Οι Προσφυγικές Ροές

Του Δημήτρη Ι. Κισσούδη,Γεωπόνου & τέως Αντιπροέδρου Εταιρείας Περιβάλλοντος - Πολιτισμού (Ε.ΠΕ.ΠΟΛ) Δράμας-Καβάλας

0
3076

Ο κόσμος παρακολουθεί εμβρόντητος τις Ροές Προσφύγων, που διασχίζουν το Αιγαίο και τη χώρα μας κατευθυνόμενοι στις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες. Όχι μόνο με αξιόλογο χρηματικό κόστος, αλλά και με την ίδια τη ζωή τους, απελπισμένοι αναζητούν μια καλύτερη λύση. Οι εικόνες με τα αθώα θύματα των μικρών παιδιών συγκλονίζουν τον κόσμο, που όμως εξακολουθεί να αδυνατεί να βρει αποτελεσματική λύση.
Αυτές οι μετακινήσεις προέρχονται από τις γνωστές αιτίες πολέμου στη Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν κ.λ.π. Οι κοινωνίες των χωρών αυτών είναι Δεσποτικές και πίστευαν ορισμένοι ότι μόλις απαλλάσσονταν από τους δικτάτορες, που τους κυβερνούν σήμερα με την βοήθεια των ΗΠΑ, Ρωσίας κ.λ.π., θα σχημάτιζαν Δημοκρατίες Δυτικού Τύπου. Δυστυχώς, όμως αυτό δεν ισχύει, γιατί οι λαοί των χωρών αυτών δεν είναι εθισμένοι στη δημοκρατία και την ισοτιμία. Και η Δημοκρατία, ως γνωστόν, είναι ένα πολίτευμα που χρειάζεται πολίτες, που να αισθάνονται ισότιμοι μεταξύ τους και να συμμετέχουν ενεργά στη λειτουργία της ασκώντας κριτική και ελέγχοντας τη δράση των ηγετών τους.
Δυστυχώς, όλοι διαψεύστηκαν παταγωδώς και τώρα όλοι πληρώνουμε το κόστος, ενώ οι μικρόψυχοι Ευρωπαίοι ηγέτες μας κουνούν το δάχτυλο και μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε τίποτε για να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές. Τι να κάνουμε δηλαδή; Να ανατρέψουμε τις βάρκες τους μεσοπέλαγα; Ενώ η λύση βρίσκεται στην Τουρκία, από όπου έχουν τη βάση τους τα κυκλώματα των διακινητών, που θησαυρίζουν, αναζητούνται άλλες λύσεις αναποτελεσματικές.
Το δράμα και το μέγεθος των προσφυγικών ροών θα γίνει τεράστιο, όταν εκδηλωθούν οι επιπτώσεις των αναμενόμενων Κλιματικών Αλλαγών. Οι παρούσες θα ωχριούν μπροστά στις αναμενόμενες, ενώ οι τόποι αναχώρησης (Ασία και Αφρική) και κατάληξης (Ευρώπη) θα είναι οι ίδιοι. Ταυτόχρονα, οι διαθέσιμες ποσότητες τροφής θα είναι δραστικά περιορισμένες και τα συστήματα κοινωνικής προστασίας θα αδυνατούν να παρέχουν στοιχειώδη προστασία. Αν μάλιστα συνεχίσουν να επικρατούν αντιλήψεις συρματοπλεγμάτων στα σύνορα των Ευρωπαϊκών χωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταστεί μια περιοχή Ενωμένων Συρματοπλεγμάτων!.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ