Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δράμας πραγματοποίησε την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Χατζηεμμανουήλ

- Το διήγημα μέσα από τη μυθοπλασία αφηγείται την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Δράμας από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και μετά

0
507

Οδοντιατρικός Σύλλογος Δράμας, το βιβλιοπωλείο «Πάτσης» και οι Εκδόσεις Αρμός διοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου «Η πέτρα και το αυγό» του Κώστα Χατζηεμμανουήλ, το απόγευμα τής Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Δράμας. Για το βιβλίο μίλησαν ο Δρ Αθανάσιος Διαλεκτόπουλος, διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας – συγγραφέας, η κ. Αθανασία Θεοδωρίδου, οδοντίατρος – συγγραφέας, ο κ. Βασίλης Τσιαμπούσης, συγγραφέας και ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ.


Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι οδοντίατρος και πρώην δήμαρχος Θάσου. Έχει δεσμούς με την πόλη της Δράμας, αφού έχει υπηρετήσει στην περιοχή. Μεταξύ του ιδίου και του οδοντιατρικού συλλόγου έχει αναπτυχθεί μια σχέση δεκαετιών. Κατά συνέπεια όταν ο Οδοντιατρικός Σύλλογος της Δράμας ενημερώθηκε για το νέο βιβλίο του συγγραφέα αποφάσισε να γίνει και η συγκεκριμένη παρουσίαση στη Δράμα, ανέφερε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου κ. Παναγιώτης Κάππος.
Ο κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ συγγραφέας του βιβλίου και οδοντίατρος, μιλώντας στα «Χ» ευχαρίστησε τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δράμα για την πρωτοβουλία παρουσίασης του βιβλίου. Μάλιστα αναφερόμενος στο έργο του συλλόγου, είπε ότι υπηρετεί πραγματικά την επιστήμη και έχει πλούσια δράση μέσα από συνέδρια και ημερίδες που διοργανώνει. Παράλληλα, όπως είπε, ανοίγει και τις πύλες της τέχνης και της λογοτεχνίας, αποτελώντας φάρο ανάμεσα στους οδοντιατρικούς συλλόγους της χώρας μας.


Ο συγγραφέας επεσήμανε επίσης ότι «Η πέτρα και το αυγό» είναι μια σειρά από ιστορικά διηγήματα, εμπνευσμένα από την ιστορία των νεότερων χρόνων της ευρύτερης περιοχής, της Δράμας, του Δοξάτου, της Εικοσιφοίνισσας και της Θάσου. Ξεκινάει από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και εξελίσσεται σπονδυλωτά με ιστορίες και κεφάλαια που καλύπτουν μέσω της μυθοπλασίας, την περίοδο του Α’ παγκοσμίου πολέμου, της μικρασιατικής εκστρατείας, των βουλγαρικών κατοχών, του Β’ παγκοσμίου πολέμου, του εμφυλίου και της πιο σύγχρονης περιόδου.
«Το βιβλίο αφηγείται μέσω της μυθοπλασίας τη σύγχρονη ιστορία στον αναγνώστη και θέτει κάποιους διαχρονικούς προβληματισμούς. Η «πέτρα και το αυγό» έχει έναν συμβολισμό. Ο τίτλος προέρχεται από ομότιτλο διήγημα και αναφέρεται σε μια προσφιλή φράση κάποιου γυμνασιάρχη κατά την περίοδο της χούντας, ο οποίος έλεγε «εμείς είμαστε η πέτρα και εσείς το αυγό. Αν θα κυλήσει το ένα προς το άλλο, θα σπάσει το αυγό». Αυτό όμως έχει και έναν συμβολισμό. Από την μια πλευρά είναι η πέτρα, το κατεστημένο, η εξουσία και αυτό το οποίο δεν αλλάζει, που έρχεται να συγκρουστεί με το αυγό, που συμβολίζει την ίδια τη ζωή, τη γέννηση και την αναγέννηση. Ότι κι αν γίνει, ακόμη κι αν σπάσει το αυγό, η ζωή είναι αυτή η οποία θα νικήσει. Αυτό είναι και το μήνυμα του βιβλίου» επεσήμανε ο συγγραφέας.
Η «Πέτρα και το αυγό» είναι: «μικρές ιστορίες σαν πινακοθήκη πορτρέτων και τοπίων, στρωματογραφία σε παλίμψηστο συλλογικής μνήμης ή, με κινηματογραφικούς όρους, «πλάνα σεκάνς» που διατρέχουν, εκατό και, χρόνια ελληνισμού» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.
Ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ είναι οδοντίατρος από τη Θάσο όπου διετέλεσε και δήμαρχος μεταξύ 2011 και 2019. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ανάμεσα σε άλλα έχει εκδώσει βιβλία για μεγάλους και παιδιά ενώ το βιβλίο του «Πέρσες του Αισχύλου» εντάχθηκε στους «Βραχείς καταλόγους του ελληνικού παιδικού βιβλίου 2018» του «Ελληνικού Τμήματος της IBBY».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!