Οι «Διφωνίες» της ομάδας «Έφοδος» μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου στο «Ελευθερία»

0
565

Η φωτογραφική ομάδα «Έφοδος», η οποία εγκαινίασε το Σάββατο 25/11 μια νέα έκθεση φωτογραφιών με τίτλο «Διφωνίες» που αφορά σε «φωτογραφικά ντουέτα», εξακολουθεί να παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Eλευθερία» από τις 19:00 μέχρι και τις 22:00, έως και την Τετάρτη 6/12.
Τα έργα τα οποία εκτίθενται στον χώρο του «Ελευθερία» και τα οποία περιλαμβάνει η έκθεση «Διφωνίες» είναι οι καλλιτεχνικές δημιουργίες των: Αβραμίδου Σοφίας, Ακκασιάδου Έλπις, Γερογιάννη Βασίλη, Δρεμέτσικα Νίνας, Καραμπετάκη Νίκου, Κασαπίδη Γιώργου, Κλαζίδου Μαρίας, Κοβλακά Βασίλη, Κόκοτα Ελένης, Κοσκερίδου Μύρας, Κραστάνα Έλενας, Λαλισίδη Δήμου, Λεμπιδάκη Κώστα, Μιχαηλίδη Γιώργου, Μιχαηλίδη Κυριάκου, Μποντρουά Σοφίας, Ξενίδου Θένιας, Παναγιωτίδη Γιάννη, Παναγιώτου Γιάννη, Σανοζίδου Κυριακής, Σιρόπλη Γαρυφαλλιάς, Χατζηαθανασιάδου Μελίνας, Χριστοπούλου Βάγιας.
Η ομάδα «Έφοδος» αποτελεί μια φωτογραφική ομάδα, η οποία ιδρύθηκε τον Μάιο του 2013 και αριθμεί πλέον αρκετά μέλη. Από την ίδρυση της έως και σήμερα δημιουργεί, δραστηριοποιείται και επικοινωνεί τους σκοπούς και το έργο της τόσο στην πόλη της Δράμας όσο και σε γειτονικές πόλεις. Στην διάρκεια των δέκα χρόνων λειτουργίας της η ομάδα «Έφοδος» έχει πραγματοποιήσει αρκετές φωτογραφικές εκθέσεις ενώ παράλληλα διεξάγει συζητήσεις κάθε Δευτέρα απόγευμα στον χώρο του Καπνολογικού Ινστιτούτου, στον οποίο διατηρεί και την βιβλιοθήκη της.


Τον φετινό Νοέμβριο του 2023 η ομάδα «δανείζεται» ως τίτλο της έκθεσης την έναν όρο ο οποίος κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται και απαντάται στον χώρο της μουσικής. Ο όρος «Διφωνίες» της έκθεσης που παρουσιάζεται στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου «Ελευθερία» συναντάται μεν κατά κύριο λόγο στον χώρο της μουσικής και αναφέρεται στο «τραγούδι με δύο φωνές», στο ντουέτο, στο primo secondo, στην ύπαρξη μιας δεύτερης φωνής ή ακόμα και στην ύπαρξη μιας δεύτερης μελωδίας σε ένα μουσικό κομμάτι, ωστόσο όσον αφορά την φωτογραφική έκθεση της ομάδας «Έφοδος», ο όρος διφωνίες τιτλοδοτεί πρωτότυπα τις δίπτυχες φωτογραφικές δημιουργίες της έκθεσης. Ως ένα δίπτυχο, μια δίπτυχη δημιουργία, ορίζεται εκείνη η καλλιτεχνική δημιουργία η οποία συντίθεται και αποτελείται από δύο μέρη, δύο καλλιτεχνικά δημιουργήματα, τα οποία συνήθως έχουν το ίδιο μέγεθος και αποτυπώνονται πάνω στο ίδιο υλικό. Συναντάται συχνά στην αρχιτεκτονική, την φωτογραφία, το σχέδιο, την ζωγραφική και στην πιο παραδοσιακή αναδιπλούμενη μορφή της, στις εκκλησιαστικές εικόνες.
Πώς όμως η ομάδα εμπνεύστηκε τον τίτλο της έκθεσης και γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με τα διπλότυπα; Όπως αναφέρει η πρόεδρος της ομάδας, κ. Χατζηαθανασιάδου Μελίνα, η ομάδα αποφάσισε να ασχοληθεί με τα δίπτυχα γιατί με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στο κάθε ένα από τα μέλη της να επιλέξει ελεύθερα το θέμα του και να εμπνευστεί μέσα από αυτό, και καθώς τα δίπτυχα αποτελούν διπλές αφηγήσεις που καταλήγουν σε κάτι διαφορετικό για τον κάθε φωτογράφο, δημιουργούν διάλογο. Ωστόσο, σημειώνει πως ο στόχοςγια όλους τους δημιουργούς είναι κοινός, να παράγουν ένα έργο με δύο φωνές. Όσον αφορά τον τίτλο της έκθεσης, η κ. Χατζηαθανασιάδου, εξηγεί, ότι οι Διφωνίες της ομάδας μιλούν ακριβώς για αυτές τις δύο φωνές, τις δύο αφηγήσεις που συνθέτουν μια ιστορία και καθώς η έκθεση «Διφωνίες» αφορά σε δίπτυχα τα οποία ενώνονται σε μια ιστορία, αυτή η ιστορία δεν μένει παρά να ανακαλυφθεί από τον θεατή δίνοντας της ακόμη και μια ερμηνεία που να εκφράζει τον ίδιο.


Η έκθεση «Διφωνίες», περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό το οποίο αφορά σε δίπτυχα, σε δύο φωτογραφικές εικόνες, οι οποίες αρμονικά συνυπάρχουν και αποτυπώνονται στον ίδιο φωτογραφικό καμβά. Κάθε φωτογραφία αποτελεί μια σύνθεση δύο φωτογραφικών «στιγμών». Κάποιες από αυτές απαρτίζονται από αντιθετικά ζεύγη, άλλες αποτυπώνουν μια άλλη οπτική του φωτογραφικού αντικειμένου, κάποιες συνθέτουν και συνενώνουν σε μια εικόνα ασύνδετα φαινομενικά σχήματα, αντικείμενα και τοπία. Ωστόσο όλες μέσα από δίπολα αντιθέσεων και συνθέσεων, αφηγούνται μια ιστορία. Μια ιστορία, δίχως λέξεις.
Οι αναπαραστατικές τέχνες, μέσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η τέχνη της φωτογραφίας, παράγουν δημιουργίες και «αφηγούνται ιστορίες», οι οποίες δεν είναι μονοσήμαντες και συχνά υπερβαίνουν τις απλές γλωσσικές συμβάσεις της επικοινωνίας και της πληροφόρησης (δηλαδή, τις συμβάσεις και τους κανόνες εκείνους σύμφωνα με τους οποίους ερμηνεύουμε και κατανοούμε τις λέξεις, και την πραγματικότητα γύρω μας). Η λέξη διαθέτει ένα σταθερό και κοινό για όλους περιεχόμενο, ένα σαφές και οριοθετημένο νόημα. Μια εικόνα όμως σπάνια είναι μονοσήμαντη.
Η εικόνα, και εν προκειμένω η φωτογραφία, διαθέτοντας μεγάλη δυναμική, μεταφέρει μια πληροφορία η οποία κινείται με μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία καθώς ξεπερνά τα όρια των συμβάσεων της γλώσσας με την οποία επικοινωνούμε και ερμηνεύουμε την πραγματικότητα, ενώ παράλληλα μπορεί να συμπορεύεται αρμονικά με αυτές τις συμβάσεις και να τις διαπλέκει στο χώρο της τέχνης καθώς δανείζεται νοήματα από τα νοήματα τους και δημιουργεί νέα.
Μέσα σε αυτήν την συνθήκη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η φωτογραφική εικόνα ως τέχνη γίνεται ο ενδιάμεσος της εικαστικής και της λεκτικής επικοινωνίας δημιουργώντας νέα νοήματα, πρωτότυπα αντιληπτικά σχήματα μετατρέποντας και καλώντας τον θεατή να γίνει συνδημιουργός και συμμέτοχος κατά την διάρκεια της «ανάπλασης» και της ανασύνθεσης του νοήματος της εικόνας με τρόπο λιγότερο συμβατικό, περισσότερο δυναμικό, ενεργητικό και πολυσήμαντο από όσο επιτρέπουν οι λέξεις. Οι λέξεις αποτυπώνουν την πραγματικότητα, όπως είναι. Οι τέχνες αναδεικνύουν, φανερώνουν ή ακόμη και αναπλάθουν την πραγματικότητα ή κάποιες πτυχές της, όπως αυτή θα μπορούσε να είναι.
Οι φωτογραφικές εικόνες αποτυπώνοντας ή αναπλάθοντας μια πτυχή της πραγματικότητας, πάντοτε αφηγούνται νέες, πρωτότυπες ιστορίες και τα δίπτυχα της έκθεσης «Διφωνίες» συνθέτοντας τα αντίθετα, τα όμοια, τα αταίριαστα και όλα όσα ο ανθρώπινος νους και η φαντασία μπορεί να συνταιριάξει, αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες, μέχρι και την Τετάρτη 6/12, στο πολιτιστικό κέντρο «Ελευθερία», δίνοντας μια άλλη οπτική διάσταση και θέαση της πραγματικότητας, όπως «αυτή είναι», και όπως αυτή «θα μπορούσε να είναι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!