Οργή των γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας για τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη

0
3625
Βασίλης Κοντοζαμάνης, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας

Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας: “Κανένας συμπολίτης μας που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ δεν έμεινε εκτός”

Ευθύνη στους γιατρούς και όχι στην έλλειψη ΜΕΘ επέρριψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας για την πορεία της πανδημίας την Παρασκευή, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις και στους γιατρούς του ΓΝ Δράμας.
Η απάντηση του κ. Κοντοζαμάνη αφορούσε ερώτημα που του ετέθη από συντάκτη ιατρικού site κ. Δ. Καραγιώργο. Η ερώτηση ήταν η εξής: «Από την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ προκύπτει πως το 80% των θανάτων ασθενών με Covid-19 καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. Η παρατήρηση επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και εκτιμήσεις επιστημόνων. Μήπως αυτό δείχνει αδυναμία των ΜΕΘ να νοσηλεύσουν το σύνολο των ασθενών που έχουν πραγματική ανάγκη; Κύριε Κοντοζαμάνη, πότε σκοπεύει να δώσει αναλυτικά στοιχεία το Υπουργείο Υγείας για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ;»

H απάντηση που εξόργισε τους γιατρούς
Απαντώντας ο κ. Κοτοζαμάνης ανέφερε τα εξής: «Επιτρέψτε μου να πω ότι την περίοδο αυτή που διανύουμε της πανδημίας, από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν έμεινε εκτός μονάδος.
Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι.
Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορωνοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων».

Η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών του ΓΝ Δράμας
Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ανακοίνωση, ο σύλλογος των γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας ανέφερε τα εξής:
«Μας έριξαν στον υγειονομικό πόλεμο χωρίς πολεμιστές, χωρίς όπλα, χωρίς σχέδιο, χωρίς οργάνωση…
Μας φόρτωσαν με αλλότρια καθήκοντα…
Μας μετέφεραν από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να καλύψουμε τις ανάγκες σε γιατρούς και νοσηλευτές… Μας εξουθένωσαν ψυχολογικά και σωματικά…
Νοσήσαμε σχεδόν όλοι, νοσηλευτήκαμε, μας διασωλήνωσαν και κάποιοι χάσαμε τη μάχη με τη ζωή ( 19 υγειονομικοί σε όλη τη χώρα, οι 3 από το νοσοκομείο Δράμας)…
Γίναμε οι ήρωες με τις λευκές στολές…οι ήρωες με τις μάσκες…
Μας χειροκρότησαν…στα μπαλκόνια
Δεν χρειαζόταν…κάναμε τη δουλειά μας
Και μετά…μας είπαν ψεύτες, ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν προβλήματα αλλά έχουν οι πόλεις και οι πολίτες…
Μας έριξαν την ατομική ευθύνη πάνω μας ως πολίτες…
Και τώρα μας ρίχνουν ευθύνες ως γιατρούς για τη διαχείριση των ασθενών μας…
Ετοιμάζουν το έδαφος για να αποποιηθούν όλες τις κυβερνητικές ευθύνες, που σαφώς έχουν…
Δεν γίνεται να ανεχτούμε αυτόν τον εμπαιγμό…
Η λύση είναι μία…
Όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί να υποβάλλουμε ομαδικά και συντεταγμένα αύριο τις παραιτήσεις μας.
Για να δούμε κ. Κοντοζαμάνη… πόσα απίδια πιάνει ο σάκος;;
Ντροπή σας…»
Την ανακοίνωση των γιατρών του ΓΝ Δράμας υπογράφουν η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας κα Παρθένα Κιόρτεβε και η γραμματέας του συλλόγου κα Αθηνά Σπανουδάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!