Χ. Κεφαλίδου: «Θα προτιμούσαμε λιγότερα παιδιά στις τάξεις»

0
5619

– Με εντατικότερους ελέγχους ανοίγουν τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα
– «Τουλάχιστον ας υλοποιήσουμε αυτά τα οποία φαίνεται ότι είναι εφικτά και αναγκαία»

Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, κάτι που θα γίνει την με επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, που αφορά την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα δεδομένα τής μετάλλαξης Όμικρον.
Η επικαιροποίηση, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, αφορά στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία.
Απαντώντας σε ερώτηση των «ΧΡΟΝΙΚΩΝ της Δράμας» για την επαναλειτουργία των σχολείων, η Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ κα Χαρά Κεφαλίδου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Είναι γεγονός ότι περιμέναμε όλοι τις αποφάσεις των ειδικών. Στις 3 Ιανουαρίου όμως, ξεκίνησαν φροντιστήρια και βρεφονηπιακοί σταθμοί να λειτουργούν, χωρίς κανένα πρωτόκολλο. Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έρχεται να δώσει τις όποιες κατευθύνσεις μετά τα γεγονότα. Η απόφαση βγήκε κατά πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι στην επιστημονική κοινότητα υπάρχουν σοβαρές απόψεις που δεν είναι πάντα σύμφωνες με τα ανακοινωνθέντα. Εμείς αφουγκραζόμαστε και την αγωνία της κοινωνίας και τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στην επιστημονική κοινότητα. Κανένας δε θέλει κλειστά σχολεία. Αλλά, ανοιχτά σχολεία σημαίνει ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ότι έχουμε προτεραιοποιήσει τις ανάγκες ώστε η επιστροφή των παιδιών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία να γίνει με ασφάλεια. Επειδή κάθε ημέρα αυξάνονται τα κρούσματα και κάθε ημέρα έχουμε μια διαφορετική εικόνα, θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε στις αρχικές ανακοινώσεις. Η σοβαρότητα απαιτεί να δούμε με ποιον τρόπο τελικά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα των σχολείων, που για εμάς σημαίνει πρακτικά και περισσότερα τεστ ιχνηλάτησης, καλύτερο αερισμό στις τάξεις και, θα προτιμούσαμε, λιγότερα παιδιά σε αυτές, κάτι που κρίθηκε αδύνατο. Τουλάχιστον ας υλοποιήσουμε αυτά τα οποία φαίνεται ότι είναι εφικτά και αναγκαία, δηλαδή την καθαριότητα, τις μάσκες, την αποφυγή συγχρωτισμού στα διαλείμματα. Φυσικά αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσει η κυβέρνηση είναι το πώς θα μπορέσει εναλλακτικά, αν χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία, να υπάρξει τηλεκπαίδευση για ένα μεσοδιάστημα».

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την πολιτεία για την επαναλειτουργία των σχολείων:
Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο. Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Αναμένουμε πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα – καθώς από τις μέρες με τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο ήταν η 13η Σεπτεμβρίου, η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, που τα παιδιά προέρχονταν από μία περίοδο διακοπών, δίχως το προστατευτικό πλαίσιο του σχολείου. Τα τεστ θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.
Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, μετακινούμαστε από τη λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν εκείνες τις ημέρες.
Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.
Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ