«Ο Κήπος των Ψυχών» παρουσιάστηκε στο Μαρμάρινο Σπίτι

0
1531

Ίσως στον καταλληλότερο χώρο της πόλης παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής η νουβέλα του Βασίλη Τσιαμπούση


 

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στις 19.30′ στην αυλή του Μαρμάρινου Σπιτιού, στο συγκρότημα Αναστασιάδη στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, πραγματοποιήθηκε παρουσία πολλών συμπολιτών μας, η παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Τσιαμπούση με τίτλο: «Ο Κήπος των Ψυχών».
Το βιβλίο παρουσίασαν ο φιλόλογος και συγγραφέας Δημήτρης Βλάχος και η φιλόλογος και Δρ. Ιστορίας Γεωργία Μπακάλη, ενώ μίλησε και ο ίδιος ο συγγραφέας. Κατά την παρουσίαση έγιναν μουσικά διαλείμματα με τη σοπράνο Σταυρούλα Βασιλακάκη, τη μέτζο σοπράνο Αφροδίτη Μαζαράκη και την Κατερίνα Τετερίνα στο πιάνο, μαθήτριες της κας Χαρούλας Γκλαβοπούλου από το Δημοτικό Ωδείο Δράμας.
Η νουβέλα «Ο Κήπος των Ψυχών» είναι το 9ο έργο του Βασίλη Τσιαμπούση, το οποίο έχει ως κέντρο τη Δράμα, από την κατοχή ως και την σύγχρονη ιστορία της και έχει βραβευθεί από τα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού «Αναγνώστης» για το 2022. Η παρουσίαση έγινε με την ευγενική χορηγία της ΚΥΚΛΩΨ σε ένα χώρο σχεδόν ιδανικό για την παρουσίαση του βιβλίου.
Ο συγγραφέας κ. Βασίλης Τσιαμπούσης μιλώντας αργότερα στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας επεσήμανε ιδιαίτερα την αρμονία και την ομορφιά του ανακαινισμένου χώρου της ΚΥΚΛΩΨ και βέβαια της αυλής του Μαρμάρινου Σπιτιού, που προσέφερε τις ιδανικές συνθήκες, με το κεκλιμένο επίπεδο της αυλής και τον νυχτερινό φωτισμό, με τη συνοδεία καταπληκτικών μουσικών ερμηνειών. «Είναι ο καλύτερος χώρος που έχω κάνει παρουσίαση στη ζωή μου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Τσιαμπούσης, που μίλησε μάλιστα με επαινετικά σχόλια και για την πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας και ειδικότερα από την κα Γκλαβοπούλου, προσθέτοντας: «Όταν τενόροι και σοπράνο που φοίτησαν στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, εργάζονται σε επαγγελματικές σκηνές, στην Αθήνα, στη Γερμανία κλπ και παράλληλα βγαίνουν συνεχώς καινούργιοι μουσικοί, αυτό σημαίνει ότι η Δράμα έχει δημιουργήσει μια παράδοση, ένα σχολείο, δημιουργίας τέτοιων ταλέντων. Η δουλειά της κας Γκλαβοπούλου, όπως και άλλων καθηγητών του Δημοτικού Ωδείο αξίζει συγχαρητήρια».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν δυο διαφορετικές παρουσιάσεις. Ο σχολικός σύμβουλος φιλολόγων και συγγραφέας Δημήτρης Βλάχος, από την Ξάνθη, αναφέρθηκε κυρίως στο λογοτεχνικό κομμάτι του βιβλίου. Δηλαδή στο κείμενο του Βασίλη Τσιαμπούση και το πως η ιστορία του βιβλίου είναι γραμμένη και παρουσιάζεται από τον συγγραφέα. Η Δραμινή φιλόλογος και Δρ. Ιστορίας κα Γεωργία Μπακάλη, αναφέρθηκε περισσότερο στα ιστορικά στοιχεία της πόλης, που μπορούν να συγκινήσουν, τους αναγνώστες και ιδιαίτερα τους Δραμινούς, που διαβάζουν το βιβλίο.
Ο Βασίλης Τσιαμπούσης μιλώντας για τη βιβλιοπαρουσίαση σημείωσε χαρακτηριστικά στα «Χ»: «Δεν κάνω παρουσιάσεις βιβλίων. Κανείς από τους συγγραφείς της επαρχίας δεν κάνει πια παρουσιάσεις. Έκανα μόνο μια παρουσίαση στην διεθνή έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης και μια αυτή, στη Δράμα. Αλλά στη Δράμα θέλω και μου αρέσει να κάνω παρουσίαση, για δυο λόγους. Ο ένας είναι ότι τον κόσμο τον γνωρίζω και με γνωρίζει. Ο δεύτερος και κυριότερος είναι ότι οι Δραμινοί αισθάνονται μια οικειότητα για τα κείμενά μου, διότι το σκηνικό πολλών διηγημάτων μου είναι η Δράμα, όπως την θυμούνται από το 1950 έως το 1970. Η Δράμα που περιγράφω μέσα στο βιβλίο δεν άλλαξε μέχρι το 1970».
Σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου ο ίδιος ο συγγραφέας έχει δηλώσει και προηγούμενα στα «Χ» ότι έχει γράψει το βιβλίο μέσα στα τελευταία 2,5 χρόνια, στη διάρκεια της πανδημίας σημειώνοντας: «Το βιβλίο ξεκίνησε με άλλο θέμα και κατέληξε σε αυτό που τελικά εκδόθηκε. Όλη η υπόθεση διαδραματίζεται στη Δράμα. Είναι η αφήγηση ενός προσώπου το οποίο γεννιέται το 1929. Το 1939 χάνει την μητέρα του και από εκείνη τη στιγμή αρχίζει να αφηγείται. Ο πατέρας του σκοτώνεται μέσα στη Βουλγαρική κατοχή και μέσα από το βιβλίο αφηγείται την προσωπική του ιστορία μέχρι το 1995. Ταυτόχρονα με τη δική του ιστορία αναφέρεται στην ιστορία δυο συμμαθητών και φίλων του της ίδιας ηλικίας. Ο πρώτος από αυτούς είναι γιος ενός καπνεργάτη κομμουνιστή ο οποίος αναμιγνύεται τόσο στο κίνημα της Δράμας όσο και στην Αντίσταση από το 1941 έως το 1944 με τον ΕΛ.Α.Σ. και στον εμφύλιο με τον Δημοκρατικό Στρατό που καταλήγει στην Τσεχοσλοβακία και επαναπατρίζεται τη δεκαετία του ’80. Ο δεύτερος είναι ένας Εβραίος ο οποίος κατορθώνει με την μητέρα του, με πλαστά έγγραφα, να φύγει παραμονές του ’43 όταν συγκέντρωσαν όλους τους Εβραίους της Δράμας και να γλιτώσει την εκτέλεση. Το βιβλίο περιλαμβάνει αυτές τις τρεις ιστορίες».
O Βασίλης Τσιαμπούσης ξεκίνησε το βιβλίο διότι, όπως έχει πει ο ίδιος, τον άγγιξε η ιστορία του Ιάκωβου Κοέν, του τελευταίου Εβραίου κατοίκου της Δράμας, ο οποίος, όπως και ο ήρωας του βιβλίου, έχασε τον πατέρα του στη σφαγή του 1941. Έχει επισημάνει επίσης για το βιβλίο: «Όταν ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο, το έκανα με το σκεπτικό να είναι αυτή η κεντρική ιστορία η οποία όμως στη συνέχεια έγινε δευτερεύουσα μέσα στο βιβλίο, με κεντρική αυτή του αφηγητή που διηγείται την ιστορία του μέχρι το 1995. Το βιβλίο δείχνει τον αγώνα που έκαναν οι ελληνικές οικογένειες εκείνη την περίοδο για να μπορέσουν να επιβιώσουν, μέσα από πολύ μεγάλες δυσκολίες, μέσα από πολλά παθήματα αλλά και μέσα από προσωπικά πάθη…».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ