Ο ιστορικός τουρισμός «ξυπνά» στα οχυρά Λίσσε και Ρούπελ

0
1905

Στόχος η προβολή και ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου


 

Όπως ανακοίνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, το πρωί της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Αναπτυξιακών εταιρειών Σερρών και Δράμας, για το διατοπικό σχέδιο συνεργασίας, με τίτλο «Ανάπτυξη τού ιστορικού τουρισμού – Η μάχη των οχυρών», με αναφορά στα οχυρωματικά έργα της γραμμής Μεταξά και κορωνίδες τα οχυρά Λίσσε και Ρούπελ.
Το διατοπικό σχέδιο συνεργασίας χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020, στο πλαίσιο της υλοποίησης τοπικών προγραμμάτων CLLD/ LEADER των δύο εταίρων. Το ύψος της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 153.000 ευρώ.
Κοινό στόχο αποτελεί η προβολή και ανάδειξη μιας από τις σημαντικότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου και έχοντας αυτό το κοινό στόχο οι τοπικοί φορείς δύο περιοχών με κοινά ιστορικά στοιχεία (Σέρρες και Δράμα), ενώνουν δυνάμεις και συνεργάζονται στενά για την ανάδειξη του ηρωισμού και της ανδρείας των Ελλήνων στρατιωτών. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε επίσης και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Σαββίδης ο οποίος έχει κάνει έρευνα πάνω στα Οχυρά και έχει συνεργαστεί επίσημα με το στρατό και άλλους δημόσιους φορείς. Οι γνώσεις του και η εμπειρία του είναι ανεκτίμητες και θα συνδράμουν στο τελικό αποτέλεσμα ώστε να διαφωτιστούν και οι λεπτομέρειες του ιστορικού εκείνου καιρού.
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη – συμμετέχοντες των δυο εταιρειών μεταφέροντας τις απόψεις των φορέων που εκπροσωπούν και τις σκέψεις τους για τα επόμενα βήματα για τον συντονισμό της συνολικής προσπάθειας.
Υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι απαιτείται συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων που εμπλέκονται στο διατοπικό σχέδιο συνεργασίας με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να δίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση στα διοικητικά όρια της οποίας βρίσκονται οι οχυρωματικές υποδομές, και βέβαια με την ενημέρωση και λήψη σύμφωνης γνώμης από τη στρατιωτική διοίκηση στην οποία ανήκουν οι πλείστες των υποδομών.
Το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθούν οι ενέργειες ενημέρωσης και διαβούλευσης με τις δημοτικές αρχές προκειμένου να δημιουργηθεί συν-αντίληψη και να ξεκινήσει η υλοποίηση του διατοπικού σχεδίου. Οι αναπτυξιακές Δράμας και Σερρών θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, προκειμένου το χρηματοδοτούμενο, από τα Τοπικά Προγράμματα CLLD LEADER Δράμας και Σερρών, σχέδιο συνεργασίας να υλοποιηθεί με επιτυχία επιτυγχάνοντας τους στόχους του και βοηθώντας την ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!