Ολοκληρώθηκαν στη Δράμα οι εργασίες του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη

0
144

Χρ. Μαμσάκος: «H αυτοδιοίκηση ενώνει και με τις συνεργασίες και συνέργειες πάντα έρχονται καλύτερα αποτελέσματα»


Την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, στη Δράμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. και Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δ.Ε.Π.ΑΝ (Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη), πρόεδρος του οποίου είναι ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος.
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, στο δημαρχείο Δράμας, συνεδρίασε σε ανοιχτή διαδικασία το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Ε.Π.ΑΝ. ενώ το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, επίσης στο Δημαρχείο Δράμας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, διεξήχθη η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη παρουσία περισσοτέρων από 70 δημάρχων, αλλά και δεκάδων ακόμη στελεχών της αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων της κυβέρνησης, και εκπροσώπων πολιτικών φορέων.
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους παρευρισκόμενους δημάρχους από όλη την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη, στηρίζει και βοηθάει μικρομεσαίους δήμους, σε επίπεδο τεχνικής επάρκειας, σε έργα που δεν μπορούν να κάνουν, σε χρηματοδοτήσεις που μπορούν να τύχουν. Πρόσθεσε ότι στη γενική συνέλευση του ΔΕΠΑΝ καταδεικνύεται σε όλη την Ελλάδα ότι οι συνέργειες βοηθούν και στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. «Έχουμε εκπροσώπους από όλα τα κόμματα της Βουλής και πολλούς γενικούς γραμματείς. Αυτό που θέλουμε σαν μήνυμα είναι ότι η αυτοδιοίκηση ενώνει και με τις συνεργασίες και συνέργειες πάντα έρχονται καλύτερα αποτελέσματα».
Ο κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι η παρουσία του στη γενική Συνέλευση του ΔΕΠΑΝ, προήλθε μετά από πρόσκληση του δικτύου στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. «Ήρθα ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, για να δείξουμε το ενδιαφέρον που έχουμε και το έχουμε δείξει με θεσμικές ρυθμίσεις στη στήριξη των αναπτυξιακών οργανισμών, όπως το ΔΕΠΑΝ. Είναι χρήσιμα αναπτυξιακά εργαλεία καθώς οι δήμοι υστερούν σε υποδομές τεχνικών υπηρεσιών. Το ΔΕΠΑΝ και οι αναπτυξιακοί οργανισμοί έχουν μπει σε πολλά έργα είτε του προγράμματος Αντ. Τρίτσης, είτε του ΕΣΠΑ και αυτό είναι πολύ θετικό βήμα για την απορροφητικότητα των προγραμμάτων όπου υστερεί η χώρα μας εδώ και δεκαετίες».
Ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Δασών, που βρέθηκε στη γενική συνέλευση του ΔΕΠΑΝ, προσκεκλημένος του Δημάρχου Δράμας, εξέφρασε την χαρά του που παραβρέθηκε στην γενική συνέλευση του δικτύου και σημείωσε ότι αυτό επιτελεί ένα σπουδαίο έργο, για να εξηγήσει: “Έχει καταφέρει και έχει συνενώσει δημάρχους από όλη τη χώρα. Οι δήμοι που συμμετέχουν είναι άνω των 100. Εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουμε μια πολύ πετυχημένη συνεργασία με το ΔΕΠΑΝ τα τελευταία χρόνια. Αξίζουν συγχαρητήρια για αυτό. Εύχομαι και τα επόμενα χρόνια η συνέχεια να είναι έτσι δημιουργική και παραγωγική”. Ο ίδιος τόνισε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ότι τα δάση αποτελούν μορφή ανάπτυξης και μπορούν να δώσουν δουλειά αφού μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς όλα τα προϊόντα που παράγουν τα δάση περισσότερο από ότι γινόταν ως τώρα. Επεσήμανε ακόμη ότι: «Δεν είναι μόνο η δασική ξυλεία, η ρητίνη ή η κτηνοτροφία. Θέλουμε να κάνουμε διαχειριστικές μελέτες σε όλη τη χώρα προκειμένου να προσδιοριστούν όλες οι πηγές που μπορούν να αξιοποιηθούν σε ένα δάσος και έτσι να μπορεί κάποιος να προσφέρει δουλειά στην τοπική κοινωνία».
Ο Δήμαρχος Βάρης – Βουλιαγμένης και εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλος, είπε ότι το συνέδριο ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς τις εργασίες του ΔΕΠΑΝ, ενός δικτύου το οποίο φτιάχτηκε με όραμα και παράγει πολύ συστηματική και παραγωγική εργασία για τους δήμους, αφού δεν είναι δεδομένο ότι όλοι οι δήμοι μπορούν ή έχουν τα μέσα. «Το ΔΕΠΑΝ με ένα πολύ καλό στρατηγικό σχέδιο οργανώνει όλες αυτές τις δράσεις και βοηθάει σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας και σε επίπεδο υλοποίησης έργων πλειάδα δήμων. Πάνω από 70-80 δήμοι σήμερα έχουν προγραμματικές συμβάσεις με το ΔΕΠΑΝ. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση που αποδεικνύει ότι το ζητούμενο της ανάπτυξης μπορεί να επιτευχθεί όταν συνενώσουμε δυνάμεις και όταν συνεννοηθούμε ότι τα εργαλεία που δίνει η νομοθεσία όπως οι αναπτυξιακοί οργανισμοί χρησιμοποιούνται με έναν χρηστό παραγωγικό και αποτελεσματικό τρόπο. Η δε προεδρία του ΔΕΠΑΝ από τον Χριστόδουλο Μαμσάκο είναι υποδειγματική. Είναι παράδειγμα προς μίμηση και έμπνευση για όλους εμάς που μπορούν να οργανώνουν ένα τόσο σύνθετο πράγμα να φαίνεται τόσο απλό αλλά να είναι και τόσο αποτελεσματικό. Η ΚΕΔΕ στηρίζει τέτοιου είδους δράσεις και προτρέπει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης να εμπλακούν σε τέτοια παραγωγικά δίκτυα» Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Χ», ο κ. Κωνσταντέλλος είπε ότι κυρίαρχο ζήτημα σήμερα για την αυτοδιοίκηση είναι η υποχρηματοδότηση της λειτουργία των δήμων, ειδικότερα για μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως και η γραφειοκρατεία, η πολυνομία και η αντινομία. Αυτά, όπως είπε, δημιουργούν ζητήματα τα οποία δεν μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν οι δήμοι. «Προσπαθούμε να συνενωθούμε ώστε ο πρόβλημα του ενός να γίνει ίδιο και ταυτόσημο με το πρόβλημα των υπολοίπων. Κάνουμε την προσπάθεια όλοι μαζί και στην ίδια κατεύθυνση. Δυστυχώς μας οδηγεί μια διαχρονική παθογένεια του κράτους, η οποία είναι ότι η αυτοδιοίκηση είναι ο παρίας της κεντρικής διοίκησης, κάτι το οποίο είναι δομικά λάθος, πολιτικά στρεβλό και μη λειτουργικό σε επίπεδο αποτελέσματος».
Ο Αντιπρόεδρος του ΔΕΠΑΝ και Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Δράμας και πρόεδρο του ΔΕΠΑΝ που κάλεσε πάνω από 100 δημάρχους να παρευρεθούν στην πόλη της Δράμας σε μια χρονική στιγμή, όπως είπε, που πραγματικά είναι αναγκαία και ίσως είναι η τελευταία αυτοδιοικητική συνάντηση πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου. «Είμαστε από τους πρώτους δήμους που συμμετείχαν στο εγχείρημα της πρότασης του κ. Μαμσάκου, που ξεκίνησε δειλά με 21 δήμους και σήμερα έχει γιγαντωθεί. Ευελπιστούμε ότι τα αποτελέσματα στο μέλλον και στην επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο θα είναι ακόμη θεαματικότερα. Είχαμε έλλειψη στη στελέχωση υποδομών και υπηρεσιών. Οι μηχανικοί και οι υπηρεσίες του ΔΕΠΑΝ δίνουν οριζόντιες λύσεις για τους δήμους. Βλέπουμε ότι σήμερα η προσπάθεια έχει θεαματικό αποτέλεσμα».
Ο Δήμαρχος Οινουσσών, Γιώργος Δανιήλ, ευχαρίστησε το ΔΕΠΑΝ και τον πρόεδρό του κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο για τη σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα υποστελεχωμένα ακριτικά νησιά, με τη βοήθεια της ΔΕΠΑΝ. «Οι προοπτικές που διανοίγονται είναι πολύ σημαντικές και για αυτό είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε” τόνισε ο κ. Δανιήλ.
Ο Δήμαρχος Βοΐου Ν. Κοζάνης, κ. Χρήστος Ζευκλής ανέφερε ότι: «Είμαστε φιλοξενούμενοι στον όμορφο Δήμο Δράμας του δημάρχου και φίλου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου. Είμαστε κυρίως δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι. Έχουμε αποδείξει ότι οποιοδήποτε εργαλείο συστήνεται για να ωφελήσει τους δήμους και να μπορέσουν να διεκδικήσουν περισσότερα το περιστοιχίζουμε και το αξιοποιούμε. Έτσι είναι και το ΔΕΠΑΝ. Τα εργαλεία αυτά είναι πάρα πολύ χρήσιμα. Χαίρομαι που έχουμε αυτό το εργαλείο και σήμερα μας βοηθάει τα μέγιστα».
Ο Δήμαρχος Πρεβέζης κ. Νίκος Γεωργάκος, είπε ότι «Η επίσκεψη στη Δράμα ύστερα από χρόνια, μετά από την πρόσκληση του Δημάρχου Δράμας και εξαιρετικού φίλου, ήταν κάτι που το ήθελα πάρα πολύ. Το να είσαι σε ένα δίκτυο 110 δήμων και φορέων είναι κάτι εξαιρετικό για το δήμο μας. Ο Δήμος Πρεβέζης είναι λίγο πιο μικρός από τον Δήμο Δράμας. Υπάρχει συνεργασία μέσα από το δίκτυο και αυτή η συνεργασία είναι πολύ σημαντική».
Ο κ Βασίλης Μαυρίδης Δήμαρχος Ορεστιάδας συνεχάρη τον Δήμαρχο Δράμας και τους συνεργάτες του για την τεράστια, όπως την χαρακτήρισε, δουλειά που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια. «Έχουν δώσει βοήθεια ιδίως σε μικρούς δήμους έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από διαδικασίες και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Το δίκτυο έχει δώσει δείγματα γραφής όλα αυτά τα χρόνια και είμαι βέβαιος ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό και υποβοηθητικό σε πάρα πολλούς δήμους».
Ο Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Δράμας και θύμισε ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία του ΔΕΠΑΝ ξεκίνησε το 2015 από τη Δράμα. Είπε ότι το δίκτυο έχει πλέον γιγαντωθεί και έχει προϋπολογισμό πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Τόνισε ότι ο Δήμος Γρεβενών έχει πάρα πολλά έργα και προγραμματική σύμβαση με το ΔΕΠΑΝ.
Ο κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, Δήμαρχος Σερρών, χαρακτήρισε το ΔΕΠΑΝ, ως πολύτιμο εργαλείο για την αυτοδιοίκηση που προσφέρει πολλά. Χαρακτήρισε καταλυτική την προσπάθεια και την παρουσία του Δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου στην διοίκηση του ΔΕΠΑΝ, που έχει βοηθήσει την προσπάθεια των δήμων για τη βελτίωση των υποδομών.
Ο Δήμαρχος Χερσονήσου Κρήτης κ. Γιάννης Σέγκος, ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία τον Δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο και τόνισε ότι το ΔΕΠΑΝ έχει ένα σημαντικό ρόλο για την αυτοδιοίκηση καθώς αποτελεί συνεργάτη για την υλοποίηση έργων και για την μείωση της σημαντικής γραφειοκρατικής διαδικασίας. «Το ΔΕΠΑΝ και ο κ. Μαμσάκος είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό. Είμαστε πολύ καλοί συνεργάτες. Ήρθαμε από Κρήτη για να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία, δείχνοντας ότι η συνεργασία σε πανελλαδικό επίπεδο είναι κάτι πολύ σημαντικό για την αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ. Σέγκος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ