Ολοκληρώθηκαν χθες στη Δράμα οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μνήμης

0
678

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου


Ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή 22 Μαΐου στη Δράμα οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το πρωί στις 9.45′ π.μ. τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό όπου είχε προγραμματιστεί και ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Μετεντζίδη.
Αμέσως μετά, στις 10.30′ π.μ., διεξήχθη επιμνημόσυνη δέση στο νεόδμητο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Δημοτικό Κήπο Δράμας (επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου), όπου απαγγέλθηκε ποίημα από τον ποιητή και στιχουργό Συμεών Αθανασιάδη. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Στην εκδήλωση απέδωσε τιμές και στρατιωτικό άγημα, ενώ τον Εθνικό Ύμνο απέδωσε η Μουσική Μπάντα του Δήμου Δράμας. Στην εκδήλωση παρέστησαν αρκετοί πολίτες, εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής σκηνής αλλά και πρόσωπα που μετέβησαν στην πόλη, για την συγκεκριμένη εκδήλωση όπως ο πρώην Βουλευτής και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.

 

Μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” μετά την εκδήλωση, ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος τόνισε: “Σήμερα τιμούμε τις θυσίες του Ποντιακού Ελληνισμού. Χρέος όλων μας είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όχι για λόγους εκδίκησης αλλά για λόγους μνήμης. Για λόγους μη επανάληψης τέτοιων δραματικών και βάρβαρων συμβάντων. Χρέος όλων υμών των συγχρόνων είναι η μνημοσύνη και αυτό γιατί χωρίς τη μνημοσύνη δεν υπάρχει εθνική αυτοσυνειδησία. Αιωνία η μνήμη τους. Χριστός Ανέστη”.

 

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, υπογράμμισε ότι 353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση και επισήμανε ότι: “αυτό ήταν το μήνυμα του φετινού ετησίου μνημοσύνου. Το οποίο τελέσαμε στη μνήμη και προς τιμή των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που έχασαν τη ζωή τους και σφαγιάστηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας. Παραμένουν αθάνατοι στις ψυχές μας. Δεν λησμονούμε. Δεν ξεχνάμε τη Γενοκτονία. Αιωνία τους η μνήμη”.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, τόνισε ότι: “ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης στην θλιβερή επέτειο της Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. “Το μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού, στήθηκε το 2019 με αφορμή τα 100 χρόνια, για να μας θυμίζει ότι αυτές οι 353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση. Χρέος όλων των σύγχρονων Ελλήνων είναι να τιμούμε αυτή τη μνήμη και να αναζητούμε στα διεθνή φόρα αλλά και εντός της Ελλάδος, τη δικαίωση αυτής της θυσίας…”.

 

Ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, είπε ότι: “Βρεθήκαμε σε αυτό τον ιερό τόπο, για να αποτίνουμε φόρο τιμής στις 353.000 αθώες ψυχές. Ας αποτελέσει η θυσία τους το εφαλτήριο, για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει”.

 

Ο πρώην Βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης, τόνισε ότι: “Είναι μια ακόμη ημέρα μνήμης αλλά και χρέους των απογόνων, αυτών που αφιέρωσαν τη ζωή τους, στο καθήκον, στην πατρίδα. Ο Ποντιακός, ο Θρακικός, ο Μικρασιατικός και ο Κυπριακός Ελληνισμός, υπέστησαν τα πάνδεινα. Είναι μια γενοκτονία, που δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Το Διεθνές δίκαιο, πολλές φορές έχει μια επιλεκτική εφαρμογή. Είναι χρέος των απογόνων, να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια έτσι ώστε, η θυσία των Ελλήνων του Πόντου να μην πάει χαμένη. Αιωνία τους η μνήμη”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ