει να επισημανθεί ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Δήμο Δράμας υπάρχουν 37 θέσεις περισσότερες σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2021.
Στο προηγούμενο πρόγραμμα, που παρατάθηκε κατά δυο μήνες για να διαρκέσει τελικά 10 μήνες αντί για 8, λόγω των αναγκών που προέκυψαν, είχαν εγκριθεί 48 θέσεις ΥΕ βοηθητικών εργασιών καθαριότητας και 40 θέσεις ΥΕ εργατών πρασίνου, μεταξύ των άλλων ειδικοτήτων. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναμένεται και πάλι να διατεθούν στις υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου, όπου υπάρχουν και οι περισσότερες ανάγκες.
Στο πρόγραμμα θα υπάρχει και πάλι κατάρτιση σε Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (την προηγούμενη φορά η κατάρτιση έγινε μέσω τηλεκπαίδευσης, λόγω της πανδημίας). Η συμμετοχή στην διαδικασία κατάρτισης και σε αυτό το πρόγραμμα θα είναι υποχρεωτική για όσους είναι ηλικίας έως 54 ετών και προαιρετική για τους 55 ετών και άνω.
Οι υποψήφιοι θα επιλεγούν με τα γνωστά κριτήρια, δηλαδή τον χρόνο συνεχόμενης παραμονής τους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, το εισόδημά τους, τον αριθμό των παιδιών, την λήψη Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.ο.κ. Περισσότερα μόρια θα δικαιούνται και σε αυτό το πρόγραμμα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία υποψήφιοι, που θα μπορούν να συγκεντρώνουν από 15 έως 45 μόρια, με βάση την ηλικιακή κατηγορία τους. Οι ηλικιακές
κατηγορίες είναι 18-29, 30-44, 45–54 και 55+.
Ο χρόνος συνεχόμενης ανεργίας μπορεί να δώσει στον υποψήφιο έως 60 μόρια, δηλαδή 1 μόριο για κάθε μήνα ανεργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μόρια αυτά διπλασιάζονται αν πρόκειται για αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών. Στην περίπτωση που υπάρχει και σύζυγος άνεργος τότε προστίθενται έως 60 μόρια επιπλέον στον υποψήφιο, με βάση τον χρόνο ανεργίας του ή της συζύγου. Επίσης, οι άνεργοι με αναπηρία από 50% και άνω παίρνουν επιπλέον 15 μόρια.
Στο νέο πρόγραμμα, που αναμένεται να δημοσιευτεί στο τέλος του μήνα, θα προβλέπεται απασχόληση 8 μηνών και αμοιβή 569,5 ευρώ, μετά τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού στο ύψος του 2%. Στον μισθό τους θα ενσωματωθεί και η δεύτερη αύξηση που θα ισχύσει από το καλοκαίρι και την οποία έχει ήδη ανακοινώσει η πολιτεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!