Οβίδα του Β’ Παγκοσμίου εντοπίστηκε στη Δράμα

0
2899
Φωτογραφία απο την οβίδα που εντοπίστηκε στην Κοινότητα Πετρούσας

Το περιστατικό συνέβη στην Κοινότητα Πετρούσας, όπως εξηγεί στα “Χ” ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Προσοτσάνης κ. Αλ. Ψωμάς.

Μια αναπάντεχη εξέλιξη είχαν οι εργασίες των τεχνικών συνεργείων στην Κοινότητα Πετρούσας που πραγματοποιούνται προκειμένου να δημιουργηθεί δημοτικό πάρκινγκ στο παλιό κτίριο του Αστυνομικού Τμήματος.
Οι εργαζόμενοι των τεχνικών συνεργείων, οι οποίοι πραγματοποιούσαν εργασίες κατεδάφισης και εκσκαφής στο παλιό κτίριο, ήρθαν αντιμέτωποι με μία παλιά πολεμική οβίδα που προερχόταν, πιθανώς, από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το περιστατικό συνέβη στη 1.30 το μεσημέρι της Παρασκευής κατά τη διάρκεια των έργων από εργολαβικό συνεργείο, το οποίο πραγματοποιούσε εργασίες για λογαριασμό του Δήμου Προσοτσάνης.
Μιλώντας στα “Χ” ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παιδείας και ΚΕΠ Δημοτικής Ενότητας Προσοτσάνης και Φωτολίβους κ. Αλέξανδρος Ψωμάς, ο οποίος έσπευσε άμεσα στην περιοχή του συμβάντος, σημείωσε ότι “το μεσημέρι της Παρασκευής, στην Πετρούσα συνεργείο για λογαριασμό του Δήμου Προσοτσάνης πραγματοποιούσε εργασίες εκσκαφής προκειμένου να διαμορφωθεί σε δημοτικό χώρο στάθμευσης το παλιό κτίριο του Αστυνομικού τμήματος το οποίο κατεδαφίστηκε. Κατά την διάρκεια των εργασιών και γύρω στις 1.30 το μεσημέρι, εντοπίστηκε από τα τεχνικά συνεργεία η συγκεκριμένη οβίδα. Για λόγους ασφαλείας, ο χώρος αποκλείστηκε άμεσα σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Στη συνέχεια έφθασαν συνεργεία της Πυροσβεστικής και Πυροτεχνουργοί του Στρατού προκειμένου να μεταφέρουν την οβίδα σε ασφαλή χώρο και να την εξουδετερώσουν”.
Η οβίδα με διάμετρο 8 ιντσών που συλλέχθηκε από το ΤΕΝΞ (Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς), δεν προερχόταν τελικώς από όλμο όπως αρχικά εκτιμήθηκε. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η οβίδα βρέθηκε είτε κοντά στο πεδίο βολής που λειτουργούσε στην Πετρούσα μέχρι και πριν από 15 χρόνια, είτε σε κάποιο άλλο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο χώρο του παλιού Αστυνομικού Τμήματος όπου και τελικά εντοπίστηκε λόγω των εργασιών εκσκαφής.
Ανάλογες περιπτώσεις εντοπισμού πυρομαχικών και στρατιωτικού υλικού από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν εντοπιστεί και σε άλλα σημεία του νομού Δράμας κατά το παρελθόν, όπως πρόσφατα στην περιοχή των Πύργων αλλά και παλιότερα στην περιοχή των Κοκκινογείων, στην Καλή Βρύση και αλλού.
Τα στελέχη του Στρατού που έσπευσαν να περισυλλέξουν την οβίδα ανήκουν στο Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς. Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει αυτή την υπηρεσία η οποία επεμβαίνει σε περιπτώσεις εξουδετέρωσης οβίδων ή άλλου πολεμικού υλικού που έχει απομείνει διάσπαρτο από τις πολεμικές επιχειρήσεις του παρελθόντος στην ελληνική επικράτεια. Οι παρεμβάσεις του ΤΕΝΞ έχουν ως τελικό στόχο οι χώροι, όπου εντοπίζονται αυτοί οι κίνδυνοι, να αποδίδονται και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι προς χρήση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ