Νοσοκομείο Δράμας: Εκ νέου στη μάχη η κλινική covid

0
3897

– Δεν είναι δυνατή η επαναλειτουργία της με ασφαλείς συνθήκες λένε οι γιατροί του Νοσοκομείου Δράμας
– Π. Κιόρτεβε στα «Χ»: «Δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Οι παθολόγοι είναι ελάχιστοι»

Από σήμερα, είναι πιθανό να αρχίσει να νοσηλεύει και πάλι ασθενείς με covid το Noσοκομείο της Δράμας, παρά τις επιφυλάξεις και τους κινδύνους που έχουν επισημανθεί από την πλευρά των γιατρών του εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
Ενημέρωση για την επαναλειτουργία της κλινικής υπήρξε και προς την πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κ. Παρθένα Κιόρτεβε, η οποία μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Σημείωσε ακόμη ότι κατά τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αποφάσεις από την 4η ΥΠΕ τόσο για αιφνίδιες μετακινήσεις γιατρών σε νοσοκομεία γειτονικών νομών όσο και για την επαναλειτουργία της κλινικής covid στο Νοσοκομείο της Δράμας.
Απαντώντας σε ερώτηση των «Χ» για την αναγκαιότητα αυτών των αποφάσεων, η πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα, με δεδομένο ότι τα περιστατικά που χρειάζεται να διακομιστούν σε καθημερινή βάση προς τα νοσοκομεία Καβάλας ή Σερρών, είναι από ένα έως δυο. «Η ανάγκη νοσηλείας για τους Δραμινούς ασθενείς δεν έχει αυξηθεί, σε βαθμό που να μην μπορούν να την υποστηρίξουν τα γειτονικά νοσοκομεία. Από την ενημέρωση που έχουμε είναι ότι η απόφαση αυτή προέρχεται από την αντίδραση του Νοσοκομείου Καβάλας προς την 4η ΥΠΕ, με αποτέλεσμα, να προκαλείται αλυσίδα εξελίξεων» σημειώνει.
Εξηγεί επίσης, ότι για την επαναλειτουργία της κλινικής covid στο Νοσοκομείο Δράμας, δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Οι παθολόγοι είναι ελάχιστοι. «Δεν ξέρω αν θα γίνει κάποια εσωτερική ενίσχυση της παθολογικής κλινικής με εφημερίες γιατρών άλλων ειδικοτήτων, όπως συμβαίνει σε άλλα νοσοκομεία. Αυτό όμως, στο Νοσοκομείο της Δράμας είναι αδύνατον να γίνει διότι και οι γιατροί των υπολοίπων ειδικοτήτων είναι ελάχιστοι σε αριθμό. Παράλληλα, τέσσερις ειδικοί ιατροί απασχολούνται καθημερινά στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Δράμας. Δυο γιατροί στην πρωινή βάρδια και δυο στην απογευματινή. Άρα δεν γνωρίζω από που θα βρεθούν γιατροί για να κάνουν και εφημερίες στην κλινική covid. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι ένας γιατρός ο οποίος εμβολιάζει το πρωί, μπορεί το απόγευμα να μπαίνει στην κλινική covid. Αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνο είναι κάτι τέτοιο».
Σχετικά με το αν η επαναλειτουργία της κλινικής covid ανατρέπει τον σχεδιασμό για τις μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού σε γειτονικά νοσοκομεία, η κ. Κιόρτεβε, απαντά ότι η μετακίνηση του νοσηλευτικού προσωπικού σίγουρα παύει, αλλά όχι και η μετακίνηση των γιατρών που έχουν προγραμματισμένες εφημερίες σε νοσοκομεία γειτονικών νομών, αυτή την εβδομάδα. Η απόφαση για την μετακίνηση του ιατρικού προσωπικού ισχύει τόσο για τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο.

H έλλειψη προσωπικού αντικίνητρο και για την ενσωμάτωση νέων γιατρών
Από την άλλη πλευρά όλη αυτή η κατάσταση, φαίνεται ότι δημιουργεί επιπλέον ανασταλτικούς παράγοντες και για την προσέλκυση γιατρών στο Νοσοκομείο Δράμας, για το οποίο σε πολλές προκηρύξεις δεν υπήρξε δυστυχώς ενδιαφέρον. «Γιατί ένας γιατρός να έρθει στο δημόσιο σύστημα υγείας, τη δεδομένη χρονική στιγμή, όταν οι μισθοί είναι τραγικά χαμηλοί, οι εφημερίες πληρώνονται μετά από μήνες, οι συνθήκες εργασίας είναι πλέον απάνθρωπες και οι γιατροί χρειάζεται να μετακινούνται στα γύρω νοσοκομεία για να καλύπτουν τρύπες»διερωτάται η κ. Κιόρτεβε, καταλήγοντας ότι αυτό μαθηματικά οδηγεί στην πλήρη κατάργηση του ΕΣΥ και αναφέροντας ότι τα επόμενα πέντε χρόνια, λόγω συνταξιοδοτήσεων και της μη πρόσληψης νέων γιατρών, το Νοσοκομείο της Δράμας δεν θα διαθέτει πλέον ούτε 30 μόνιμους γιατρούς.

Η επιστολή των γιατρών της παθολογικής κλινικής
«Γίνεται σαφές ότι δεν είναι δυνατή η επαναλειτουργία Coνιd κλινικής με ασφαλείς συνθήκες εφημέρευσης για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και φυσικά για τους Δραμινούς πολίτες»
Την ίδια ώρα, σε επιστολή τους προς την 4η ΥΠΕ και προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας, οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας, ενημέρωσαν ότι:
«Με αφορμή τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας παρατηρείται άρνηση των νοσοκομείων Καβάλας και Σερρών να δεχτούν ασθενείς με covid λοίμωξη, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται από την πληρότητα την οποία δηλώνουν και τον ορισμό τους ως Covid Νοσοκομεία, σας ενημερώνουμε ότι: «Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας (Δράμας) ήταν και παραμένει σε τραγική κατάσταση δεδομένου ότι από τους πέντε υπηρετούντες ειδικούς ιατρούς η μία τελεί υπό παραίτηση και ένας πάσχει από σοβαρό νόσημα. Αυτή η υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα οι εφημερίες (ας υπενθυμίσουμε καθημερινές) της παθολογικής κλινικής (ας υπενθυμίσουμε 52 κλινών δύναμης) εκτελούνται από έναν ειδικό ιατρό, ο οποίος “μπαινοβγαίνει” στα ΤΕΠ COVID και ΤΕΠ παθολογικής με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ παράλληλα έχει υπό την ευθύνη του την παθολογική κλινική και την κλινική ύποπτων cονιd-19 και όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε διακυβεύεται η ασφάλεια του ιδίου αλλά κυρίως των ασθενών του.
Υποθέτουμε ότι δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε επίσης τις εφιαλτικές συνθήκες «πολέμου» που έζησε η Παθολογική κλινική κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στις οποίες με προθυμία ανταποκριθήκαμε, υπερβάλλοντας εαυτόν, αν και δεν θα έπρεπε να τις υποστεί κανένας εργαζόμενος σε ένα κράτος που διέπεται από νόμους και κανόνες.
Υποθέτουμε ότι δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε επίσης ότι οι ειδικοί ιατροί της κλινικής μας δεν παίρνουν τα ρεπό που ορίζει ο νόμος, όχι μόνο τώρα αλλά και από την αρχή της θητείας των περισσότερων, και ούτε λόγος γίνεται φυσικά, λόγω των ειδικών συνθηκών, για τις κανονικές άδειες του έτους 2020 και 2021.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι δεν είναι δυνατή η επαναλειτουργία Coνιd κλινικής με ασφαλείς συνθήκες εφημέρευσης για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και φυσικά για τους Δραμινούς πολίτες. Σε αντίθετη περίπτωση, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις και σας ενημερώνουμε ότι επιφυλλασόμεθα για κάθε νόμιμη ενέργειά μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ