«Όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου στο νομοσχέδιο για το νερό

0
156

– Αποφάσισε να στηρίξει ομόφωνα τις αποφάσεις του ΔΣ της ΔΕΥΑΔ
– T. Χατζηγιάννης: «Oι ΔΕΥΑ της χώρας είναι αντίθετες με αυτό το νομοσχέδιο που σε “δεύτερο χρόνο” θα ανοίξει το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης»


 

Να συνταχθεί με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΔ και τις ενστάσεις που εκφράζει για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά τη μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και τη διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος» αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας κατά τη συνεδρίασή του το απόγευμα της Δευτέρας. Παράλληλα αποφάσισε να στηρίξει την απόφαση της ΔΕΥΑΔ και με σχετική επιστολή που θα αποστείλει προς την κυβέρνηση.
Τώρα σχετικά με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΔ για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης κ. Τ. Χατζηγιάννης είπε ότι εν ολίγοις πως θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή της ΔΕΥΑΔ ή της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης στη διαβούλευση. Επίσης αναφέρει ότι η ΔΕΥΑΔ συντάσσεται με τις θέσεις που κατατέθηκαν από την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ στη διαβούλευση σχετικά με την απόσυρση του σχεδίου νόμου.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ νωρίτερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο με το οποίο προσπαθεί να μετατρέψει την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων με αυξημένες αρμοδιότητες. Πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτό κινήθηκαν τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΕΔΕΥΑ όπως και όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας, που θεωρούν την κίνηση της κυβέρνησης απαράδεκτη, όπως είπε. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ είπε ότι όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας είναι αντίθετες με αυτό το νομοσχέδιο που σε “δεύτερο χρόνο” θα ανοίξει το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού. Ο ίδιος είπε ότι έγιναν συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι τα ίδια στελέχη διαβεβαίωσαν ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ εξέφρασε την άποψη ότι σε «δεύτερο χρόνο» πράγματι θα υπάρξει πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό όπως εξήγησε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΔ έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο. Ακόμη είπε ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για το θέμα δεν έλαβαν γνώση και δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Πρόσθεσε ότι η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΔ που εκφράζει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο έχει σταλεί στους τρεις βουλευτές του Νομού Δράμας. Μάλιστα όπως είπε με το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑΔ έγινε συνάντηση και με τον κυβερνητικό Βουλευτή κ. Κώστα Μπλούχο.
Μιλώντας για τις αρμοδιότητες που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τη Ρυθμιστική Αρχή, ενημέρωσε ότι αυτή, θα εποπτεύει, θα ελέγχει, θα επιβάλλει πρόστιμα και οι ΔΕΥΑ θα καταβάλλουν εισφορά σε αυτήν. Είπε ότι σήμερα οι αποφάσεις της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΥΑ περνούν μέσα από τα δημοτικά συμβούλια, αλλά με το νέο νομοσχέδιο επιδιώκεται να εγκαταλειφθεί αυτή η πρακτική. Σημείωσε ότι το νέο νομοσχέδιο μιλά για συνενώσεις και συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, την στιγμή που η ΔΕΥΑΔ δεν αντιμετωπίζει προβλήματα (πέραν της ρήτρας αναπροσαρμογής) όπως άλλες αντίστοιχες δημοτικές επιχειρήσεις. “Θα μας βάλουν στο ίδιο τσουβάλι με άλλους και θα χορεύουμε στους δικούς τους σκοπούς γιατί τα συμφέροντα ενδεχόμενα είναι άλλα και θα φθάσουμε σε δεύτερο χρόνο στην ιδιωτικοποίηση” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ.
Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου που προηγήθηκε στην επιτροπή της Βουλής, φορείς από όλη την Ελλάδα και κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην μεταβίβαση της αρμοδιότητας για το νερό στη ΡΑΕ. Πολλοί δεν μίλησαν και για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης που σήμερα ανήκουν στους δήμους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ