Συνέντευξη Αθ. Μπερμπερίδη στα «Χ»: «Η πορεία μας είναι επιτυχημένη»

0
3820
Αθανάσιος Μπερμπερίδης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου στο Δήμο Δοξάτου

«Βελτιώνουμε την καθημερινότητα, δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Παραλάβαμε μια απελπιστική κατάσταση» δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δ. Δοξάτου

Σε μια διαρκή προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών που έχουν να κάνουν με τα θέματα ύδρευσης, καθαριότητας και των χώρων πρασίνου, αλλά και επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων όπως η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και η ρύπανση από τις συσκευασίες φυτοφαρμάκων, βρίσκεται η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δοξάτου, παρότι παρέλαβε μια απελπιστική κατάσταση, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δ. Δοξάτου κ. Αθανάσιος Μπερμπερίδης. Την ίδια ώρα, όπως τονίζει, η αντιπολίτευση προσπαθεί απεγνωσμένα να κλέψει τις εντυπώσεις προσπαθώντας να κάνει το άσπρο μαύρο.

Κύριε Μπερμπερίδη, έχει παρέλθει ενάμισης χρόνος από τις δημοτικές εκλογές του 2019. Κάνοντας απολογισμό στη θητεία της νέας Δημοτικής Αρχής, θα λέγατε ότι το διάστημα αυτό ήταν επιτυχημένο;
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνεται ώστε να μπορέσω μέσα από τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» να κάνω απολογισμό της δική μας Δημοτικής Αρχής και να λάβουν γνώση οι δημότες του Δήμου Δοξάτου για το τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα που μιλάμε. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι η μέχρι στιγμής πορεία μας είναι επιτυχημένη γιατί καταφέραμε και βελτιώσαμε την καθημερινότητα του δημότη όσο αφορά την καθαριότητα-πράσινο-ηλεκτροφωτισμό-ύδρευση-αποχέτευση και επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την αγροτική οδοποιία με παρεμβάσεις που ξεκινήσαμε να κάνουμε σε κτηνοτροφικές μονάδες του Δήμου και φυσικά θα τις υλοποιήσουμε στο έτους που ακολουθεί. Στην καθαριότητα προσπαθούμε καθημερινά να έχουμε όσο το δυνατόν πιο λίγα προβλήματα, ώστε να γίνεται στην ώρα της η αποκομιδή και θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο μόνιμο και εποχικό προσωπικό για τη μεγάλη προσπάθειά τους ώστε ο δήμος να είναι καθαρός. Αξίζει να σημειώσω ότι τα μέσα που διαθέτουμε (απορριμματοφόρα) είναι περιορισμένης δυνατότητας γιατί είναι κάποιας ηλικίας και συνεχώς παροπλίζονται στα συνεργεία και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται καθυστερημένα η αποκομιδή. Με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω και μια μεγάλη συγγνώμη στους δημότες για όσες φορές έχει συμβεί κάποια αστοχία στο πρόγραμμα αποκομιδής και ίσως να ξανασυμβεί.
Για τα θέματα πρασίνου θεωρώ πως είναι εκείνα που άλλαξαν την εικόνα του Δήμου. Από την πρώτη στιγμή αυτό που κάναμε είναι να πάρουμε εξοπλισμό ώστε να είμαστε πιο ευέλικτοι στην καθημερινότητα. Να μπορεί το εργατο-υπαλληλικό προσωπικό αυτό που κάνει, να το κάνει με όρεξη και χωρίς κούραση και να έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνει παραπάνω δουλειά.
Για την τεχνική υπηρεσία βλέπω ότι γίνεται σοβαρή δουλειά. Μπορώ να πω πως η κ. Παπαζώτου καθημερινά με τους υπαλλήλους βρίσκονται έξω για να μπορέσουν να εντάξουν έργα μέσω διαφόρων προγραμμάτων που τρέχουν όπως το ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ-ΕΣΠΑ-ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ-ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Κ.Τ.Λ.. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω στους δημότες ότι στις 28-12-2020 έχουν πέσει οι υπογραφές για τον Βιολογικό καθαρισμό και ακολουθούν και άλλα έργα για τα οποία θα κάνει απολογισμό η αρμόδια αντιδήμαρχος. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω μπορώ να πω ότι μιλάμε για ένα επιτυχημένο διάστημα στον Δήμο με την ελπίδα ότι αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι το ίδιο και ακόμα πιο δημιουργικό.
Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε ότι αφορά το πράσινο σε όλα τα χωριά του Δήμου. Και στη δημοτική ενότητα Καλαμπακίου και στη δημοτική ενότητα Δοξάτου στην οποία είναι ένας εξίσου αξιόλογος αντιδήμαρχος ο κ. Χατζηπροδρόμου Ιπποκράτης.
Στον ηλεκτροφωτισμό μπορώ να πω πως είμαστε σε εγρήγορση σε ότι κι αν προκύψει όλο το 24ωρο γιατί διαθέτουμε τρεις ηλεκτρολόγους οι οποίοι έχουν άριστη συνεργασία με τους προέδρους όλων των χωριών. Ιδιαιτέρως έχουμε δώσει βαρύτητα στη αλλαγή λαμπτήρων και προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς στους δημότες όποτε ζητηθεί.
Για τα έργα ύδρευσης-άρδευσης αυτά που θα πω είναι λίγα για τις μάχες που δίνουν καθημερινά οι υδραυλικοί μας για να έχουμε εμείς νερό. Και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό από καρδιάς. Άρα με ένα μικρό απολογισμό που έχω κάνει για κάθε μια υπηρεσία που αφορά το δικό μου τομέα θεωρώ πως κάναμε σημαντική δουλειά για τους δημότες και γενικά για την καθημερινότητα.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του Δήμου γίνεται μια υπέροχη δουλειά από τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Καραμπακάλη. Φυσικά αυτός που έχει τον γενικό έλεγχο του Δήμου είναι ο δήμαρχος μας κ. Ζεκερίδης. Μπήκε μια σειρά στις πληρωμές με αυτούς που έχουν συνεργασία με τον Δήμο και θα βελτιωθεί και άλλο. Θεωρώ ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη όσο αφορά τα οικονομικά και ας ελπίσουμε να μας επιτρέψουν να κάνουμε κάτι παραπάνω.

Είπατε πριν ότι η κατάσταση στην οποία παραλήφθηκε ο Δήμος Δοξάτου από την δική σας Δημοτική Αρχή δεν ήταν καλή. Πείτε μας για αυτό.
Αυτό που παραλάβαμε εμείς από την προηγούμενη αρχή μπορώ να πω πως ήταν μια κατάσταση απελπιστική. Οι υπάλληλοι δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους, όλα τα μηχανήματα ήταν ασυντήρητα, κάποια άλλα χαλασμένα για χρόνια τα οποία έπρεπε να τα παραδώσουμε στους δικαιούχους τους. Στον τομέα πρασίνου υπήρχε ελλιπής εξοπλισμός. Σε ότι αφορά τον ηλεκτροφωτισμό δεν υπήρχαν λάμπες και σε ότι αφορά τον οικονομικό τομέα μιλάμε για πάνω από 2 εκατομμύρια χρέος ενώ συνεχώς ο δήμαρχος παραλαμβάνει εξώδικα. Να μην πω ότι ο Δήμος είχε να εισπράξει δημοτικά τέλη δύο χρόνια. Καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση παραλάβαμε τον Δήμο. Γιατί ο κ. Δαλακάκης τα παρουσίαζε όλα πως δουλεύουν ρολόι στο Δήμο; Και οι δημότες τον πίστευαν και κάποιοι ακόμα τον πιστεύουν. Το ποιος λέει την αλήθεια θα βγάλουν το συμπέρασμα οι δημότες μέσα στην τετραετία που θα διανύσουμε. Αυτή την κατάσταση παραλάβαμε.

Θα λέγατε ότι υπάρχει ένταση στις σχέσεις της Δημοτικής Αρχής με την αντιπολίτευση και αν ναι που οφείλονται αυτές;
Όλοι ξέρετε ότι σε όλους του δήμους της χώρας οι αντιπολιτεύσεις έχουν εντάσεις με τις εκάστοτε δημοτικές αρχές. Σε εμάς δεν μπορώ να πω πως υπάρχει ένταση σε μεγάλο βαθμό. Αλλά μπορώ να πω πως η αντιπολίτευση προσπαθεί απεγνωσμένα να κλέψει τις εντυπώσεις προσπαθώντας να κάνει το άσπρο μαύρο. Αυτό είναι μια τακτική που ακολουθεί η αντιπολίτευση και ποιο συγκεκριμένα ο κ. Δαλακάκης και πιστεύω αυτό οφείλεται στο ότι βλέπει μια δημοτική αρχή ενωμένη να προσπαθεί να κάνει αυτό που δεν κατάφερε να έκανε εκείνη.

Πόσο επηρέασε η εμφάνιση της πανδημίας τα σχέδια του Δήμου Δοξάτου;
Η πανδημία επηρέασε όλη τη χώρα, θα ήταν φύση αδύνατο να μην επηρέαζε τον Δήμο μας. Μας δημιούργησε προβλήματα μπορώ να πω σε όλους τους τομείς. Ειδικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο, όλες οι υπηρεσίες υπολειτουργούσαν γιατί γινόταν τηλε-εργασία και είχε ως αποτέλεσμα ο δημότης να έρχεται στο Δημαρχείο και να μην τελειώνει η δουλειά του αυθημερόν και να ταλαιπωρείται. Είχαμε τις άδειες ειδικού σκοπού που πάλι είχε σαν αποτέλεσμα να λείπουν υπάλληλοι και να μην μπορούν να προχωρήσουν διάφορες υποθέσεις του Δήμου π.χ. προμήθειες, έργα, εξυπηρέτηση κοινού κτλ. Οπότε θεωρώ ότι όπως επηρεάστηκαν όλοι οι δήμοι της χώρας ανάλογα επηρεάστηκε και ο δικός μας δήμος.

Θεωρείτε ότι στον ενάμιση χρόνο της θητείας σας άλλαξε προς το καλύτερο η καθημερινότητα των δημοτών του Δήμου Δοξάτου; Τι σχεδιάζετε για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στον δήμο;
Στο αν άλλαξε κάτι στην καθημερινότητα πιστεύω ότι το κατάλαβαν ήδη οι δημότες. Στο τι σχεδιάζουμε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μπορώ να πω μερικά από αυτά που θα γίνουν το 2021. Αυτό που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των δημοτών είναι η αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στην περιοχή Κύργια-Πηγάδια-Αγορά και εν συνεχεία το εσωτερικό δίκτυο, ένα κομμάτι εξωτερικού δικτύου Καλαμπακίου. Φυσικά όπως αναφέρθηκα και εξ αρχής ο Βιολογικός Καθαρισμός. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας με δύο καινούρια απορριμματοφόρα εκ των οποίων το ένα θα έχει και πλυντήριο κάδων καθώς και η προμήθεια ενός καλαθοφόρου στην υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού. Την υπηρεσία Πρασίνου θα ενισχύσουμε με ένα πολυμηχάνημα για κοπή χόρτων το οποίο θα καθαρίζει με καταστροφέα το οδικό δίκτυο του Δήμου. Αυτές και πολλές άλλες προμήθειες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου. Και ένα πολύ σημαντικό που το άφησα τελευταίο είναι ότι μέσα στο έτος, και πολύ σύντομα μπορώ να πω, θα κάνουμε σύμβαση με μια εταιρεία από την Αθήνα η οποία θα παίρνει τα μπουκάλια από τα φυτοφάρμακα που θα αποθέτουν οι αγρότες σε διάφορα σημεία του κάμπου και συγκεκριμένα σε κοινόχρηστες βρύσες του Δήμου. Αυτό θεωρώ πως θα λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα.

Στη δική σας δημοτική θητεία παρατηρήσαμε ότι έχει τεθεί σε προτεραιότητα το θέμα των διαδημοτικών συνεργασιών. Πόσο αυτές εξελίχθηκαν και τι αναμένετε να αποδώσουν στον δήμο;
Ο δήμαρχος μας ο Θέμης ο Ζεκερίδης από την πρώτη στιγμή ήταν υποστηρικτής των διαδημοτικών συνεργασιών. Είχε πει ότι αν εκλεγεί θα είναι αυτός που θα καλέσει και άλλες δημοτικές παρατάξεις ώστε να συσταθεί μια Δημοτική Αρχή και με άλλες δημοτικές παρατάξεις. Το υλοποίησε μπορώ να πω και υπάρχει καλή χημεία με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και με τους δημοτικούς συμβούλους. Ξέρετε δεν είναι και εύκολο να έχει τρεις δημοτικές παρατάξεις οι οποίες να προσπαθούν να χαράξουν μια κοινή γραμμή. Εμείς, θεωρώ, ότι έχουμε τις μικροδιαφορές μεταξύ μας αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει στο τέλος όλοι να ακολουθούμε κοινή πορεία. Πιστεύω ότι με γνώμονα το καλό του δήμου και όχι το προσωπικό συμφέρον θα αποδώσει πολλά αυτή η συνεργασία.

Πρόσφατα πέρασε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2021 και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης. Τι πρέπει να περιμένουν οι δημότες για το 2021;
Ναι μπορώ να πω ότι ο προϋπολογισμός του 2021 πέρασε κατά πλειοψηφία. Τώρα θεωρώ ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα είναι ένας προϋπολογισμός περιορισμένων δυνατοτήτων όπως του 2020 γιατί τότε ο προϋπολογισμός ήταν πολύ ελλιπής όσο αφορούσε χρήματα σε διάφορους κωδικούς και είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούμε να επιδιορθώσουμε κάτι που είχε χαλάσει. Μπορώ να σας αναφέρω και πολλά άλλα παραδείγματα.

Για ποιο λόγο ο Δήμος Δοξάτου αποχωρεί από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων και από το Δίκτυο Ελληνικών πόλεων για την ανάπτυξη;
Αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε διότι τόσο καιρό που είμαστε συνδρομητές στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων και από το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την ανάπτυξη δεν έχουμε δει κανένα ευεργετικό αποτέλεσμα σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας. Στόχος μας είναι να γίνουμε συνδρομητές εκεί που θα μπορέσει ο Δήμος να πάει μπροστά.
Πιστεύω πως όλα τα προβλήματα που είχαμε συναντήσει το 2020 τα έχουμε προβλέψει στον προϋπολογισμό και δεν θα τα ξανασυναντήσουμε το 2021. Ας ελπίσουμε ο προϋπολογισμός να υλοποιηθεί κατά γράμμα και να μπορεί να φέρει την ανάπτυξη στον Δήμο ώστε ο πολίτης να είναι βέβαιος πως ότι και να προκύψει θα μπορέσει σύντομα να επιλυθεί. Αυτό που πρέπει να περιμένουν οι πολίτες είναι ότι ο Δήμος θα αλλάζει όψη χρόνο με τον χρόνο και ο δημότης θα μπορεί να είναι περήφανος για τον τόπο του.

Τι περιμένετε και τι εύχεστε για το 2021;
Αυτό που περιμένω το 2021 είναι ο Δήμος να εντάξει στα προγράμματα που τρέχουν τις δράσεις του και εν συνεχεία να υλοποιηθούν. Εύχομαι σε όλους τους δημότες το 2021 να φέρει υγεία και χαρά μαζί με το χαμόγελο και την ελπίδα ότι κάτι καλό ξημερώνει για τις οικογένειές μας και για τον Δήμο μας. Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!