Οι βλαβερές επιπτώσεις των πλαστικών μπουκαλιών νερού

0
2135

Σοκαριστική μελέτη αποκαλύπτει ότι ο μέσος ενήλικας εισπνέει και καταπίνει ετησίως 74.000 έως 121.000 μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού μέσω της τροφής του, του νερού και της αναπνοής του, ανάλογα με τις καθημερινές του συνήθειες, με άγνωστες προς το παρόν επιπτώσεις στην υγεία του. Φυσικό επακόλουθο είναι ότι όσο πιο πολύ εμφιαλωμένο νερό από πλαστικά μπουκάλια πίνει κανείς, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να εισπνεύσει και να καταπιεί μικροπλαστικά σωματίδια.
Σύμφωνα με έρευνες προκύπτει ότι το νερό στα πλαστικά μπουκάλια περιέχει περίπου 22 φορές περισσότερα μικροπλαστικά από ό,τι το νερό της βρύσης. Τα άτομα που πίνουν αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό καταναλώνουν 90.000 επιπλέον μικροπλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο σε αντίθεση με το νερό της βρύσης που δεν ξεπερνάει τα 4.000 σωματίδια.
Το σύνολο των ερευνητών, με επικεφαλής τον δρα Κίραν Κοξ του καναδικού Πανεπιστημίου της Βικτόρια, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας «Environmental Science and Technology», σύμφωνα με τον Guardian και τον Independent, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισαν μεταξύ άλλων ότι η εκτίμηση που έκαναν ήταν αρκετά συντηρητική, εφόσον η έρευνα για πλαστική ρύπανση διεξήχθη πάνω σε μικρό αριθμό τροφίμων και ποτών. Επίσης τροφές όπως το ψωμί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά μπορεί να περιέχουν μικροπλαστικά, αλλά δεν έχουν διερευνηθεί ακόμη.
Οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών σωματιδίων στην υγεία του ανθρώπου είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι τα μικροπλαστικά έχουν τοξική δράση. Ορισμένα από αυτά είναι αρκετά μικρά για να διεισδύσουν στους ανθρώπινους ιστούς, πυροδοτώντας αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η ρύπανση από τα μικροπλαστικά προκαλείται κυρίως από τη διάσπαση των μεγαλύτερων πλαστικών και είναι διάσπαρτη σε όλο τον πλανήτη. Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί παντού: στον αέρα, στο έδαφος, στα ποτάμια και στα πιο βαθιά σημεία των ωκεανών. Έχουν ανιχνευθεί στο εμφιαλωμένο νερό, αλλά και στο νερό βρύσης, στα ψάρια και γενικότερα στα θαλασσινά, αλλά και στη μπύρα.
Ο ίδιος ο δρα Κοξ δήλωσε ότι «Προσωπικά αποφεύγω όσο μπορώ τις πλαστικές συσκευασίες και το εμφιαλωμένο νερό». «Τα γεγονότα είναι απλά: παράγουμε πολύ πλαστικό και αυτό καταλήγει στα οικοσυστήματα, των οποίων αποτελούμε μέρος. Η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και η υποστήριξη εταιρειών που αντικαθιστούν τις πλαστικές συσκευασίες, δεν θα έχει καθόλου αμελητέα επίπτωση».
Υπάρχουν όμως κι άλλες ομάδες επιστημόνων οι οποίες εμφανίσθηκαν πιο επιφυλακτικές για τις πιθανές συνέπειες των μικροπλαστικών. «Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ένας ενήλικος άνδρας καταναλώνει 142 πλαστικά σωματίδια τη μέρα από το στόμα και εισπνέει άλλα 170. Δεν παρουσιάζουν όμως στοιχεία ότι αυτή η κατανάλωση συνιστά πράγματι σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», υποστήριξε ο καθηγητής οικολογίας ‘Αλαστερ Γκραντ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.
Η μαζική παραγωγή πλαστικών η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940 και εξαπλώθηκε παγκοσμίως, με την αδιάκοπη παραγωγή πλαστικών χωρίς την μειωμένη χρήση τους παρόλη την γνώση για την σημαντική ρύπανση που προκαλείται στον πλανήτη μας, εξακολουθεί να συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας,
Με γνώμονα πλέον τις επιστημονικές αλήθειες καλούμαστε να υιοθετήσουμε οικολογικές συνήθειες τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την υγεία μας.

Θάλεια Μητρούσκα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ