Νοσοκομείο Δράμας: 2.250 χειρουργεία μέσα στο έτος 2022

0
1118

Θ. Καρατζόγλου: Θετικά και μετρήσιμα τα αποτελέσματα του έργου στο Νοσοκομείο Δράμας το 2022


 

Τον απολογισμό έργου το οποίο έγινε από το Νοσοκομείο Δράμας εντός του 2022 έκανε γνωστό η διοικήτρια τού Νοσοκομείου της Δράμας κα Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου την Παρασκευή 16 Ιουνίου, σημειώνοντας ότι το άγχος της πανδημίας αντικαθίσταται πλέον από μια δημιουργική καθημερινότητα.
Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η κα Καρατζόγλου, το σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων για το 2022 είναι 2.250. Οι διενεργηθείσες ενδοσκοπήσεις (γαστροσκοπήσεις κολονοσκοπήσεις-κυστεοσκοπήσεις) για το ίδιο διάστημα ανέρχονται σε 503. Μεταξύ άλλων έγιναν εντός του 2022 87199 ιατρικές απεικονιστικές πράξεις, 986.512 βιοπαθολογικές εξετάσεις, εξετάστηκαν 83337 άτομα στο ΤΕΙ – ΤΕΠ – Ολοήμερη, έγιναν 6.645 επισκέψεις για εξετάσεις covid -19 στο Τ.Ε.Π. covid -19, έγιναν 1436 επισκέψεις στο ογκολογικό εξωτερικό ιατρείο και εξυπηρετήθηκαν 586 ασθενείς. Οι νοσηλείες στην κλινική covid -19 ήταν 1.437. Στο Ψυχιατρικό εξωτερικό ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας έγιναν 2.128 προσελεύσεις. Παράλληλα έγιναν 269 γεννήσεις.
Σε ότι αφορά τις προσλήψεις του 2022, έγιναν 32 προσλήψεις υπαλλήλων μόνιμων και επικουρικών και εντός του ίδιου έτους αποχώρησαν ή παραιτήθηκαν 26 υπάλληλοι. Το σύνολο προκηρυγμένων θέσεων ιατρών εντός του 2022 ήταν 9. Από 13.01.2022 έως και 12.02.2022 προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην κλινική Covid-19 και στο ΤΕΠ – Covid-19 του νοσοκομείου πέντε ιδιώτες ιατροί του νομού μας (δύο Γενικοί Ιατροί, ένας Πνευμονολόγος και δύο Παθολόγοι) σε εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης. Σε ότι αφορά τις συμβάσεις ιδιωτών ιατρών σε εφημερίες και πλήρη απασχόληση, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας ενισχύθηκε κατά το έτος 2022 με δεκατρείς ιδιώτες ιατρούς: για την αποτελεσματική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των συμπολιτών μας: Επτά αναισθησιολόγους, δυο χειρουργούς, έναν καρδιολόγο. Τον Ιούλιο του 2022 στο Νοσοκομείο Δράμας υποδέχθηκε δύο νέους μόνιμους επιστήμονες, τον ειδικευμένο Ουρολόγο Επιμελητής Β‘, κ. Γκανίδη Χρήστο, και την Κοινωνική Λειτουργό, κα Μαργαριτοπούλου Χρυσή. Παράλληλα συνέχισε και στο 2022 την πορεία του σε τροχιά στελεχιακής ενίσχυσης – Απέκτησε 3 ακόμη μόνιμους γιατρούς: Τον κ. ΚΟΣΜΙΔΗ ΝΙΚΟΛΑΟ, ο οποίος διορίσθηκε σε κενή οργανική θέση ειδικευμένου ιατρού Αναισθησιολογίας, με βαθμό Διευθυντού. Τον κ. ΣΟΥΡΤΣΕ ΓΙΟΝΟΥΣ, ο οποίος διορίσθηκε σε κενή οργανική θέση ειδικευμένου ιατρού Χειρουργικής, με βαθμό Επιμελητή Β΄. Την κα ΟΥΖΟΥΝΗ ΣΟΦΙΑ, η οποία διορίσθηκε σε κενή οργανική θέση ειδικευμένης ιατρού Ιατρικής Βιοπαθολογίας – Εργαστηριακής Ιατρικής, με βαθμό Επιμελήτριας Β΄. Τον Οκτώβριο του 2022 ορκίστηκαν νεοδιορισθείσες νοσηλεύτριες από την προκήρυξη 2Κ/2019 του ΑΣΕΠ, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε νευραλγικές θέσεις του Νοσοκομείου.
Τον Απρίλιο του 2022 το Νοσοκομείο Δράμας ενισχύθηκε στελεχιακά με 4 ακόμη μόνιμους γιατρούς και 1 ΠΕ Διοικητική υπάλληλο: 1) την κα Μποτάνη Ιωάννα, η οποία διορίσθηκε σε κενή οργανική θέση ειδικευμένης ιατρού Ωτορινολαρυγγολογίας, με το βαθμό της Επιμελήτριας Α΄ . 2) την κα Ξένου Αντιγόνη, η οποία διορίσθηκε σε κενή οργανική θέση ειδικευμένης ιατρού Ακτινολογίας, με το βαθμό της Επιμελήτριας Β΄. 3) τον κ. Κωνσταντινίδη Ιωάννη, ο οποίος διορίσθηκε σε κενή οργανική θέση ειδικευμένου ιατρού ΠνευμονολογίαςΦυματιολογίας, με το βαθμό του Διευθυντή. 4) τον κ. Σέρτη Θεμιστοκλή, ο οποίος διορίσθηκε σε κενή οργανική θέση ειδικευμένου ιατρού Καρδιολογίας, με το και 5) την κα η Ελευθεριάδου Ελισάβετ, η οποία διορίσθηκε σε κενή θέση κατηγορίας και κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, με βαθμό Δ΄. Η υγειονομική και διοικητική μας οικογένεια αγκάλιασε με μεγάλη χαρά τους διορισθέντες, άξιους συνεργάτες και υπηρέτες των αναγκών των συμπολιτών μας.
Το πλήθος των δημόσιων διαγωνισμών του έτους 2022 αξίας 20.000- 60.000€ ήταν 43. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη των διαγωνισμών του 2022 ήταν 1.379.464,28€. Το πλήθος Διαγωνισμών αξίας άνω των 60.000€ στο 2022 ήταν 16. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη διαγωνισμών άνω των 60.000 στο 2022 ήταν 4.010.958,70€.
Το έργο ανακαίνισης στο Νοσοκομείο μας προϋπολογισμού 2.000.000 € (με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ ΠΕΠ ΑΜΘ). Η πολιτική ηγεσία, το Υπουργείο Υγείας, η 4η ΥΠΕ και η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. συντονίστηκαν με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να υπάρξει ταχύτατα σύμβαση εκτέλεσης του έργου που αφορά στην αλλαγή δαπέδων και χρωματισμούς σε όλους τους χώρους. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει. Πιο συγκεκριμένα το έργο προβλέπει την τοποθέτηση καινούργιων δαπέδων με σύγχρονο οικολογικό τάπητα αντιμικροβιακής προστασίας σε επιφάνεια 14.500 τ.μ. καθώς επίσης την βαφή των εσωτερικών τοίχων του Νοσοκομείου με ειδική αντιμικροβιακή βαφή σε επιφάνεια 26.000 τ.μ.
Το 2022 εγκρίθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκ. € από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ για την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από το Νοσοκομείο της Δράμας. Πρόκειται για ιατρικά μηχανήματα και εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας που θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος αναγκών του Νοσοκομείου, όπως αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, ακτινολογικό μηχάνημα, μηχάνημα αιμοκάθαρσης, υπερηχοτομογράφοι, συστήματα ενδοσκόπησης, ηλεκτρικά κρεβάτια κ.ά. Μέχρι σήμερα, για την ενίσχυση του Νοσοκομείου της Δράμας, έχουν εγκριθεί και διατίθενται από το ΕΣΠΑ ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020 πόροι ύψους 18,2 εκ. €: 11,3 εκ. € για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και για την υγειονομική αναβάθμιση των υποδομών του 1,4 εκ. € για προσωπικό Covid 19 5,5 εκ. € για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Νοσοκομείου.
Το 2022 ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού της μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ ΠΕΠ ΑΜΘ με προϋπολογισμό 110.000 €. Αποξηλώθηκε η παλιά μονάδα, έγινε η ανακαίνιση και επισκευή του χώρου, εγκαταστάθηκε η καινούργια μονάδα, έγιναν οι δοκιμές αντοχής της νέας κατασκευής και ελέγχθηκε-ρυθμίσθηκε η ποιοτική απόδοση της νέας εγκατάστασης σε ειδικό εργαστήριο της Θεσσαλονίκης.
Σε κάθε νοσοκομείο τα πλυντήρια – σιδερωτήρια είναι αθέατο αλλά αναπόσπαστο τμήμα του δικτύου λειτουργιών του, καθώς εξασφαλίζουν την υγιεινή, ικανοποιούν το αναγκαίο αίσθημα καθαριότητας και την άνεση σε κάθε νοσηλευόμενο. Στο Νοσοκομείο Δράμας η μηνιαία παραγωγή σε σεντόνια, κουβέρτες πικέ, απλές κουβέρτες και χειρουργικά σεντόνια είναι 4500 έως 5000 χιλιάδες τεμάχια περίπου. Στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος του νοσοκομείου αντικαταστάθηκε τον Ιούλιο του 2022 ο εξοπλισμός ηλικίας τουλάχιστον 20 έως 25 ετών του τμήματος αυτού με καινούργιο υπερσύχρονο και προστέθηκε επιπλέον νέος. Αντικαταστάθηκε το στεγνωτήριο με νέο, οι χειροκίνητες πρέσες σιδερώματος αντικαταστάθηκαν με αυτόματο μηχάνημα σιδερώματος, που διαθέτει περιστρεφόμενους κυλίνδρους και ιμάντες. Στη συνέχεια του σιδερωτηρίου προστέθηκε αυτόματη διπλωτική μηχανή. Έως τώρα το δίπλωμα γινόταν με τα χέρια. Η καινούργια εγκατάσταση χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ ΠΕΠ ΑΜΘ με 93.000 €.
Από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ έγινε προμήθεια υποστηρικτικού εξοπλισμού αξίας 703.300€ σε ψυκτικά μηχανήματα, χαλίβδινους λέβητες και αντικατάσταση του συστήματος επεξεργασίας νερού στη μονάδα τεχνητού νεφρού. Παράλληλα έγινε προμήθεια ιατρικού και λοιπού εξοπλισμού αξίας 632.000 ευρώ. Επίσης από το ΕΣΠΑ της ΑΜΘ έγινε προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αξίας 1.709.800€.
Τον Δεκέμβριο του 2022 το Νοσοκομείο Δράμας αιτήθηκε τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με τίτλο: «Εμείς δωρίζουμε 1000000€ – Εσύ αποφασίζεις που θα το μοιράσεις για το περιβάλλον, για την παιδεία, για την υγεία, για την τοπική κοινωνία», τεκμηριώνοντας πρόταση για την οικονομική ενίσχυση της Υπηρεσίας «Κατ΄ οίκον Νοσηλεία» του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας (παροχή υπηρεσιών, πρόσληψη προσωπικού, προμήθεια αυτοκινήτων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, προμήθεια ενημερωτικού υλικού και δράσεις προβολής), είδη δαπάνης, κόστος κατά φάση υποέργου και είδος δαπάνης, προκειμένου να επιτευχθούν νέα άλματα με την περαιτέρω ανάπτυξη της νευραλγικής, εξαιρετικά απαραίτητης και με ουσιώδη και απτά αποτελέσματα της Υπηρεσίας αυτής, που παρέχεται δωρεάν στους πολίτες της Δράμας από το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας.
Σύμφωνα με τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της παρούσας Διοίκησης το ΓΝ Δράμας προχώρησε τον Μάρτιο του 2022 σε αίτημα τροποποίησης του Οργανισμού του (τεκμηριωμένο και κοστολογημένο) και εγκρίθηκε. Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Σεπτέμβριο. Στην Τροποποίηση -μεταξύ άλλων- προβλέπονται: Α. Σύσταση στον Παθολογικό Τομέα: 1. Ενός Πνευμονολογικού Τμήματος και 2. Ενός Νεφρολογικού Τμήματος, στο οποίο θα ενταχθεί και η υφιστάμενη μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Β. Σύσταση Τμήματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας που εντάσσεται στην υπάρχουσα ομάδα Διατομεακών Τμημάτων. Γ. Σύσταση Τμήματος Προμηθειών που εντάσσεται στην υπάρχουσα Διεύθυνση της Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας.
Τα αποτελέσματα, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας είναι θετικά και μετρήσιμα, όπως και η αποτίμηση της ποιότητας των υπηρεσιών που αποτυπώνεται στον ετήσιο απολογισμό αλλά πάνω από όλα στον καταγεγραμμένο βαθμό ικανοποίησης των ληπτών/τριών των υπηρεσιών, του νοσοκομείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!