Ολοκληρώνεται η ενοποίηση του ΤΕΙ ΑΜΘ

0
2889

Ολοκληρώνεται μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η διαδικασία της ενοποίησης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο οποίο ανήκουν οι σχολές της Δράμας, με τα ΤΕΙ Σερρών και Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην συνέχεια το σχετικό Νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή. Αυτό εξήγησε μιλώντας χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ Δημήτρης Μπαντέκας.

Όπως είπε ειδικότερα ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ, η διαδικασία που απομένει περιλαμβάνει τρία στάδια. Καταρχάς αυτό της διαβούλευσης το οποίο θα διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα, ακολούθως τον λόγο έχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λόγω των επιπρόσθετων δαπανών που θα διατεθούν και ακολούθως το σχετικό Νομοσχέδιο κατατίθεται στην Βουλή προκειμένου να ψηφισθεί. Η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή, όπως εκτιμά ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ή το πολύ μέχρι τα μέσα του ίδιου μήνα. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η έκδοση ΦΕΚ και ο ορισμός της διοικούσας επιτροπής προκειμένου από τον Σεπτέμβριο οι νέες Πανεπιστημιακές Σχολές σε Δράμα και Καβάλα να δεχθούν τους εισακτέους.
Σε ότι αφορά το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου που λειτουργεί στην Δράμα, όπως είναι γνωστό θα υπαχθεί στις Πανεπιστημιακές Σχολές των Σερρών. Παρόλα αυτά οι σπουδαστές του τμήματος που σήμερα πραγματοποιούν τις σπουδές τους στην Δράμα θα συνεχίσουν κανονικά το πρόγραμμά τους μιας και το τμήμα θα λειτουργήσει ως έχει στην πόλη μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέχρι την στιγμή δηλαδή που οι σημερινοί σπουδαστές του αποφοιτήσουν από αυτό. Ταυτόχρονα στο διάστημα αυτό δεν θα γίνεται εισαγωγή νέων σπουδαστών.
Οι απόφοιτοι του τμήματος Αρχιτεκτονικής με λίγα ακόμη μαθήματα, μπορούν να λάβουν Πανεπιστημιακό πτυχίο εφόσον συνεχίσουν τις σπουδές τους στην αντίστοιχη Πανεπιστημιακή Σχολή των Σερρών όπου πλέον θα υπαχθεί η Αρχιτεκτονική Τοπίου.
Συμπερασματικά όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Δημήτρης Μπαντέκας, “η συνένωση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο ήταν μια επωφελής κίνηση, καθώς μεταξύ άλλων στην Δράμα θα λειτουργήσει η έδρα των δυο τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης το τμήμα ΤΕΙ Δασοπονίας γίνεται Πανεπιστημιακό τμήμα Δασολογίας όπως και το τμήμα ΤΕΙ Οινολογίας γίνεται Πανεπιστημιακό Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και θα είναι πενταετούς φοίτησης. Δηλαδή αναβαθμίζονται”.
Λίγο πριν την μετατροπή του σε ΑΕΙ, αξίζει να θυμηθούμε ότι το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΤΕΙ ΑΜΘ) ιδρύθηκε το 1976 με την ονομασία ΤΕΙ Καβάλας. Σύμφωνα με στοιχεία απο το ΤΕΙ ΑΜΘ, η μορφή που έχει το Ίδρυμα σήμερα είναι το αποτέλεσμα πολλών θεσμικών μεταρρυθμίσεων και μεταβολών. Πρώτα λειτούργησε ως Κέντρο Ανωτέρας Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΚΑΤΕ), ένα χρόνο μετά ως Κέντρο Ανωτέρας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΑΤΕΕ) και το 1983 ως Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ). Το 2001 ως Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΤΕΙ) και από το 2007 ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ).
Αρχικά (1976-83) το ΚΑΤΕ/ΚΑΤΕΕ είχε 6 Τμήματα, γνωστότερα σήμερα ως τα αρχαία Τμήματα του ΤΕΙ. Το 1985 ιδρύθηκε το 1ο Παράρτημα του ΤΕΙ στη Δράμα όπου εγκαταστάθηκε το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, το οποίο όμως ξεκίνησε να λειτουργεί το 1986. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, το οποίο εντάχθηκε στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ).
Την περίοδο 1999-2007 προστέθηκαν στο ΤΕΙ ΑΜΘ 4 ακόμη Τμήματα, γνωστότερα ως Τμήματα Διεύρυνσης. Με την λειτουργία του δεύτερου Τμήματος στη Δράμα, δηλαδή της Αρχιτεκτονικής Τοπίου (2003), θεσμοθετήθηκε και 3η Σχολή στο ΤΕΙ ΑΜΘ με την επωνυμία Σχολή Τεχνολογιών Γεωπονίας (ΣΤΕΓ). Το 2009 ιδρύθηκε και τρίτο Τμήμα στη Δράμα, το Τμήμα Οινολογίας…
Πλέον όλα αυτά καταχωρούνται στην ιστορία του ιδρύματος καθώς το ίδιο συνενώνεται με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τα ΤΕΙ Σερρών και Θεσσαλονίκης μπαίνοντας σε ένα νέο κύκλο κατά την διάρκεια του οποίου θα παρέχει πλέον σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ