Όταν η Δράμα στολίζει… τα Χριστούγεννα

1
16224

– Πάνω από 800 δέντρα Ελάτης, Ερυθρελάτης και δασικής Πεύκης από την ορεινή Δράμα θα διατεθούν κατά τη γιορτινή περίοδο
– 100 δενδρύλλια Ερυθρελάτης θα διατεθούν μόνο στον Δήμο Δράμας για τη διοργάνωση θεματικού πάρκου στο πλαίσιο της Ονειρούπολης


 

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο από Έλατο ή δασική Πεύκη, που έχει κυριαρχήσει στην παράδοση των γιορτινών ημερών, είναι αναπόσπαστο μέρος της γιορτής και μία συνήθεια που μοιάζει δύσκολο να αποχωριστούν οι περισσότεροι, αφού τους συνοδεύει ως εικόνα από την τρυφερή παιδική ηλικία.
Η σύνδεση του χριστουγεννιάτικου δέντρου με τη γιορτινή περίοδο έχει γίνει τόσο ισχυρή, που, όπως αποδείχθηκε στα χρόνια που πέρασαν, είναι δύσκολο να αντικατασταθεί από το περισσότερο ελληνοπρεπές έθιμο που συνδέεται με το στολισμένο γιορτινό καραβάκι. Η αγορά χριστουγεννιάτικων δέντρων και ειδικότερα φυσικών δέντρων, κυρίως ελάτων, παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, παρότι εδώ και δεκαετίες υπάρχουν και τα τεχνητά δέντρα που έχουν κερδίσει ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού για λόγους οικονομικούς, οικολογικούς κλπ. Υπάρχουν δε περιοχές της χώρας που παραδοσιακά καλλιεργούν έλατα, τα οποία διαθέτουν σε μεγάλες ποσότητες την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως ο Ταξιάρχης στην Χαλκιδική. Ωστόσο, η ορεινή Δράμα έχει το δικό της μερίδιο στην παραγωγή και διάθεση φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων στην ελληνική αγορά.
Τα δέντρα αυτά προέρχονται κυρίως από το ευρύτερο δασικό σύμπλεγμα της Ελατιάς, σύμφωνα με όσα είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο δασάρχης του Δασαρχείου της Δράμας, κ. Νικόλαος Κόντος. Ο ίδιος εξήγησε στα «Χ» ότι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου εστάλη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η απόφαση για συγκεκριμένη ποσότητα υλοτομίας και μεταφοράς σε όσους παραγωγούς έχουν κάνει σχετική αίτηση. Όπως είπε, επίσης, τα δέντρα Ελάτης και Ερυθρελάτης που θα διατεθούν φέτος από την περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου της Δράμας είναι 220 συνολικά. Περίπου 100 από τα αυτά τα δέντρα που θα διατεθούν στην περιοχή του Δασαρχείου της Δράμας προέρχονται από ιδιωτικά αγροκτήματα, ενώ τα υπόλοιπα 100 δέντρα θα διατεθούν για τις ανάγκες της Ονειρούπολης, στο πλαίσιο των δασικών υλοτομιών. Επίσης, 20 ακόμα δέντρα θα καλύψουν τις ανάγκες του Δασαρχείου της Δράμας, όπως εξήγησε ο δασάρχης Δράμας. Τα 100 δενδρύλλια Ελάτης από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες σε αγροκτήματα θα υλοτομηθούν από τις περιοχές Λιβαδερού και Δενδρακίων.
Εδώ πρέπει να συμπληρωθεί ότι και από την περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου του Νευροκοπίου θα διατεθούν 590 δέντρα και συγκεκριμένα 370 δέντρα δασικής Ελάτης, 200 δέντρα Ερυθρελάτης και 20 δέντρα δασικής Πεύκης. Τα δενδρύλλια σφραγίζονται υποχρεωτικά με τη δασική σφύρα στον τόπο παραγωγής και όχι στο αυτοκίνητο. Η περίοδος μεταφοράς των σφραγισθέντων δενδρυλλίων από τους καθορισμένους τόπους συγκέντρωσης που αναμένεται να εμφανιστούν στη γιορτινή αγορά, αρχίζει την 25η Νοεμβρίου και λήγει την 24η Δεκεμβρίου.
Η καλλιέργεια των χριστουγεννιάτικων ελάτων στη Δράμα δεν γίνεται, βεβαίως, με τον συστηματικό τρόπο που συμβαίνει στη Χαλκιδική, και στον Ταξιάρχη, από όπου προέρχονται και τα περισσότερα φυσικά χριστουγεννιάτικα έλα- τα της αγοράς κατά την περίοδο των γιορτών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η ορεινή περιοχή της Δράμας έχει και αυτή το δικό της μερίδιο στον στολισμό της χριστουγεννιάτικης περιόδου εδώ και αρκετά χρόνια.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!