Οι ελληνοποιήσεις καταστρέφουν την κτηνοτροφία της περιοχής

Τι λέει ο πρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης στα ΧΡΟΝΙΚΑ

0
2163

Να πάρουν θέση απέναντι στα φλέγοντα ζητήματα του κτηνοτροφικού κλάδου με πρώτο και ίσως το σπουδαιότερο από αυτά το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων του κρέατος και του γάλακτος καλεί τους εκπροσώπους των κομμάτων ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης, όπως και 7 ακόμη κτηνοτροφικοί σύλλογοι από την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης επισημαίνει στα ΧΡΟΝΙΚΑ, ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα πρέπει να πάρουν θέση πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου …εξηγώντας “Το πρόβλημα με την ελληνοποίηση του κρέατος υπάρχει εδώ και μία δεκαετία, αλλά το πρόβλημα που υπάρχει στο γάλα τα τελευταία τρία χρόνια έχει ισοπεδώσει και έχει καταστρέψει όλους τους κτηνοτρόφους. Μιλάμε για την εισαγωγή φρέσκου γάλακτος πρόβειου αλλά και αγελαδινού. Το γάλα αυτό προέρχεται από τη Γαλλία και τη Ρουμανία αλλά σε μικρότερες ποσότητες και από τις βαλκανικές χώρες. Δυστυχώς ενώ έχουν ψηφιστεί νόμοι για να προστατευτούν τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν έχουν εφαρμοστεί. Δεν έχουν τους υπαλλήλους και το προσωπικό για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τους ελέγχους. Οι έλεγχοι που γίνονται είναι ελάχιστοι. Όπως ελάχιστο είναι και το προσωπικό που διατίθεται πανελλαδικά μέσω των περιφερειών. Υπηρεσίες που διεξάγουν τον έλεγχο έχουν λίγο προσωπικό και όσοι εμπλέκονται στις ελληνοποιήσεις δεν φοβούνται, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση. Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς το ελληνικό γάλα δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή φέτας. Η φέτα μπορεί να γίνει μόνο από αιγοπρόβειο ελληνικό γάλα. Δυστυχώς κάποιοι εισάγουν γάλα με μισό ευρώ το λίτρο από τη Γαλλία. Το εμπλουτίζουν με λιποπρωτεΐνες, κάτι που είναι παράνομο. Έτσι με πολύ μικρό κόστος παραγωγής βγάζουν αιγοπρόβειο τυρί σε τιμές 4 ευρώ το κιλό στη χονδρική”.
Οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ καλούν τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές να πάρουν ειλικρινή κι εμπεριστατωμένη θέση απέναντι στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Όπως αναφέρουν άλλωστε: “Τις γενικές θέσεις των κομμάτων σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα τις έχουμε διαβάσει κατά καιρούς. Επίσης και τις προγραμματικές θέσεις τους που δημοσιεύονται τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές. Αυτό όμως δεν αρκεί. Θέλουμε οι αρμόδιοι τομεάρχες αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων να ασχοληθούν λεπτομερώς για συγκεκριμένα θέματα της κτηνοτροφίας. Έτσι θα φανεί ποιος έχει πραγματικά πολιτικό σχεδιασμό, ποιος γνωρίζει πραγματικά τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και κατά πόσο ο σχεδιασμός αυτός και η γνώση συμπίπτουν με πραγματικά ρεαλιστικές κι εποικοδομητικές θέσεις και λύσεις.
Σας αναφέρουμε παρακάτω επιγραμματικά τα θέματα για τα οποία ζητάμε να πάρετε άμεσα θέση και φυσικά πριν την εκλογική διαδικασία, ώστε οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να συγκρίνουν τα προγράμματα των κομμάτων και ταυτόχρονα όποιος κληθεί να κυβερνήσει την πατρίδα μας, να έχει δεσμευτεί για τις θέσεις αυτές.
†Ελληνοποιήσεις σε εισαγόμενο γάλα και κρέας.
Μέτρα που θα πάρετε, πέρα από αυτών που έχουν νομοθετηθεί (αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα).
Ποιος είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός, που θα εφαρμοστούν αυτά και με ποια τεχνικά μέσα;
Μέχρι σήμερα τα ονόματα των εμπόρων, μεταποιητών και κτηνοτρόφων που μετά από ελέγχους διαπιστώνονται παραβάσεις από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε σχέση με ελληνοποιήσεις και νοθεία σε γάλα και κρέας δεν ανακοινώνονται.
Θα συνεχίσετε κι εσείς την τακτική της ανωνυμίας των παραβατών;
Ποιά η θέση σας για το ρωσικό εμπάργκο που πλήττει άμεσα και έμμεσα την ελληνική κτηνοτροφία. Άμεσα με την απαγόρευση των εξαγωγών από τη χώρα μας στη Ρωσία και έμμεσα με την απαγόρευση των εξαγωγών των χωρών της Ε.Ε. που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να εξάγουν στην Ελλάδα τα κτηνοτροφικά τους προϊόντα.
†Στο θέμα των βοσκοτόπων η άνιση και άδικη κατανομή τους, στέρησε από κτηνοτρόφους συγκεκριμένων περιφερειών (Ανατολική Μακεδονία Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και
κάποια νησιά), ενισχύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ (από βασική ενίσχυση, πρασίνισμα,
εξισωτική, βιολογικά, νέοι κτηνοτρόφοι).
Οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών εισέπραξαν χαμηλότερα ποσά ενισχύσεων σε σχέση
με κτηνοτρόφους των υπόλοιπων περιοχών με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο και τα ίδια ιστορικά
δικαιώματα. Τη διαφορά αυτή την καρπώθηκαν κτηνοτρόφοι των υπόλοιπων περιοχών της
χώρας.
†Νέα ΚΑΠ.
Θα συνεχιστεί το ιστορικό μοντέλο που δημιουργεί άνιση κατανομή των ενισχύσεων ανάμεσα σε κτηνοτρόφους με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο;
Θα συνεχιστεί η ενίσχυση του βοσκότοπου του κτηνοτρόφου κι όχι του ζωικού του κεφαλαίου, κάτι που δημιουργεί άνιση κατανομή των ενισχύσεων, λόγω της τεχνικής λύσης που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα;
Θα συνεχιστεί η μεταφορά πόρων της εξισωτικής από την κτηνοτροφία στη γεωργία, όπως
έγινε με τη σημερινή ΚΑΠ;
Κόστος παραγωγής.
Ποιές οι κινήσεις σας για τη μείωση του σε ζωοτροφές, ενέργεια, κτηνιατρικά φάρμακα,
υπηρεσίες;
Θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου.
†Φορολογία.
Προκαταβολή φόρου 100%.
Φόρος επιτηδεύματος.
Υψηλή φορολόγηση.
Αφορολόγητο και ακατάσχετο κοινοτικών ενισχύσεων.
†Ασφαλιστικό.
Διπλασιασμός των βασικών ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ σε σχέση με τον ΟΓΑ,
ακόμη και για κτηνοτρόφους με μηδενικό εισόδημα.
Ετεροχρονισμένες ιατρικές παροχές και εξαναγκασμός στην ουσία των ασφαλισμένων
κτηνοτρόφων να προσφύγουν στην ιδιωτική περίθαλψη.
Πολύ χαμηλές αγροτικές συντάξεις.
Τα 67 έτη για να πάρει ο κτηνοτρόφος σύνταξη.
Ασφάλιση μετακλητών ποιμένων για την κτηνοτροφία ως μισθωτοί, με πολύ υψηλότερο
κόστος για τον κτηνοτρόφο, σε σχέση με το εργόσημο και με πολύ μεγαλύτερη γραφειοκρατία, κάτι που κάνει απαγορευτική την πρόσληψη τους.
†Χρηματοδοτικά εργαλεία.
Τράπεζα ειδικού σκοπού για τον πρωτογενή τομέα, αφού τα σημερινά επιτόκια δανεισμού
από τις ιδιωτικές τράπεζες και οι διασφαλίσεις που ζητάνε είναι απαγορευτικά.
†Κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Αποδεκατισμός των κτηνιατρικών υπηρεσιών από κτηνιάτρους, με αδύνατη την εφαρμογή των προγραμμάτων προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από ζωονόσους.                      Καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου, ιδιαίτερα της περιφέρειας ΑΜΘ από την ευλογιά, τον καταρροϊκό πυρετό και την οζώδη δερματίτιδα. Πουθενά δεν προβλέπεται αποζημίωση για την παραγωγή του κτηνοτρόφου παρά μόνο για το ζωικό κεφάλαιο.
Ακόμη αναμένουμε τις αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό του 2014.                         † ΕΛΓΑ.
Καμία πρόνοια για αποζημίωση της παραγωγής των κτηνοτρόφων. Η αποζημίωση του
ζωικού κεφαλαίου διέπεται από ένα μη λειτουργικό κι αναχρονιστικό κανονισμό.
Το σύστημα ασφάλισης του ζωικού κεφαλαίου είναι οριζόντιο χωρίς δυνατότητα επιλογής.
Καμία δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κάλυψης, ούτε δυνατότητα έτοιμων προγραμμάτων ασφάλισης ανά κατηγορία εκτροφής και ζωικού κεφαλαίου.
†Εμπορικές συμφωνίες Ε.Ε. με τρίτες χώρες.
Ποια η θέση σας για την προστασία στις συμφωνίες αυτές των ΠΟΠ προϊόντων;
†Άδειες λειτουργίας κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Το οικονομικό κόστος, η γραφειοκρατία, η έλλειψη προσωπικού των εμπλεκόμενων
υπηρεσιών καθιστούν χρονοβόρα και πολλές φορές σχεδόν αδύνατη την αδειοδότηση.
†Ποιες οι θέσεις και οι προτάσεις σας για το δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει στον
κλάδο της κτηνοτροφίας με τη γήρανση του κτηνοτροφικού δυναμικού, τη μη ανανέωσή του
με νέους ανθρώπους αλλά και με την έξοδο από το επάγγελμα πολλών συναδέλφων, αφού η
κτηνοτροφία στη χώρα μας έχει καταστεί ασύμφορη”.
Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της περιοχής αναφέρουν επίσης ότι αναμένουν τις θέσεις των κομμάτων για όλα τα παραπάνω θέματα, πριν από την εκλογική διαδικασία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ