Ο πολυταξιδεμένος «Οδυσσέας» έφτασε και στη Δράμα

0
5921
Η κινητή μονάδα Οδυσσέας του Χαμόγελου του Παιδιού

Η κινητή μονάδα του Χαμόγελου του Παιδιού στάθμευσε πίσω από το νέο Δημαρχείο για το διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας.

Άρχισε χθες, Δευτέρα, η εθελοντική δράση αιμοδοσίας με σκοπό την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε αίμα λόγω της θερινής περιόδου αλλά και της υγειονομικής κρίσης. H μονάδα αιμοδοσίας θα λειτουργεί στην οδό Βερμίου, πίσω από το νέο Δημαρχείο, και θα διαρκέσει μέχρι και σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου από τις 08:00 έως τις 14:00.
Η κα Ιωάννα Μακρή, συντονίστρια του Χαμόγελου του Παιδιού στη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε στα «Χ» ότι η πρωτοβουλία είναι μια εθελοντική δράση αιμοδοσίας που έχει ξεκινήσει με φόντο το πρόβλημα του κορωνοϊού. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, τον Δήμο Δράμας, και την Περιφέρεια ΑΜΘ. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που διεξήχθη και σε άλλες περιοχές της χώρας, η σκυτάλη παραδόθηκε στην πόλη της Δράμας, στην οποία χθες και σήμερα προσέρχονται εθελοντές αιμοδότες, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες λόγω του καλοκαιριού ανάγκες σε αίμα.
Η κα Μακρή χαρακτήρισε τη διήμερη εθελοντική αιμοδοσία άψογη από πλευράς οργάνωσης, τόσο από την πλευρά του Δήμου Δράμας όσο και του Νοσοκομείου Δράμας. Σημείωσε ότι ήδη από χθες το πρωί, ανταποκρίθηκαν αρκετοί εθελοντές, οι οποίοι είχαν μεριμνήσει να κλείσουν ραντεβού, παρότι μπορεί να δώσει αίμα οποιοσδήποτε πολίτης ακόμη και χωρίς ραντεβού διαθέτοντας δέκα λεπτά από τον χρόνο του.
Οι ανάγκες για αίμα είναι πάντοτε αυξημένες, πολύ περισσότερο αυτούς τους μήνες λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς οι εθελοντές λόγω της περιόδου που προηγήθηκε δεν είχαν τη δυνατότητα να προσέλθουν στα νοσοκομεία και να δώσουν αίμα. Παράλληλα, υπήρχε και ο φόβος σε σχέση με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Ωστόσο, όπως εξήγησε η κα Μακρή, μέσα από αυτή τη δράση που είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι ο κόσμος έχει ανταποκριθεί. Η αιμοδοσία γίνεται στο ειδικό όχημα του Χαμόγελου του Παιδιού, τον «Οδυσσέα», ο οποίος είναι ήδη πολυταξιδεμένος, αφού πέρασε από την Κρήτη, τη Χαλκίδα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, την Κόρινθο κλπ. Ο προορισμός είναι διαφορετικός κάθε εβδομάδα, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν πανελλαδικά. Ο «Οδυσσέας» θα συνεχίσει το ταξίδι του, πιθανόν εντός του Αυγούστου στην περιοχή της Αθήνας. Από τον Σεπτέμβριο, το Χαμόγελο του Παιδιού με το ίδιο όχημα θα συνεχίσει τις δράσεις ενημέρωσης και παρέμβασης σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση για διάφορα θέματα όπως ασφάλεια στο διαδίκτυο, μπούλιγκ, κακοποίηση, εξαφάνιση παιδιών κλπ., ενώ στο πλαίσιο αυτών των δράσεων θα αφιερώνονται κάποιες ημέρες και για την εθελοντική αιμοδοσία, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κα Ιωάννα Μακρή στα «Χ».
Ο διευθυντής της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Δράμας κ. Σπύρος Τουρτούρης δήλωσε στα «Χ» ότι στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης, γίνονται αιμοληψίες από την υπηρεσία αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Δράμας, αναγνωρίζοντας την αξία αυτών των πρωτοβουλιών για την προώθηση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας. «Εμείς ευχαριστούμε και το Χαμόγελο του Παιδιού και τον Δήμο Δράμας για αυτή τη διοργάνωση, αλλά και τους εθελοντές οι οποίοι προσήλθαν την πρώτη ημέρα για να δώσουν εθελοντικά αίμα, παρά το ότι είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Είναι ένα παράδειγμα που θα πρέπει να μιμηθούν όλοι όσοι μπορούν να δώσουν αίμα, γιατί οι ανάγκες εξακολουθούν να υφίστανται, για να μην πω ότι αυξάνονται λόγω του καλοκαιριού και των εκτάκτων αναγκών που παρουσιάζονται».
Όσοι ενδιαφέρονται και επιθυμούν, παρακαλούνται να καλέσουν στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, στα τηλέφωνα 2521350331 & 2521022809 (08:00-14:00) για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η ταυτόχρονη παρουσία πολλών εθελοντών. Από τους διοργανωτές της εθελοντικής αιμοδοσίας, πάντως, απευθύνθηκε έκκληση προς τους οι εθελοντές αιμοδότες να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους και το ΑΜΚΑ τους κατά την προσέλευσή τους στην εθελοντική αιμοδοσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινητή μονάδα «Οδυσσέας» του Χαμόγελου του Παιδιού, μαζί με τις τρεις κινητές ιατρικές μονάδες του οργανισμού, αποτελούν βασικό εργαλείο στην υλοποίηση της Δράσης Προληπτικής Ιατρικής για παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη δράση έχει ξεκινήσει από το 2002 και από το 2018 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΟΠΑΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ