Ο σχεδιασμός της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. για το 2022 και η χρηματοδότηση νέων έργων

0
1076

Τ. Χατζηγιάννης: «H Δ.Ε.Υ.Α.Δ. εργάζεται πυρετωδώς, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών του Δήμου Δράμας»

Πυρετωδώς εργάζεται η Δ.Ε.Υ.Α.Δ., με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών τού Δήμου Δράμας, εξασφαλίζοντας ποιοτικό νερό ύδρευσης και προσπαθώντας να διασφαλίσει τη ροή του χωρίς προβλήματα, τονίζει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Δ., κ. Τάσος Χατζηγιάννης.
Για τις υποδομές της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. και τα άμεσα σχέδιά της εξηγεί: «Γίνονται αντικαταστάσεις δικτύων και προσπαθούμε να χρηματοδοτήσουμε έργα μέσω των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τα οποία έχουμε έτοιμες μελέτες. Στόχος μας είναι και η αναβάθμιση της ίδιας της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. και των υπηρεσιών που παρέχει.
Σημαντική παράμετρος για τη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης είναι και η μείωση του κόστους του ρεύματος που χρησιμοποιεί, καθώς αυτό αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του κόστους λειτουργίας της. Η βασική οικονομική πληγή είναι η κατανάλωση του ρεύματος, για το οποίο πληρώνουμε 1.480.000 ευρώ κάθε χρόνο».
Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης σημειώνει ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να μειωθεί με κάθε τρόπο το κόστος της κατανάλωσης του ρεύματος. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων αρχικά στον Βιολογικό Καθαρισμό της Δράμας, ενώ ο προγραμματισμός στη συνέχεια περιλαμβάνει χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων και σε άλλους τομείς της δημοτικής επιχείρησης. Παράλληλα, επιδίωξη της δημοτικής επιχείρησης είναι να υλοποιηθεί η γεώτρηση του Κορυλόβου, προκειμένου να μειωθεί όσο γίνεται το κόστος λειτουργίας της Δ.Ε.Υ.Α.Δ.
Την ίδια ώρα, η δημοτική επιχείρηση έχει ετοιμάσει μελέτες για την επέκταση και αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στη ζώνη 2, δηλαδή στο κέντρο της Δράμας, ύψους 9.920.000 ευρώ, που έχει εντάξει στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων για το 2022. Στόχος της δημοτικής επιχείρησης είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για το έργο που, εφόσον υλοποιηθεί, θα κλείσει το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης σε όλο τον αστικό ιστό και την περιφέρεια της Δράμας, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηγιάννης. Στη συνέχεια διευκρινίζει ότι τα μηνύματα που υπάρχουν είναι ότι το έργο, το οποίο έχει ήδη αξιολογηθεί, φαίνεται ότι θα χρηματοδοτηθεί.
Το πρόγραμμα των εκτελεστέων έργων περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες στους όποιους θα κινηθεί η υπηρεσία για το 2022: Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει τον προγραμματισμό των νέων έργων που θα εκτελέσει η υπηρεσία από ίδιους πόρους και αφορά επεμβάσεις και αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης αποχέτευσης, καθώς και αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων από εργασίες των συνεργείων της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τις συνεχιζόμενες πράξεις και έργα από το 2021. Ο τρίτος άξονας αφορά νέα έργα και μελέτες που έχει εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία και είναι σε φάση ωρίμανσης και θα υποβληθούν για χρηματοδότηση από διάφορα Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα.

Στα έργα και τις νέες μελέτες της Δ.Ε.Υ.Α.Δ. για το 2022 περιλαμβάνονται:
-Η ψηφιοποίηση και χαρτογράφηση του δικτύου ύδρευσης και των υδρομέτρων του Δήμου Δράμας, για τη δημιουργία γεωχωρικής βάσης δεδομένων (RDBMS), με σκοπό την ανάπτυξη ολοκληρωμένου γεωγραφικού πληροφοριακού συστήματος GIS της Δ.Ε.Υ.Α.Δ.
-Η υλοποίηση σχεδίου ασφάλειας νερού της Δ.Ε.Υ.Α.Δ.
-Η σύνταξη γενικού σχεδίου ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Δ.
-Η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον περιορισμό του μη τιμολογούμενου νερού στο δίκτυο ύδρευσης Δράμας.
-Τα αντιπλημμυρικά έργα όμβριων και αποχέτευσης της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας.
-Η επέκταση και αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Δράμας στη Ζώνη 2.
-Η διαχείριση αφυδατωμένης Ιλύος ΕΕΛ Δράμας με ηλιακή ξήρανση.
-Η αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Δράμας.
-Η επιδεικτική χρήση ανανεώσιμων και εναλλακτικών τεχνολογιών ενέργειας σε κοινωνικές υποδομές της Δ.Ε.Υ.Α. Δράμας και η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού Ανανεώσιμων και Εναλλακτικών Τεχνολογιών Ενέργειας και Μετρητικού Εξοπλισμού.
-Οι υπηρεσίες εξειδικευμένου συμβούλου για την πράξη της Δ.Ε.Υ.Α. Δράμας στο πρόγραμμα GREnergy (διαχείριση και διάδοση)

Σημειώνεται ότι κατά το 2021 η Δ.Ε.Υ.Α.Δ. εκτέλεσε συνολικά 40 έργα από ίδιους πόρους, συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ χωρίς τον Φ.Π.Α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!