Ολοκληρώθηκε η 5η Ολομέλεια των προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων

1
2317

Χρήσιμη η συνάντηση και για την προβολή της Δράμας και της Θάσου


Εξαιρετικά χρήσιμη ήταν η πρωτοβουλία του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Παπαθεοδώρου, να διεξαχθεί η 5η Ολομέλεια των προέδρων των περιφερειακών συμβουλίων της χώρας στη Δράμα και τη Θάσο, το προηγούμενο τετραήμερο.
Πέρα από τα θέματα που απασχολούν τα προεδρεία των περιφερειακών συμβουλίων δόθηκε η ευκαιρία να υπάρξει ενημέρωση για σημαντικά θέματα αλλά και να προβληθούν τόσο η Δράμα όσο και η Θάσος, με φόντο ένα άριστα προετοιμασμένο περιβάλλον φιλοξενίας. Η 5η Ολομέλεια διήρκεσε από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΑΜΘ κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, είπε ότι το απόγευμα της Πέμπτης 30 Ιουνίου, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, προσήλθαν αρχικώς οι πρόεδροι των περιφερειακών συμβουλίων. Εκεί πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη η οποία αφορούσε τις αρμοδιότητες των περιφερειακών συμβουλίων, τον ρόλο των περιφερειών εν όψη της λεγόμενης περιφερειακής ανάπτυξης και το κομμάτι της περιφερειακής διακυβέρνησης που είναι ο στόχος της μετάβασης των περιφερειών από διοικητικούς σχηματισμούς, σε σχήματα περιφερειακής διακυβέρνησης, καθώς επίσης αφορούσε και την διαμόρφωση των αιτημάτων που προκύπτουν πάντα μετά από κάθε ολομέλεια και τα οποία υποβάλλονται στη συνέχεια τόσο στην Ένωση Περιφερειών όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα αυτό που απασχόλησε στην 5η Ολομέλεια, ήταν η επαναφορά στα περιφερειακά συμβούλια των αρμοδιοτήτων που είχαν μεταφερθεί στις οικονομικές επιτροπές, μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση προς τους προέδρους από τον κ. Μπαρδάκη, υπεύθυνο των γραφείων της Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των γραφείων ευρωπαϊκής πληροφόρησης, στην ΑΜΘ που λειτουργεί 6 γραφεία στις 6 μεγάλες πόλεις της περιφέρειας σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, τα οποία βρίσκονται σε διαρκή σύνδεση και συνεργασία μεταξύ τους. Ακολούθως επισκέφθηκε την ολομέλεια των προέδρων ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, που είχε συνάντηση και με τους παριστάμενους προέδρους και με τον καθένα εξ αυτών, παρουσιάζοντάς τους τον τρόπο λειτουργίας της Περιφερειακής Αρχής στην ΠΑΜΘ.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΠΕ Δράμας μια εκδήλωση σε σχέση με τη χρήση των social media, στην πολιτική και την οικονομία, τους κινδύνους παραπληροφόρησης και την επιρροή τους και την διαμόρφωση της κοινής γνώμης, με ομιλητές τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη τέως προϊστάμενου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τον κ. Βαγγέλη Τσάρα επικοινωνιολόγο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας επικοινωνίας της εταιρείας Cicero, τον κ. Γεώργιο Σιάκα καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου σε θέματα πολιτικής συμπεριφοράς, του τμήματος πολιτικών επιστημών και τον κ. Τάσο Πούλιο πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύθηκαν και οι γραμματείς που υπηρετούν στα συλλογικά όργανα, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή και το Περιφερειακό Συμβούλιο, που παρά την λειψανδρία, υπερβάλλουν εαυτό και καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να ανταπεξέρχονται στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις, προκειμένου να προχωρά το έργο της Περιφερειακής Αρχής.
Όπως σημείωσε ο κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, «Την 1η Ιουλίου, οι παριστάμενοι της 5ης Ολομέλειας των Προέδρων των περιφερειακών συμβουλίων παραστάθηκαν στην δοξολογία που έγινε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων και συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 109 χρόνων από την απελευθέρωση της Δράμας. Αντιπροσωπεία τους κατέθεσε και στεφάνι στο άγαλμα της Ελευθερίας. Παράλληλα είχαν και θεσμική συνάντηση με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα των αρμοδιοτήτων τους όσο και θέματα του Αναπτυξιακού Νόμου τον συντονισμό του οποίου έχει το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης για τη Βόρεια Ελλάδα.
Την ίδια ημέρα οι πρόεδροι των περιφερειακών συμβουλίων ξεναγήθηκαν στο σπήλαιο του Αγγίτη, το οποίο τους ενθουσίασε και αναδείχθηκε στους επισκέπτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκεί τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, ο οποίος παρουσίασε στους προέδρους το προφίλ του δήμου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι όπως ειπώθηκε υπάρχει στον Δήμο Προσοτσάνης σχεδόν μηδενική ανεργία.
Στην συνέχεια έγινε επίσκεψη των προέδρων στο Γυμνάσιο Αρρένων στον αύλειο χώρο του οποίου πραγματοποιήθηκε η έκθεση φωτογραφίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στην συνέχεια παρακολούθησαν την μουσική εκδήλωση των Ελευθερίων με τον Ορφέα Περίδη, που έγινε στον αύλειο χώρο του σχολείου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Τάσσου, ο οποίος μερίμνησε προκειμένου, την ημερομηνία αυτή να υπάρχει μια τέτοια είδους εκδήλωση. Οι πρόεδροι ξεναγήθηκαν από τον διευθυντή του 1ου Γυμνασίου στο ιστορικό αυτό σχολείο».
Ακόμη ο κ. Παπαθεοδώρου, είπε ότι «οι πρόεδροι μετακινήθηκαν στην Θάσο, το Σάββατο 2 Ιουλίου. Τόνισε ότι ήταν στρατηγική επιλογή να διοργανωθεί η 5η Ολομέλεια, τόσο στη Δράμα όσο και στη ναυαρχίδα του τουρισμού στην περιφέρεια που είναι η Θάσος. Εκεί υπήρξε ξενάγηση των προέδρων στο νησί και προσπάθεια να αναδειχθούν, όσες περισσότερες γίνεται, από τις ομορφιές του νησιού. Η κατακλείδα ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο «Καλογερικό» όπου οι αρχές του νησιού, παρουσίασαν το τουριστικό του προφίλ και προώθησαν την εικόνα του. Κρατώ ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο της Θάσου και ότι τα θέματα της Θάσου, από την δική μας περιφέρεια, λαμβάνονται ως βασικές προτεραιότητες και προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις. Αυτό επιβεβαιώθηκε. Όπως επιβεβαιώθηκε και ότι η περιφέρειά μας μέσω της 5ης ολομέλειας δίνει έμφαση στο νησί. Οι πρόεδροι συνέχισαν την ξενάγησή τους στην Θάσο και το πρωί της Κυριακής ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 5ης ολομέλειας, συνεχίζοντας με μια δεύτερη σύσκεψη η οποία ακολούθησε, προκειμένου να υπάρξει το επιστέγασμα των τετραήμερων εργασιών της Ολομέλειας.
Θέλω να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας τους προέδρους που με τίμησαν με την παρουσία τους όπως και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους συνεργάτες μου που εργάστηκαν προκειμένου να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα από κάθε πλευρά και θεωρώ ότι αυτές οι τέσσερις ημέρες ανέδειξαν περισσότερο, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε όλη την Ελλάδα».

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!