Ο φόβος για τον κορωνοϊό χτυπά και τα ξενοδοχεία της Δράμας

0
2485

-†Αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΑΠΗ και του ΚΗΦΗ ανακοίνωσε ο Δήμος Δράμας.†
-Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια για τις επόμενες 14 μέρες.

Ούτε και τον ξενοδοχειακό κλάδο της Δράμας έχει αφήσει ανέπαφο η ανησυχία για τον κορωνοϊό. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από όσα επεσήμανε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, κ. Άγγελος Καλλίας.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες της Δράμας διανύουν έτσι κι αλλιώς μια περίοδο χαμηλής πληρότητας, ενώ ταυτόχρονα οδεύει προς την ολοκλήρωσή της μια σεζόν, κατά την οποία δεν υπήρξε η αναμενόμενη επισκεψιμότητα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού λόγω έλλειψης χιονοπτώσεων. Έτσι, το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε γενικότερα στη χώρα, αλλά και παγκοσμίως με την εξάπλωση του κορωνοϊού, έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα από πλευράς διανυκτερεύσεων, παρότι στον Νομό Δράμας δεν υπήρξε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου.
«Υπάρχει μια φοβία. Ο κόσμος περιορίζει τις δραστηριότητές του και το πρώτο πράγμα που ελαχιστοποιεί είναι τα περιττά έξοδα. Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται αισθητό στους ξενοδόχους από την Καθαρά Δευτέρα και μετά. Κρατήσεις δεν γίνονται πλέον. Πρόκειται για ζήτημα που έχει φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση τους ξενοδόχους και τίθενται πλέον θέματα βιωσιμότητας. Η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται από τις επιχειρήσεις μαρμάρου, που σταματούν να επαναπροσλαμβάνουν το προσωπικό τους. Ουσιαστικά σταματούν τις εργασίες, διότι δεν μπορούν να εξάγουν. Έτσι, πολλά ξενοδοχεία, τα οποία στηρίζονταν στην καθημερινή επίσκεψη των εμπορικών αντιπροσώπων, βρίσκονται αντιμέτωπα με παντελή έλλειψη αυτών των επισκέψεων. Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν σταματήσει αρκετό κόσμο κατά τη χειμερινή περίοδο για δυο μήνες, με σκοπό να τους επαναπροσλάβουν μόλις βελτιωθεί ο καιρός, δηλαδή τέλη Φεβρουαρίου. Πλέον όχι μόνο δεν προσλαμβάνουν, αλλά κάνουν και στάση εργασιών. Ο κύκλος εργασιών από τους μαρμαράδες και τους εμπορικούς αντιπροσώπους στα ξενοδοχεία της Δράμας έχει σταματήσει. Ο κύκλος αυτός των εργασιών δημιουργούσε μια πληρότητα της τάξης του 40% περίπου σε καθημερινή βάση στα τοπικά ξενοδοχεία. Ουσιαστικά δεχόμαστε τις συνέπειες του κορωνοϊού χωρίς να υπάρχει πρόβλημα κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή μας», τόνισε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Άγγελος Καλλίας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόβλημα με τη φοβία που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του κορωνοϊού θα επηρεάσει αρνητικά και τον κύκλο εργασιών των ξενοδοχειακών μονάδων κατά την περίοδο του Πάσχα. «Θα έχουμε ένα άδειο Πάσχα. Εάν δεν διορθωθεί γρήγορα η κατάσταση και δεν αρχίσει να εξασθενεί το φαινόμενο, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να ξαναβγαίνει σιγά-σιγά, η Πασχαλινή περίοδος θα είναι χαμένη.»
Εν τω μεταξύ, πέρα από τους τοπικούς επαγγελματίες που υφίστανται τις συνέπειες του φόβου που έχει προκληθεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού, συνεχίζεται και η λήψη μέτρων από πλευράς συλλογικών φορέων σε προληπτικό επίπεδο.
Χθες ανακοινώθηκε από τον Δήμο Δράμας ότι «Αναβάλλεται η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του έτους 2019 λόγω των προληπτικών μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας». Στην αναβολή της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του έτους 2019 προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση, μετά τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η ειδική συνεδρίαση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαρτίου.
Παράλληλα χθες ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας κ. Ανέστης Δερματίδης ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων που έχουν προηγηθεί, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και με σκοπό την προστασία των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου αναστέλλει: τη λειτουργία του ΚΗΦΗ (Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) από σήμερα 11 Μαρτίου, όπως επίσης και τη λειτουργία των τεσσάρων ΚΑΠΗ του Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας. Η αναστολή λειτουργίας τόσο των ΚΑΠΗ όσο και του ΚΗΦΗ ισχύει μέχρι τις 5 Απριλίου. Πάντως ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας θα λειτουργεί κανονικά κάθε Τετάρτη κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.
Χθες επίσης και η Ένωση Κυριών Δράμας, με αφορμή την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, συμβούλεψε τους ωφελούμενους της τρίτης ηλικίας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Επίσης, ανακοίνωσε ότι για οποιαδήποτε παροχή λαμβάνουν από τον φορέα πρέπει να απευθύνονται στο οικείο περιβάλλον τους, ώστε να προσέρχεται ένα άτομο νεαρότερης ηλικίας στη θέση τους. Μάλιστα εξήγησε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας της αγωνίας της Ένωσης για τους κινδύνους διάδοσης του ιού με την πολυκοσμία, αλλά και την έλλειψη προστατευτικών μέσων-μασκών στην αγορά.

Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια για τις επόμενες 14 ημέρες
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια “Κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων, η Κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες.
Αυτό αφορά βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, ΙΕΚ, Πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια.
Το έκτακτο αυτό μέτρο γίνεται για προληπτικούς λόγους με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται άμεσα ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανηλίκων μαθητών και μαθητριών.
Προβλέπεται, επίσης, ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται.
Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει να επιδείξουμε όλοι ατομική ευθύνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά, καθώς το μέτρο αφορά τη μείωση της διασποράς της νόσου”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ