Οι Βάκχες του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων

0
1622

Η θεατρική παράσταση θα παρουσιαστεί στις 18 Ιουλίου

Η θεατρική παράσταση ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη θα παρουσιαστεί από την εταιρεία Τέχνης “Αrs Aeterna” και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων, στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στις 18 Ιουλίου, στις 21.30 το βράδυ, στο πλαίσιο των παραστάσεων του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Πρόκειται για την γνωστή τραγωδία του Ευριπίδη που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Η παράσταση είναι σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη που έχει χαρακτηρίσει το έργο ως «Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου». Στην παράσταση συμμετέχει ένα εκλεκτό σύνολο ηθοποιών.
Παίζουν ο Άκης Σακελλαρίου (Διόνυσος), ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Πενθέας), η Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), ο Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος), η Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αγαύη) και ο Ασπιώτης Κωνσταντίνος (Αγγελιοφόρος). Στον Χορό συμμετέχουν (αλφαβητικά) η Ιουλία Γεωργίου, η Θάλεια Γρίβα, η Σμαράγδα Κάκκινου, η Σοφία Κουλέρα, η Φραγκίσκη Μουστάκη, η Ελένη Στεργίου, η Ιωάννα Τζίκα.
Το σημαντικό αυτό έργο του Ευριπίδη είναι γραμμένο το 407 π.Χ. πριν την λήξη του Πελοποννησιακού Πολέμου και την ήττα της Αθήνας.
Όπως αναφέρει για το θεατρικό έργο, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων: «Στις ΒΑΚΧΕΣ, ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό. Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ τον γεννούσε πρόωρα η μάννα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. Οι «ΒΑΚΧΕΣ» γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.

Η υπόθεση
«Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του, τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών. Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας».

Δυο λόγια για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1983. Είναι συνέχεια του Οργανισμού Ηπειρωτικού Θεάτρου (Ο.Η.Θ.) ο οποίος πρωτοστάτησε στις επαγγελματικές θεατρικές παραγωγές της ελληνικής περιφέρειας στην δεκαετία του ‘70. Σήμερα λειτουργεί ως Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρησης με προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού Αθλητισμού, του Δήμου Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου, που αποτελούν και τους φορείς που επιχορηγούν τη λειτουργία του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!