Ο Νίκος και η Μαρία χαρίζουν ακόμη ελπίδα

-Για 3η χρονιά στη Δράμα έγινε ενημέρωση για δότες μυελού των οστών από την ΑΜΚΕ «ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ» -Τα δυο παιδιά έφυγαν από παιδικό καρκίνο αλλά οι γονείς τους συνεχίζουν να παλεύουν για ένα ιερό σκοπό

0
105

Το Σάββατο 12 Απριλίου, η ΑΜΚΕ «ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ένας ήρωας για πολλούς…», βρέθηκε στην Δράμα, σε μια εκδήλωση ενημέρωσης και δειγματοληψίας για όσους επιθυμούν να γίνουν εθελοντές δότες Μυελού των Οστών.
Παρά το βροχερό καιρό η εκδήλωση που έγινε και φέτος, για 3η χρονιά, στον χώρο εμπρός από τον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου από τις 10:30 έως 15:00, είχε επιτυχία. Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας σε συνεργασία με τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», το Δίκτυο Φορέων Υγείας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού και τους Εθελοντές Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η δράση έγινε και φέτος με πρωτοβουλία μιας μητέρας από τη Δράμα, της Γεωργίας Τριανταφυλλίδου, που έχασε την κόρη της, την μικρή Μαρία, όχι όμως και τη διάθεσή της να προσφέρει για να σωθούν άλλα παιδιά.
Ο Νίκος, γνωρίστηκε με τη Μαρία στο Παιδοογκολογικό του νοσοκομείου «Μητέρα» το 2020. Τα δύο παιδιά είχαν παιδικό καρκίνο. Τα πρωτόκολλα θεραπείας τους απέτυχαν αλλά δεν το έβαλαν ποτέ κάτω. Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται προς τιμήν των παιδιών αυτών. Η ημερομηνία της εκδήλωσης για την ενημέρωση των εθελοντών δοτών μυελού των οστών, που έγινε μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, είναι και η ημερομηνία γενεθλίων της μικρής Μαρίας που δεν ζει πια.
Η μητέρα της Μαρίας, Γεωργία Τριανταφυλλίδου δήλωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας «Κάναμε την εκδήλωση ενημέρωσης για 3η χρονιά. Συγκεντρώνουμε δότες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ την Ιερά Μητρόπολη Δράμας και το Σεβασμιότατο κ. Δωρόθεο, όπως και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδας και Αλμυρού, που μας στηρίζει με ανθρώπους που έρχονται από το Βόλο. Επίσης τη μητέρα του Νίκου Χαλκιά, Παναγιώτα Φιλαρέτου και το σύλλογο που έχει δημιουργήσει στη μνήμη του παιδιού της. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών. Είναι μια πολύ απλή διαδικασία η οποία σώζει ζωές. Ο κόσμος ανταποκρίνεται όταν ενημερώνεται. Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι το να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών είναι μια απλή διαδικασία πλέον. Είναι ακριβώς το ίδιο με τη δωρεά αιμοπεταλίων. Φέτος απευθυνθήκαμε στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους. Μας τα χάλασε λίγο ο καιρός αλλά δεν πειράζει. Πήγαμε καλά. Υπήρξε προσέλευση πολιτών για ενημέρωση».
Η κ. Φιλαρέτου, πρόσθεσε ότι αυτό που δίνουν οι δότες αναπληρώνεται μέσα σε 3 εβδομάδες για να συμπληρώσει «Ακόμη και ένα δείγμα είναι σημαντικό. Είναι ελπίδα ζωής. Για να εγγραφεί κάποιος ως δότης μυελού των οστών, πρέπει να ανήκει στο ηλικιακό όριο των 18-45 ετών, να είναι υγιής και να έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει. Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται με μια μπατονέτα την οποία χρησιμοποιούμε για να πάρουμε λίγο σάλιο από το εσωτερικό μέρος του μάγουλου. Τα δείγματα που συγκεντρώνουμε τα εντάσσουμε, σε συνεργασία με το σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», στο εθνικό και παγκόσμιο αρχείο εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Εκεί γίνεται η αναζήτηση για κάποιον άνθρωπο ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Η αναζήτηση γίνεται πρώτα στο εθνικό αρχείο. Η προσπάθειά μας είναι να το εμπλουτίσουμε. Έπειτα αναζήτηση γίνεται στο παγκόσμιο
αρχείο. Πρέπει να πούμε ότι όταν κάποιος έχει ανάγκη να βρει συμβατό δότη, δεν έχει το χρόνο με το μέρος του. Εννοείται ότι η εθνική μας δεξαμενή με δότες πρέπει να εμπλουτιστεί γιατί όταν πλέον η αναζήτηση συνεχίζεται στην παγκόσμια δεξαμενή, χάνεται πολύτιμος χρόνος για τον ασθενή».
Όπως είπε η κ. Φιλαρέτου, οι δότες μυελού των οστών βοηθούν ουσιαστικά σε περιπτώσεις
αιματολογικών κακοηθειών και ως επί των πλείστον, στην Λευχαιμία, που είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου. Η ίδια τόνισε ότι υπάρχει ελπίδα για το μέλλον καθώς οι νέοι άνθρωποι σήμερα είναι περισσότερο δεκτικοί στην πληροφόρηση, γιατί δεν έχουν τον φόβο. Οι παλαιότεροι φοβούνται πιστεύοντας ότι πρόκειται για δωρεά οργάνων ή για το νωτιαίο μυελό. Φυσικά δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Πλέον σήμερα ο κόσμος έχει διάθεση να μάθει. «Όσο περισσότερο ενημερώνουμε, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η προσέλευση του κόσμου» τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!