Ολοκληρώνεται στον Αγγίτη το Παλαιοντολογικό Πάρκο

0
5009

Θ. Αθανασιάδης στα «Χ»: «Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι στη διάθεση του κοινού μέχρι το Πάσχα του 2021»
Σε προμήθεια μικρού τρένου για τους επισκέπτες προχωρά ο Δήμος Προσοτσάνης

Το Παλαιοντολογικό Πάρκο του Αγγίτη στην Προσοτσάνη βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και ο Δήμος Προσοτσάνης πρόκειται να προμηθευτεί μικρό τρένο, ανάλογο με εκείνο της Ονειρούπολης, το οποίο θα εξυπηρετήσει τους επισκέπτες. Με ένα μόνο εισιτήριο θα τους μεταφέρει από το σπήλαιο Αγγίτη στο Παλαιοντολογικό Πάρκο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έχουν περισσότερο χρόνο παραμονής στην περιοχή.
Για το συγκεκριμένο τρενάκι έχει εξασφαλιστεί ήδη η έγκριση για την προμήθειά του, όπως εξήγησε στα «Χ» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης Θεόδωρος Αθανασιάδης.
Το πάρκο απέχει λιγότερο από 1 χιλιόμετρο από το σπήλαιο Αγγίτη και βρίσκεται κοντά στον χώρο όπου βρέθηκαν απολιθώματα από την Παλαιολιθική Εποχή όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν μεταξύ άλλων προπλάσματα ζώων από καουτσούκ, σε φυσικές διαστάσεις.
Είναι γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή της Προσοτσάνης εντυπωσιάζει πραγματικά, αφού πρόκειται για έναν γεωγραφικό χώρο όπου σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Προσοτσάνης: «από τα μέσα της 6ης π.Χ. χιλιετίας οργανώνονται οι πρώτοι νεολιθικοί οικισμοί που συνεχίζονται και στα χρόνια της Χαλκοκρατίας (αρχές 3ης π.Χ. χιλιετίας – 1.050 π.Χ.). Τα ίχνη τους συναντώνται είτε στις όχθες του ποταμού Αγγίτη, όπως στις Πηγές και στη Γραμμένη, είτε μακρύτερα από το ποτάμι, όπως στην Πετρούσα. Στο τέλος της Χαλκοκρατίας και στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου συνεχίζεται η ζωή σε άλλες θέσεις στα όρια του Δήμου. Πρόκειται είτε για θέσεις στα πεδινά, στην κοιλάδα του Αγγίτη, όπως η θέση «Μεγάλη Τούμπα» της Καλής Βρύσης όπου ο σημαντικός οικισμός της εποχής του Σιδήρου (1.050 π.Χ. – 750 π.Χ.) συνεχίζει τη ζωή του μέχρι τους όψιμους ρωμαϊκούς χρόνους».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού: «Το παλαιοντολογικό υλικό της περιοχής περιλάμβανε τουλάχιστον 2.000 μικρά και μεγάλα θραύσματα οστών και ακέραια οστά και τμήματα από σκελετούς ζώων. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για ζώα φυτοφάγα, όπως ελαφίδες, ιππίδες (άλογο), ρινωκερωτίδες (δασύμαλλος ή μαλλιαρός ρινόκερως, μεγάκερος) και ελεφαντίδες (μαμούθ), ενώ δεν απουσιάζουν και τα σαρκοφάγα, όπως αρκτίδες. Το παλαιοντολογικό και αρχαιολογικό υλικό, σε συνδυασμό με τη φυσική θέση-πέρασμα του σπηλαίου, επιτρέπουν την ερμηνεία της χρήσης του ως περάσματος κυνηγών-συλλεκτών, που εξυπηρετούσε τη συγκέντρωση, τη θανάτωση και ίσως και τον μερικό τεμαχισμό των θηραμάτων. Το οστεολογικό υλικό από τις Πηγές του Aγγίτη συνιστά με την πολυμορφία του εύρημα μοναδικής σημασίας, μια και παρέχει τις πρώτες ενδείξεις για την πανίδα της Μακεδονίας κατά τη Μέση Παλαιολιθική περίοδο».
Σημειώνεται ότι το συνολικό έργο που αφορά τη λειτουργία του Παλαιοντολογικού Πάρκου Αγγίτη χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg. Το πάρκο θα είναι στη διάθεση του κοινού μέχρι το Πάσχα, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και τελειώσει η υγειονομική κρίση, σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης Θεόδωρος Αθανασιάδης, καθώς η προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση των λοιπών εκθεσιακών κατασκευών και λοιπού εξοπλισμού διαμόρφωσης του εκθεσιακού χώρου του Παλαιοντολογικού Πάρκου Αγγίτη θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!