Γνωριμία με τους πολίτες της Δράμας πραγματοποίησε η συμμαχία «Πράσινο και Μωβ»

1
384
Από αριστερά ο κ. Αλ. Γεωργόπουλος, ο κ. Μ. Τρεμόπουλος και η κα Κ. Ιακωβίδου

Μ. Tρεμόπουλος στα «Χ»: Στα Βαλκάνια έχουμε την ανάπτυξη ενός “πράσινου κύματος”


 

Συνέντευξη Τύπου στη Δράμα παραχώρησαν στελέχη της συμμαχίας «Πράσινο και Μωβ» την Παρασκευή 10.2.2023, στο κτήριο «Κυριάκος Δοματζόγλου» της Οικολογικής Κίνησης Δράμας προκειμένου να ενημερώσουν για την προσπάθεια διεκδίκησης εισόδου στη Βουλή κατά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι: Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ, Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής με τους Πράσινους/EFA, και η κα Κική Ιακωβίδου, καθηγήτρια των ΙΕΚ στον τομέα του τουρισμού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 6 μμ, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση γνωριμίας με τη συμμαχία «Πράσινο και Μωβ» στον ίδιο χώρο, στο κτήριο «Κυριάκος Δοματζόγλου» της Οικολογικής Κίνησης Δράμας.
Απαντώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος με μακρόχρονη διαδρομή στο οικολογικό κίνημα και στα κινήματα της υπεράσπισης των πολιτών και της κοινωνικής αλληλεγγύης, τόνισε ότι προσπάθεια της συμμαχίας είναι πέρα από την αλλαγή στη ζωή των ανθρώπων, να γίνει προσπάθεια να αλλάξουν και οι θεσμοί. “Αν και θα μπορούσαμε να κάνουμε καριέρα ως πολιτικοί σε κόμματα εξουσίας, αυτό που επιδιώκουμε είναι να αλλάξει ο τρόπος της ζωής των ανθρώπων και ταυτόχρονα να αλλάξουν και οι πολιτικές. Μετά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που ένα κόμμα του χώρου, οι οικολόγοι – πράσινοι συμμετείχαν στην κυβέρνηση, χωρίς όμως αυτονομία, είχαμε ως αποτέλεσμα να αποδιαρθρωθεί ο χώρος και να μην καταφέρει να σταθεί στα πόδια του ως πολιτική οντότητα. Βέβαια την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια έχουμε την ανάπτυξη ενός “πράσινου κύματος” που είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή των “Πράσινων” σε 8 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και με πάρα πολλούς εκλεγμένους στην αυτοδιοίκηση. Μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους που σήμερα μεταμορφώνουν το πρόσωπο της σύγχρονης Ευρώπης” τόνισε ο κ. Τρεμόπουλος. Μιλώντας για τη συμμαχία “Πράσινου και Μωβ” είπε ότι το Μωβ είναι το χρώμα του φεμινιστικού κινήματος, το χρώμα πολλών πειρατικών και φιλοζωικών κομμάτων (στην Ευρώπη). Είπε ότι πρόκειται για μια ενωτική πρόταση προς την ελληνική κοινωνία. Πρόσθεσε ότι οι “πράσινοι” έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να συγκεντρωθούν αυτοί οι σύμμαχοι και σημείωσε ότι η συμμαχία θα συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές αλλά αποτελεί και ένα πολύ καλό πρόπλασμα προκειμένου να συμμετάσχει και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο κ. Αλέξανδρος Γεωργόπουλος από την πλευρά του είπε ότι τα θέματα της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων είναι παραγκωνισμένα και δεν πολυσυζητιούνται. “Είμαστε σε μια δύσκολη φάση. Παγκόσμια υπάρχει μια τάση συντηρητικοποίησης και υπάρχουν διάφορα φαινόμενα στην Ευρώπη. Τελευταίο είναι το φαινόμενο της Καϊλή που μάλλον είναι η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχει μάλλον πολύς κόσμος από κάτω μπλεγμένος. Στην Ελλάδα, βοηθούντος και του Κορωνοϊού, είχαμε μια στρέβλωση των δημοκρατικών διαδικασιών και των δικαιωμάτων. Παγκοσμίως κατατασσόμαστε σε θέματα διαφθοράς 58οι ανάμεσα σε 180 χώρες και σε θέματα ελευθερίας του τύπου 108οι κάτω από χώρες και της Αφρικής και της Ασίας. Ευτυχώς κάνει μια καλή δουλειά το Συμβούλιο της Επικρατείας και περισώζει ότι μπορεί” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργόπουλος.
Η κα Κική Ιακωβίδου, με καταγωγή από το Φωτολίβος, υπογράμμισε ότι ο Τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας στην Ελλάδα, που για να μπορέσει να στηριχθεί θα πρέπει καταρχάς η χώρα να επικεντρωθεί στον “Πράσινο Τουρισμό” και στην τοπική ανάπτυξη. Η ίδια είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη επίβλεψη για τις δασικές πυρκαγιές ενώ αναφέρθηκε και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης τονίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να υπογειοποιηθεί καθώς με τη σημερινή μορφή του δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα και μπλακ άουτ μεταξύ άλλων. Μιλώντας και για την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου της χώρας στη θάλασσα, η κα Ιακωβίδου σημείωσε: «Είμαστε ενάντια στις εξορύξεις. Θέλουμε να ισχυροποιήσουμε την ελληνική τάφρο. Ξέρουμε ότι είναι κλειστή θάλασσα και οποιαδήποτε εξόρυξη θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον της. Ακόμη σε ό,τι αφορά τον φεμινισμό, η κα Ιακωβίδου τόνισε ότι η συμμαχία «Πράσινο και Μωβ» θέλει ευόδωση της γυναικείας χειραφέτησης αλλά και σεβασμό στη διαφορετικότητα».
Το «Πράσινο και Μωβ» είναι μια πολιτική συμμαχία που ανακοινώθηκε επίσημα στις 20.12.2022 (Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης του ΟΗΕ). Στη συμμαχία συμμετέχουν τα κόμματα Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι-Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας και το οικοφεμινιστικό κίνημα «Κύκλος». Μετά από διάλογο τα κόμματα της συμμαχίας έχουν καταλήξει σε κοινές προγραμματικές θέσεις, σε διακήρυξη και σε ένα οργανωτικό πλαίσιο. Ήδη τα συμμετέχοντα σχήματα έχουν επικυρώσει με αποφάσεις των πολιτικών οργάνων τους τις εισηγήσεις των επιτροπών επαφής.
Στη Διακήρυξή τους τονίζουν μεταξύ άλλων: «Τα κόμματα και κινήσεις που υπογράφουμε, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με φιλοδοξία και δέσμευση να είμαστε χρήσιμες και χρήσιμοι στην κοινωνία με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, σχέδιο και όραμα. Είμαστε ενεργοί πολίτες με σημαντική κοινωνική, επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία, αυτόνομοι από σκοπιμότητες και συμφέροντα, υπέρμαχοι των ελευθεριών και των δικαιωμάτων. Φιλοδοξούμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα, τις συνειδήσεις και την πολιτική. Είμαστε αντίθετοι με τις κυρίαρχες πολιτικές και έχουμε εναλλακτικές προτάσεις για ένα κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό μοντέλο που επικεντρώνει στην υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος και των κοινών αγαθών, στην άμεση ανακούφιση του συνόλου της κοινωνίας από τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων με αύξηση του βιοτικού επιπέδου, αλλά και σε ολοκληρωμένες μακροπρόθεσμες διεξόδους για τη φύση και τα ζώα, την κοινωνία, τον πλανήτη, στη βάση της αειφορίας».
«Η συμπόρευση αυτή αφορά και τη δική μας χώρα, όπου οι αντίστοιχες πολιτικές προτάσεις είναι ανάγκη να βγουν επειγόντως στο προσκήνιο: αυτόνομα, διακριτά, δυνατά. Κανένα από τα σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα, άλλωστε, δεν μπόρεσε να ενσωματώσει τις πράσινες προτάσεις και τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις τους. Το μεγάλο πολιτικό κενό στη σημερινή Ελλάδα είναι η απουσία των πράσινων προτάσεων, των μόνων που μπορούν να ενισχύσουν την κοινωνική ισότητα, που προσφέρουν βιωσιμότητα στην ειρήνη και την ελευθερία, που προασπίζουν την κοινή ευημερία ανθρώπων, ζώων και φύσης».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!