Οριστική ταφόπλακα στον Σταθμό Γεωργ. Έρευνας

0
17601

– Ένα κομμάτι της γεωργοκτηνοτροφικής ιστορίας της Δράμας χάνεται οριστικά
– Στα σκαριά η ενοικίαση του χώρου για ιδιωτική επένδυση


Δυσάρεστος είναι ο επίλογος που γράφεται για το Σταθμό Γεωργικής Έρευνας, που λειτουργούσε στη Δράμα από το 1950 περίπου και ανήκε στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), αφού πλέον με απόφαση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα μεταφέρεται ακόμη ένα μέρος του εναπομείναντα εξοπλισμού του στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών, το οποίο ανήκει στον ΕΛΓΟ Δήμητρα και δραστηριοποιείται επίσης στην έρευνα στον Τομέα της Ζωικής Παραγωγής. Το Ινστιτούτο των Γιαννιτσών, όχι μόνο δεν βρίσκεται στην ίδια μοίρα αλλά αναπτύσσει εκτεταμένες συνεργασίες με Ερευνητικά Ινστιτούτα και Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των “ΧΡΟΝΙΚΩΝ της Δράμας”, ο εξοπλισμός μεταφέρεται για να καλύψει τις ανάγκες του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο σε όγκο εργασιών και αναπτύσσεται σε μια έκταση περίπου 3500 στρεμμάτων. Ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Δράμας έκλεισε το 2009 με την αποχώρηση και
του τελευταίου υπαλλήλου και μάλιστα είναι στα σκαριά να παραχωρηθεί η χρήση του χώρου που καταλαμβάνει σε ιδιωτική επένδυση. Η αποψίλωση του εξοπλισμού από μηχανήματα, γεωργικούς ελκυστήρες κλπ και η μεταφορά τους στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών, άρχισε από το 2009 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2011 ότι το παλιό ΕΘΙΑΓΕ στο οποίο ανήκε ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Δράμας, εντάχθηκε στον οργανισμό ΕΛΓΟ Δήμητρα που λειτουργεί ως και σήμερα και στον οποίο εντάχθηκαν επίσης το 2011 ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Ελέγχου Γεωργικών Προϊόντων, ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος και τα Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης. Μάλιστα μετά από αυτή την διαδικασία ακολούθησε και η συγχώνευση μονάδων.
Σήμερα δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για την λειτουργία του χώρου του Σταθμού Γεωργική Έρευνας Δράμας, που κατά την διάρκεια της πολύχρονης παρουσίας του είχε δραστηριοποιηθεί στην έρευνα που αφορά στο ζωικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα τα κατσίκια, τα πρόβατα και τα άλογα αλλά και σε γεωργικά φυτά. Μάλιστα διέθετε και ένα πολύ μεγάλο αγρόκτημα στις Κρηνίδες, το οποίο σήμερα έχει ενοικιαστεί σε αγρότες.
Σημειώνεται ότι το ΕΘΙΑΓΕ ως οργανισμός διέθετε 65 μονάδες σε όλη την Ελλάδα, όπως ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Δράμας. Κάποια στιγμή ήταν αρκετά δύσκολο να διαχειριστεί όλο αυτό τον όγκο των μονάδων του. Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα στον οποίο εντάχθηκε στην συνέχεια αποφάσισε να δώσει βαρύτητα στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών, το οποίο διαθέτει μεγάλο αριθμό προσωπικού και ζώων ενώ υποστηρίζει ερευνητικά τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που προτείνονται από τον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, από τις αγροτικές επιχειρήσεις, τους Συνεταιρισμούς Κτηνοτρόφων και τις ομάδες παραγωγών, κτλ. αναπτύσσει νέα επιστημονική γνώση, αναλαμβάνει νέες καινοτόμες πρωτοβουλίες και δημιουργεί προϋποθέσεις με στόχο μια δυναμική και ανταγωνιστική ζωική παραγωγή.
Όσο για τον Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Δράμας, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο πρώην ΚΕΓΕ, φαίνεται ότι γίνεται οριστικά παρελθόν, όπως παρελθόν γίνονται και οι όποιες σκέψεις υπήρχαν για ενδεχόμενη επαναλειτουργία του. Πολύ περισσότερο σήμερα αφού η έκταση που καταλαμβάνει σχεδιάζεται να ενοικιαστεί για την δημιουργία κάποιας ιδιωτικής επένδυσης. Ωστόσο δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι μαζί με τον Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Δράμας, χάνεται και ένα κομμάτι της γεωργοκτηνοτροφικής ιστορίας του τόπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ