Οι θέσεις μας για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αναφορικά με τον Δήμο Προσοτσάνης

0
4221

Του Μιχάλη Ηλιάδη, Δημοτικού Συμβούλου Προσοτσάνης

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού Εσωτερικών, δίνει τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να αναδειχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιότητας ζωής και να συμβάλλει καθοριστικά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ο στόχος του είναι τριπλός: αναπτυξιακός, κοινωνικός και περιβαλλοντικός. Παρέχει την ευκαιρία και στους δήμους που δεν έχουν επάρκεια τεχνικών υπηρεσιών να μετάσχουν σε αυτό, καθώς υπάρχει πρόβλεψη τεχνικής στήριξης από τους μηχανικούς της ΕΕΤΑΑ και ειδικός άξονας χρηματοδότησης των μελετών.
Πρόκληση αποτελεί για μας η ενεργοποίηση όλων των τομέων – 11 προσκλήσεων για συγκεκριμένα έργα και δράσεις όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα και όχι μία ευκαιριακή και περιορισμένη προσέγγιση η οποία θα μπορούσε να εγκλωβιστεί στα γρανάζια της παραδοσιακής αντίληψης για τη λειτουργία των δήμων.
Ως αντιπολίτευση η «Δημοτική Συνεργασία» του δήμου Προσοτσάνης (η οποία και εμπειρία διαθέτει αλλά και έργο έχει αναδείξει), θεωρούμε ότι επιβάλλεται να συμβάλλουμε στην καλύτερη και στοχευμένη αξιοποίηση του προγράμματος.
Συγκρίνοντας το πλαίσιο, τις προγραμματικές και χρηματοδοτικές δυνατότητές του, παρατηρούμε μία αναντιστοιχία σχετικά με τα όσα προτείνει ή σκέφτεται η τωρινή δημοτική αρχή, η οποία φαίνεται πως δεν κατανόησε το πνεύμα του.
Στο σύνολό του το πρόγραμμα περιλαμβάνει από περιβαλλοντικά ενεργειακά, παρεμβάσεις στον αστικό χώρο με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος, μνημείων, σχολική στέγη για ΑΜΕΑ, αντισεισμική προστασία σχολικών κτιρίων, ευφυείς πόλεις, στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας και ασφάλειας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση ως και ηλεκτρικά αυτοκίνητα προς εξυπηρέτηση των δημοτών.
Δίνει έμφαση στον τοπικό θεματικό τουρισμό, κι εδώ διαπιστώνεται η αδιαφορία ή και ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής να αναπτύξει τοπική στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης σε ένα δήμο που ευνοείται από το φυσικό κάλλος και τα αξιοθέατά του. Όταν στο πρόγραμμα αναφέρεται ρητά η προώθηση έργων που σχετίζεται με την δημιουργία ευφυών συστημάτων για την ανάδειξη του τουρισμού και σε σχέση με τον πολιτισμό, πιστεύουμε , ότι η παράλειψη επιλογών έργων τουρισμού και πολιτισμού αδικεί τον τόπο και τους δημότες του.
Ο Δήμος Προσοτσάνης είναι ιδανικός για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρξει εμπράκτως και η ανάλογη βούληση, η οποία όμως φαίνεται ότι δεν υπάρχει . Για την τοπική ανάπτυξη έχουν όλοι οι τομείς την ίδια αξία, από τις υποδομές μέχρι και τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αθλητισμό. Ο Δήμος μας έχει διακριθεί σε διάφορα αθλήματα και πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας πανελλαδικά και μέσω αυτών έγινε πανελλήνια γνωστός.
Ενώ προβλέπονται ανοιχτοί χώροι μέσα από πρόγραμμα βελτίωσης και ποιοτικής αναβάθμισης χώρων αθλητικών υποδομών, ακόμη και αναψυχής για παιδιά, η δημοτική αρχή περί άλλων τυρβάζει και αφήνει τις ευκαιρίες να φύγουν.
Στην πρόσκληση του Υπουργείου εντάσσονται επίσης και έργα αγροτικής οδοποιίας όπως και η δημιουργία προσβάσεων αγροτών, κτηνοτρόφων και επαγγελματιών σε ασφαλή μετακίνηση.
Η αναφορά που έγινε ως τώρα από τον δήμαρχο ήταν σε έναν και μόνο άξονα, αυτό των υδρεύσεων του Μενοικίου, οι οποίες ήταν ήδη ενταγμένες από τις 7 Μαρτίου 2019 στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», το οποίο μεταφέρεται στο «Αντώνης Τρίτσης». Η παρούσα δημοτική αρχή αυτό που έκανε ήταν να «σπάσει» το πρόγραμμα ανά τοπική κοινότητα παρουσιάζοντάς το ως δικό της έργο, όπως επίσης και αυτό με τις μελέτες αγροτικής οδοποιίας και από θεομηνίες το δρόμο Σιταγρών-Φωτολίβους.
Συγκρίνοντας με τις προτάσεις άλλων δήμων πανελληνίως, ο δήμος Προσοτσάνης υστερεί. Πέρα από τη μη αξιοποίηση του έργου που κληροδοτήσαμε, δε βλέπουμε προτάσεις για όλο το πρόγραμμα, το οποίο σημαίνει εισροή χρημάτων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ίσως να έχει ανάγκη επιπλέον ενημέρωσης. Σαν δημοτική παράταξη με εμπειρία χρόνων και με προσφορά σημαντικού έργου, θέλουμε να υπάρχουν προτάσεις σε όλους τους άξονες, σε όλες τις κατηγορίες του προγράμματος ώστε να απορροφηθούν προς όφελος του τόπου μας.
Σαν αντιπολίτευση έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε και να ελέγχουμε την δημοτική αρχή. Ο τόπος έχει ανάγκη από έργα και όχι από άστοχες επιλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ