Ονοματοδοσία οδού σε «Διαμαντής Λαζαρίδης»

Ελάχιστη υποχρέωση σε μία προσωπικότητα με πραγματική προσφορά στον Ποντιακό Ελληνισμό

0
1839

Την ονομασία ανώνυμης οδού που βρίσκεται πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας σε οδό Διαμαντή Λαζαρίδη (ο οποίος αποδήμησε εντός του 2019) αποφάσισε να προτείνει ομόφωνα μετά από πρόταση της προέδρου του κ. Εύης Αθανασιάδου, η Κοινότητα Δράμας προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.

Πρόκειται για την οδό που δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα μετά την διάνοιξη που έκανε ο Δήμος της Δράμας συνδέοντας την οδό Πατριάρχου Διονυσίου από την Βορειοανατολική πλευρά του Αρχαιολογικού Μουσείου με την οδό Κώστα Βάρναλη και την 19ης Μαΐου. Πρόκειται για αίτημα που ήρθε τόσο από τους Ποντιακούς Συλλόγους της Δράμας όσο και από άλλους φορείς μεταξύ των οποίων από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δράμας και από την Κοινότητα Σιδηρονέρου του Δήμου Δράμας. Το θέμα της ονοματοδοσίας συζητήθηκε και κατά την συνεδρίαση του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Διαμαντής Λαζαρίδης, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Δράμας, γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1928 στο Σιδηρόνερο Δράμας, από γονείς Πόντιους που καταγόταν από την περιοχή της Βαδισάνης (Φάτσα). Ο πατέρας του στρατεύτηκε στα Τάγματα Εργασίας των Τούρκων στον Πόντο, το 1918 απο όπου δραπέτευσε και επέστρεψε στα χωριά της Φάτσας και την δεύτερη το 1921, όπου οι Τούρκοι τον αξιοποίησαν σαν διερμηνέα καθώς γνώριζε την τουρκική γλώσσα. Εκεί συμμετείχε σε μυστική οργάνωση με έργο την φυγάδευση ανταρτών και φυγόδικων στη Ρωσία.
Το 1922 κατανοώντας ότι η κατάσταση χειροτερεύει ειδοποιεί την σύζυγό του να φύγει με τα παιδιά της οικογένειας στην Ελλάδα. Ο ίδιος απολύθηκε και το 1923 έρχεται στην Ελλάδα, στα Γιάννενα όπου συναντά την οικογένειά του. Από εκεί πηγαίνουν στην Καλαμαριά και στην συνέχεια στο Σιδηρόνερο.
Ο Διαμαντής Λαζαρίδης σε μικρή ηλικία αποφοιτά από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού και φοιτά στο Γυμνάσιο της Δράμας και στην συνέχεια στην παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί η περιπέτειά του ως δασκάλου σε Περιστεριά, Καλλίφυτο, Παρανέστι, στην πόλη της Δράμας και έπειτα στην Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα σε πολλά άλλα ο Διαμαντής Λαζαρίδης υπήρξε μέλος της Επιτροπής Ποντιακών μελετών για 25 χρόνια, μέχρι το 2011. Σε αυτά τα χρόνια υπηρετώντας ως Γενικός Έφορος και Αντιπρόεδρος ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία στις υποχρεώσεις του. Το αποκορύφωμα της προσπάθειάς του ήταν η δημιουργία του μουσείου του Ποντιακού Ελληνισμού. Πάνω από 20.000 τόμοι του Αρχείου Πόντου συγκεντρώθηκαν και τοποθετήθηκαν με δικές του προσπάθειες στο υπόγειο του κτιρίου του ΕΜΠ. Ο Διαμαντής Λαζαρίδης δεν ήταν μόνο σεμνός και ακούραστος εργάτης. Είχε μελετήσει σε βάθος την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και είχε πλούσιο επιστημονικό έργο.
Η ομόφωνη απόφαση της Κοινότητας Δράμας για την ονοματοδοσία της οδού κατόπιν συλλογικού αιτήματος αλλά και η χθεσινή συζήτηση για το ίδιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας είναι η ελάχιστη αναγνώριση σε μια προσωπικότητά με πραγματική προσφορά στον Ποντιακό Ελληνισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!