Οι μαθητές του Νικηφόρου αξίζουν την ψήφο μας

- Το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου Δράμας διεκδικούν διάκριση στον διαγωνισμό «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2021» - Δημιούργησαν μια Κοιν.Σ.Επ. παρασκευής σαπουνιών με την ονομασία «Natural Story»

0
6079

Το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου Δράμας συμμετέχουν στον διαγωνισμό «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2021» με την εικονική επιχείρηση που δημιούργησαν οι μαθητές. Πρόκειται για μία Κοιν.Σ.Επ. με διακριτικό τίτλο «Natural Story» που δραστηριοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών που συνδυάζει την παράδοση (ψυχρή μέθοδος) και τις βιολογικές πρώτες ύλες που παράγουν οι μέτοχοί της/ μαθητές, καθετοποιώντας έτσι την παραγωγή της. Στόχος της είναι, αξιοποιώντας τα ψηφιακά μέσα (κοινωνικά δίκτυα, digital marketing, e-shop), να προσεγγίσει πελάτες που να ενδιαφέρονται για την ποιότητα, το περιβάλλον και την κοινωνική οικονομία.

Τι ακριβώς είναι αυτή η πολύ αξιόλογη προσπάθεια των μαθητών του σχολείου

 Η κ. Πέρη Πατσιάβρα, διευθύντρια του σχολείου, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» εξηγεί ότι η προσπάθεια των μαθητών έγινε στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που αφορά τους μαθητές του Γυμνασίου και τα εργαστήρια δεξιοτήτων «Πλατφόρμα 21+». H συμμετοχή στο πρόγραμμα έφερε το σχολείο σε επαφή με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece  (ΣΕΝ/JA Greece) που πρότεινε την συμμετοχή του στον συγκεκριμένο διαγωνισμό που υλοποιείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τι είναι η Μαθητική Εικονική Επιχείρηση
H Μαθητική Εικονική Επιχείρηση αποτελεί ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στην αρχή της «μάθησης μέσα από την πράξη» και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών, σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες, δουλεύοντας στο πλαίσιο της ομάδας, να δημιουργήσουν μία δική τους εταιρεία και να κατανοήσουν όλα τα στάδια από το σχεδιασμό, τη λειτουργία μέχρι και τη ρευστοποίησης μιας επιχείρησης.

Στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες καθώς και να συλλέξουν εμπειρίες και εφόδια για την αυριανή τους είσοδο στον κόσμο της εργασίας, είτε ως δημιουργοί-ιδιοκτήτες, είτε ως εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Τα οφέλη του προγράμματος περιλαμβάνουν δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές που αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες στον κόσμο της εργασίας για το σήμερα και το αύριο, όπως:

-Δημιουργική σκέψη και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
-Επικοινωνιακές ικανότητες
-Αυτοπεποίθηση
-Ικανότητα ομαδικής συνεργασίας και ικανότητες ηγεσίας
-Ικανότητα διαπραγμάτευσης και λήψης αποφάσεων
-Υποβολή στόχων και σωστή διαχείριση χρόνου
-Οργανωτικές ικανότητες
-Ανάληψη ευθυνών και ρίσκου
-Ανάγκη για δέσμευση στην ποιότητα και εκτίμηση της περιβαλλοντικής επίδρασης

Τι έκαναν οι μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Νικηφόρου
Μιλώντας στα «Χ» ο εκπαιδευτικός του σχολείου και Φιλόλογος, κ. Ιωάννης Σισμανίδης, που στήριξε την προσπάθεια των μαθητών είπε ότι «η δράση αυτή ξεκίνησε την περίοδο των Χριστουγέννων και λόγω των ηλικιακών περιορισμών, χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 19 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου. Αφού οι μαθητές δήλωσαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ακολούθησαν 2-3 συναντήσεις για την επιλογή του αντικειμένου, το είδος και το όνομα, της εικονικής επιχείρησης. Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ΚοινΣΕπ, επειδή δεν αποτελούσε επιδίωξη η επιχείρηση να είναι προσανατολισμένη στο προσωπικό όφελος. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας που ασχολήθηκαν με το business plan, τις δημόσιες σχέσεις, τα οικονομικά και το Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς όλοι ήταν μέτοχοι της εικονικής επιχείρησης. Όλα όσα έμαθαν τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία αφορούν τις πραγματικές επιχειρήσεις καθώς ήταν απολύτως προσομοιωμένα στην πραγματικότητα. Στόχος μας είναι από εικονική να μεταφέρουμε την επιχείρηση και στην πραγματικότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο που καταρτίστηκε, η εταιρεία με την επωνυμία Κοιν.Σ.Επ. Natural Story φιλοδοξεί να καθετοποιήσει τη διαδικασία παραγωγής, ελέγχοντας όλα τα στάδια παραγωγής, από τον αγρό και τα φυτά μέχρι την παρασκευή, την ωρίμαση και τη συσκευασία των σαπουνιών.

 Με εργαλείο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και με εφαρμογές digital marketing σκοπεύει να απευθυνθεί σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών στην Ελλάδα αρχικά και στο εξωτερικό στη συνέχεια.

Μέτοχοι της επιχείρησης είναι οι μαθητές της Α ́ Λυκείου και της Γ ́ Γυμνασίου του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου Δράμας. Μέσα από την Κοιν.Σ.Επ. Natural Story φιλοδοξούν να προσφέρουν ένα ποιοτικό προϊόν και στη συνέχεια να μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο τη γκάμα των προϊόντων που θα παράγουν. Οι ίδιο οι μαθητές θα ασχοληθούν με την παραγωγή των πρώτων υλών σε ιδιόκτητες εκτάσεις/καλλιέργειες αρωματικών φυτών και ελιών. Επίσης θα έχουν τον έλεγχο της απόσταξης των αρωματικών για την παραγωγή αιθέριων ελαίων καθώς και την παραγωγή βαμμάτων και ελαίων με εμβαπτισμένα αρωματικά φυτά. Οι ίδιοι οι μέτοχοι-μαθητές θα προσφέρουν  στην επιχείρηση και άλλες πρώτες ύλες όπως γάλα και μέλι.

 Στόχος, για το πρώτο διάστημα, θα είναι η παραγωγή και η διάθεση των προϊόντων στην ελληνική αγορά. Για το λόγο αυτό θα δειγματίσουν το προϊόν σε εκθέσεις κλαδικές αλλά και θα επιδιώξουν και συνεργασίες με δίκτυα διανομής και άλλους μικρούς παραγωγούς ποιοτικών βιολογικών προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση που έκαναν οι μαθητές, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, και κατέληξαν στη δημιουργία της μαθητικής εικονικής επιχείρησης είναι πολύ αξιόλογη. Πέραν των άλλων, ήρθαν σε επαφή με μια σειρά επαγγελματιών από τον χώρο των επιχειρήσεων αλλά και με επαγγελματίες της γραφιστικής, του branding, της παραγωγής σαπουνιών καθώς και με επαγγελματίες από τις Κοιν.Σ.Επ. κλπ

Πως γίνεται η ψηφοφορία:

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι μαθητές αξίζουν τη στήριξη μας και την ψήφο μας στην πολύ αξιόλογη αυτή προσπάθεια. Η τελική κατάταξη των ομάδων θα κριθεί κατά 50% από τις ψήφους του κοινού, κατά 40% από την κριτική επιτροπή και κατά 10% από τις ψήφους των ομάδων. Η ομάδα που θα βρεθεί στην κορυφή της κατάταξης κερδίζει μια θέση στον Πανελλαδικό διαγωνισμό της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης. Μπορούμε να στηρίξουμε τους μαθητές με τη ψήφο μας στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://jagreece.org/promovoting/

Mπείτε στη σελίδα ψηφοφορίας και βρείτε το λογότυπο Natural Story στις φωτογραφίες. Πατήστε πάνω στο λογότυπο ώστε να τσεκαριστεί. Κατεβείτε στο τέλος της σελίδας και πατήστε κάτω δεξιά το πράσινο ορθογώνιο που γράφει ΨΗΦΙΣΤΕ. Πατήστε στα μπλε γράμματα ώστε να μπείτε στη σελίδα ψηφοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 9 Απριλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ