Άνθρωποι του αθλητισμού και της αυτοδιοίκησης μιλούν στα «Χ» για τον Αλέκο Φρούσιο και τη σημερινή τελετή ονοματοδοσίας του Δημοτικού Σταδίου.
Με τον πλέον κατάλληλο τρόπο αναγνωρίζεται σήμερα η προσφορά του Αλέκου Φρούσιου στον χώρο του Αθλητισμού. Σήμερα στις 6 το απόγευμα γίνεται η τελετή ονοματοδοσίας του Δημοτικού Σταδίου (πρώην Εθνικού) σε «Δημοτικό Στάδιο Αλέκος Φρούσιος» μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας, η οποία λήφθηκε ομόφωνα το 2019 και εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.
Πρόκειται για τον άνθρωπο που έχτισε τον αθλητισμό στη Δράμα και ο ίδιος αποτέλεσε πρότυπο για μεγάλο αριθμό αθλητών και αργότερα γυμναστών. Ο Αλέκος Φρούσιος πέρασε όλη του τη ζωή μέσα στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας μέχρι και την τελευταία περίοδο της ζωή του δημιουργώντας αθλητές, όπως υπογραμμίζουν στα «Χ» άνθρωποι που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά.
Για την ονοματοδοσία του Δημοτικού Σταδίου, ο Τάκης Τομπαΐδης, αθλητής στίβου στα 400 και 800 μέτρα, είπε στα «Χ» ότι: «Προσωπικά θεωρώ ότι η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη. Ο Φρούσιος ήρθε στη Δράμα το 1965. Τότε η Δράμα στον στίβο ήταν ανύπαρκτη. Δεν υπήρχε καν σύλλογος. Υπήρχε πολύ πιο πριν η Δόξα Δράμας, το τμήμα της οποίας είχε διαλυθεί. Ο Αλέκος δημιούργησε το τμήμα στίβου και ακολούθησε ο ΑΟΔ. Ο Φρούσιος στο διάστημα αυτό έβγαλε πολλούς αθλητές στίβου σε επίπεδο Εθνικής Ομάδας. Η πόλη της Δράμας εκείνη την περίοδο βγήκε τρεις φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος Επαρχιακών Πόλεων στον στίβο (δηλαδή πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης). Αυτό δεν το έχει καταφέρει καμία άλλη πόλη. Όλα αυτά αφιλοκερδώς. Εκτός όλων των άλλων, ο Φρούσιος ήταν ο άνθρωπος που ενέπνευσε και όλους εμάς να γίνουμε γυμναστές. Ήταν ο ίδιος πρότυπο για πολλά παιδιά. Ήταν αυτός που δημιούργησε και το γυναικείο τμήμα κλασσικού αθλητισμού στη Δράμα. Η ονοματοδοσία ήταν το λιγότερο που έπρεπε να γίνει προς τιμήν του. Το λέω ως ένας από τους πρώτους αθλητές που προπόνησε ο Αλέκος Φρούσιος και έχοντας πολλά χρόνια συμμετοχή στην Εθνική Ομάδα και πανελλήνια ρεκόρ. Ο Αλέκος καταγόταν από την Κόρινθο. Ήρθε στη Δράμα και την αγάπησε ίσως περισσότερο από τους Δραμινούς. Το όνειρό του ήταν πάντα η Δράμα να είναι πρωταγωνίστρια στον στίβο».
Για τον Αλέκο Φρούσιο και την απόφαση ονοματοδοσίας του Δημοτικού Σταδίου της Δράμας, ο Τ. Δρασίδης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής που στη διάρκεια της πορείας του συνεργάστηκε με τον ΑΟΔ και τον ΚΑΟΔ, επισημαίνει στα «Χ»: «Ο Αλέκος Φρούσιος ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε τη δομή του αθλητισμού στη Δράμα. Δούλεψε και στη Δόξα Δράμας ως γυμναστής και καθιέρωσε τη φυσική κατάσταση την περίοδο της δεκαετίας του ‘60. Ο ίδιος δημιούργησε όλες τις δομές του αθλητισμού ξεκινώντας από τον κλασσικό στίβο, ενώ στη συνέχεια δημιουργήθηκαν και οι αθλοπαιδιές. Ο Αλέκος Φρούσιος ήταν πρότυπο γυμναστή. Υπήρξε διεθνής με την Εθνική Ομάδα στίβου και επίσης πρότυπο ανθρώπου και οικογενειάρχη, από τον οποίο εμπνευστήκαμε και εμείς, η πρώτη γενιά δραμινών γυμναστών. Ο Φρούσιος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέσα στο π. Εθνικό Στάδιο της Δράμας. Πέρασαν από τα χέρια του εκατοντάδες μαθητές και αθλητές. Εμείς που δημιουργήσαμε τις αθλοπαιδιές (μπάσκετ, βόλεϊ κλπ.) είμαστε μαθητές του και ξεκινήσαμε στο πλαίσιο του Αθλητικού Ομίλου Δράμας, τον οποίο είχε δημιουργήσει ο ίδιος. Έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του. Αυτό που γίνεται με την ονοματοδοσία το ξεκίνησα μαζί με τον Τάκη Τομπαΐδη και άλλους παράγοντες του αθλητισμού. Κινητοποιήσαμε Ολυμπιονίκες και προσωπικότητες, όπως ο Βασίλης Παπαδημητρίου, η Βούλα Πατουλίδου αλλά και οι Ψωμιάδης, Παπαγεωργόπουλος, Μπακογιάννη και πολλοί ακόμη. Προσωπικά με ικανοποιεί ότι το έργο του αναγνωρίζεται από κάποιον θεσμό. Το κέρδισε, το δικαιούταν. Είναι μια ικανοποίηση για την οικογένειά του. Χαίρομαι που το Δημοτικό Στάδιο παίρνει αυτό το όνομα, όπως και το γήπεδο της Δόξας θα μπορούσε να ονομαστεί γήπεδο Τάκη Λουκανίδη ή Αντώνη Καστρινού κλπ. Εδώ θέλω να πω ότι το όνομα του Αλέκου Φρούσιου δεν μπαίνει σε καμία σύγκριση με το όνομα κανενός γυμναστή ή αθλητή. Ο Φρούσιος όχι μόνο έχτισε τον αθλητισμό στην Δράμα, αλλά ήταν και η έμπνευση και το πρότυπο».
Για τη συγκεκριμένη απόφαση, που αποτελεί και ελάχιστο φόρο τιμής στον Αλέκο Φρούσιο, τον άνθρωπο που συνέβαλε όσο ελάχιστοι στην ανάπτυξη του αθλητισμού και ειδικότερα του στίβου στη Δράμα, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος επεσήμανε στα «Χ» ότι «αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή να δίνουμε στο Δημοτικό Στάδιο την ονομασία «Αλέκος Φρούσιος», διότι ήταν ένας άνθρωπος που και ως προσωπικότητα αλλά και ως γυμναστής έχει γράψει την δική του ιστορία βγάζοντας πάρα πολλούς πρωταθλητές στη Δράμα».
«Η προσφορά του Αλέκου Φρούσιου είναι γνωστή σε όλη τη Δράμα και τους Δραμινούς» υπογράμμισε στα «Χ» ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης, προσθέτοντας πάντως ότι σε ό,τι αφορά τις ονοματοδοσίες είναι σίγουρο ότι δεν πρέπει να παίρνονται βιαστικές αποφάσεις, αλλά να εξαντλείται αρκετά η συζήτηση γύρω από μια τέτοια απόφαση πριν ληφθεί. Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτό δεν αφορά την περίπτωση της ονοματοδοσίας του Δημοτικού Σταδίου σε «Αλέκος Φρούσιος» αλλά γενικότερα τις περιπτώσεις ονοματοδοσίας.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε στα «Χ» ότι: «Η απόφαση της ονοματοδοσίας είχε ληφθεί από την προηγούμενη δημοτική περίοδο η οποία, αφού έλαβε τις κατάλληλες εγκρίσεις, πλέον υλοποιείται. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συμφωνήσει ομόφωνα στην απόφαση αυτή τόσο κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο όσο και σήμερα. Ορθώς κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Το νυν Δημοτικό Στάδιο από σήμερα γίνεται Δημοτικό Στάδιο Αλέκος Φρούσιος και παίρνει το όνομα ενός ανθρώπου που πρόσφερε πολλά στον στίβο και γενικότερα στον αθλητισμό της Δράμας. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που θα μπορούσαν στη συνέχεια να τιμηθούν, πάντοτε με το σκεπτικό ότι μια διαδικασία ονοματοδοσίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη ποιος είναι αυτός που τιμάται, τι έχει προσφέρει, αν είναι εν ενεργεία ή όχι κ.ο.κ. Ενδεχομένως μάλιστα ως δήμος έχουμε τη δυνατότητα βάσει του Καλλικράτη να συστήσουμε μια επιτροπή η οποία θα εξετάσει όλα τα δεδομένα όταν θα ζητείται να ονοματοδοτηθεί κάποια εγκατάσταση για να τιμηθεί ένας πολίτης».
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Μυστακίδης είπε για το ίδιο θέμα στα «Χ» ότι η πρωτοβουλία της ονοματοδοσίας του Δημοτικού Σταδίου ξεκίνησε μετά τον θάνατο του Αλέκου Φρούσιου, ο οποίος ήταν και ο αναμορφωτής του στίβου στη Δράμα. «Όταν ο Αλέκος Φρούσιος ήρθε στη Δράμα, ο στίβος ήταν σε μια καθόλου καλή κατάσταση. Δεν υπήρχαν υποδομές. Ο Αλέκος μαζί με τον Δημήτρη Καράφλα, τον Κοκορόγιαννη και τον Σταμάτη Σμυρνιώτη ξεκίνησαν να αναπτύσσουν τον τομέα του στίβου στη Δράμα. Από τους τρεις τελικά έμεινε στη Δράμα μόνο ο Αλέκος Φρούσιος που ως προπονητής επί πολλά χρόνια έβγαλε αξιόλογους αθλητές, όπως ο Τάκης Τομπαΐδης, ο Νίκος Βαλδίρκας, η Γλυκερία Χασεκίογλου, ο Ζαφείρης Ευγενίδης, ο Μπάμπης Σδρόλας κ.ά. Το ότι βρεθήκαμε όλοι εμείς μέσα στον χώρο αυτό οφείλεται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό στον Αλέκο Φρούσιο. Μετά τον θάνατό του θεώρησα ότι είναι χρέος μου, εφόσον βρισκόμουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, να επιδιώξω να του αποδοθεί η ελάχιστη τιμή, γι’ αυτό είχα καταθέσει πρόταση για την ονοματοδοσία του Δημοτικού Σταδίου σε “Αλέκος Φρούσιος”, σε συνεννόηση και με τον επικεφαλής της παράταξής μας, Κυριάκο Χαρακίδη. Η απόφαση λήφθηκε το 2019 και ήταν ομόφωνη».