Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφτηκε την Δράμα εν όψει Ευρωεκλογών

Συνέντευξη στα «Χρονικά»

0
812

Στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Δράμας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας πολιτική εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής ενόψει των Ευρωεκλογών με ομιλητή τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη.

Η συζήτηση αφορούσε τα τρέχοντα εθνικά θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και τα ζητήματα Ευρωπαϊκής προοπτικής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές, υποψήφιοι και νυν δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο π. Βουλευτής Δράμας κ. Χρήστος Αηδόνης.

Ποιος είναι ο στόχος του ΚΝΑΛ στις ερχόμενες ευρωεκλογές;
Πηγαίνουμε στις Ευρωεκλογές έχοντας ως παρακαταθήκη το επιτυχημένο εγχείρημα της Ελιάς, όπου παρά τις δυσκολίες και την κυβερνητική φθορά είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 8%. Τώρα που οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές με έναν ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει στην κυβέρνηση χάρη μίας αντιφατικής πλειοψηφίας και μία αλαζονική Νέα Δημοκρατία η οποία συνεχώς συντηρητικοποιείται, υπάρχουν οι συνθήκες για ένα αποτέλεσμα που θα επιβεβαιώσει ότι η Δημοκρατική Παράταξη επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο.
Ψήφος στο ΚΙΝΑΛ σημαίνει ήττα του νέου δικομματισμού και δημιουργία προοπτικών για προοδευτικές αλλαγές στη χώρα και την Ευρώπη.

Πείτε μας λίγο για το έργο σας ως Ευρωβουλευτής τα τελευταία 5 χρόνια
Πριν από πέντε χρόνια εκλέχτηκα Ευρωβουλευτής στις πρώτες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν με το σύστημα του σταυρού και είναι πολύ θετικό που παρέμεινε το ίδιο σύστημα καθώς οι πολίτες θα μπορούν να με κρίνουν για το έργο μου.
Αυτό το διάστημα είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε σημαντικά θέματα, με το τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό να είναι η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η δημιουργία του rescEU για το οποίο ήμουν υπεύθυνος εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα βοηθήσει τη χώρα μας και τα άλλα Κράτη της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα φυσικές καταστροφές όπως είναι οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες με την αγορά καινούργιων μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο για τη χώρα μας είναι η δυνατότητα παροχής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την επισκευή των εθνικών μέσων, όπως είναι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καναντέρ στη δική μας περίπτωση που ένα μεγάλο μέρος του εναέριου στόλου μας βρίσκεται καθηλωμένο λόγω αδυναμίας συντήρησης.
Ακόμα ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με ζητήματα που άπτονται των εθνικών μας θεμάτων, όπως η ανάγκη άρσης του casus belli από την Τουρκία και η καταδίκη της Τουρκικής επιθετικότητας με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο, η προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και ιδιαίτερα για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα η πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του.
Τέλος, στην Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης της Υπαίθρου στην οποία συμμετέχω από το 2017 και μετά συνέβαλα με τροπολογίες μου στη διαμόρφωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και ενόψει της νέας περιόδου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στην προστασία των άμεσων επενδύσεων από την εξωτερική σύγκληση.

Έχουν οι ευρωεκλογές αυτές διακύβευμα;
Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές θα είναι πολύ κρίσιμες για την πορεία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Βλέπουμε για πρώτη φορά να αμφισβητείται ευθέως ο πυρήνας των Ευρωπαϊκών αξιών όπως η αλληλεγγύη, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τώρα είναι η στιγμή όλα τα πολιτικά κόμματα να εξηγήσουν στον Ελληνικό λαό το όραμά τους για την Ευρώπη και τη θέση της χώρας μας σε αυτή.
Ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει κάποιος την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τους συμμάχους της που υπονομεύουν σηστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα παρέχοντας άνευ όρων κάλυψη στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει να συμπαραταχθεί με τον κ. Βέμπερ, με βαθύτατα συντηρητικές και υπονομευτικές απόψεις, στηρίζοντας μία Ευρώπη όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κλειστά διευθυντήρια, πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς καμία διαφάνεια ή λογοδοσία.
Μόνο το Κίνημα Αλλαγής έχει ένα πραγματικά προοδευτικό πρόγραμμα για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, ώστε να επανέλθει η σύγκλιση μετά την εποχή της απόκλισης που βιώσαμε με την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια.

Πως κρίνετε την Συμφωνία των Πρεσπών;
Η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα έδειξε για ακόμη μία φορά τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα εθνικά θέματα. Αποφάσισε να διαπραγματευτεί εν κρυπτώ, χωρίς να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και χωρίς τη διαμόρφωση μίας εθνικής στρατηγικής, όπως είχε γίνει στο παρελθόν για τόσο σημαντικά θέματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει εθνική διαπραγματευτική θέση αποδεχόμενη την αναγνώριση “Μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας δημιουργώντας κεκτημένα που μπορεί να βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.
Παράλληλα καταρρέει το αφήγημά της ότι η Συμφωνία αυτή θα αποτελούσε το εισιτήριο για την αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της χώρας. Στην πρόσφατη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργανώθηκε στο Βερολίνο από τους Μέρκελ – Μακρόν η χώρα μας δεν συμμετείχε ενώ Κροατία και Σλοβενία ήταν παρούσες.
Με σημαντικά ζητήματα, όπως η προστασία των εμπορικών ονομασιών, ακόμα ανοιχτά πρέπει να εκμεταλευθούμε τις δυνατότητες που μας δίνει το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να βελτιώσουμε όσο μπορούμε την κακή αυτή συμφωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ