Ουσίες κι οινοπνεύματα στην 15η γευσιγνωσία ερασιτεχνικών αποσταγμάτων

Πραγματοποιήθηκε με ρεκόρ συμμετοχών φέτος

0
1587

Με την συμμετοχή αρκετών δραμινών, σπουδαστών του τμήματος Οινολογίας, φίλους του οίνου και πολλούς ερασιτέχνες οινοποιούς πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου, στον χώρο του ξενοδοχείου Ξενία, για 15η χρονιά στην Δράμα ο επιτυχημένος Διαγωνισμός Γευσιγνωσίας Ερασιτεχνικών Αποσταγμάτων από τον σύλλογο «Άμπελος και Οίνος της Ηδωνίδας Γης».

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Αθανάσιος Κύρτσης επεσήμανε μεταξύ άλλων στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι “Φέτος η εκδήλωση άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και υπήρξε ρεκόρ συμμετοχών οι οποίες έφτασαν τις 217 με δείγματα από τους συμμετέχοντες ερασιτέχνες οινοποιούς, από όλη την Βόρεια Ελλάδα, ενώ φέτος υπήρξαν επιπλέον συμμετοχές από περιοχές εκτός Βορείου Ελλάδος όπως η Βοιωτία, η Λαμία, η Σάμος κ.α. Από τα δείγματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό το 1/3 προέρχονται από την Δράμα, το υπόλοιπο 1/3 από την υπόλοιπη Ελλάδα και το υπόλοιπο 1/3 από την γειτονική Βουλγαρία.
Στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού το Σάββατο 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η διαγωνιστική δοκιμασία και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ έγινε η απονομή βραβείων σε μία εορταστική και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Ακολούθησε δεξίωση με μπουφέ και οίνους των γνωστών οινοποιείων της περιοχής όσο και των διαγωνιζομένων δειγμάτων. Μεταξύ των διαγωνιζομένων βραβεύτηκαν και δραμινοί ερασιτέχνες οινοποιοί.
Οι νικητές των κατηγοριών που βραβεύτηκαν ήταν:
1. ΛΕΥΚΟΙ ΟΙΝΟΙ: 1ος o Tunchev Angel, 2ος o Αργύρης Ζυμαράς, 3ος o Dumbanov Nicola
2. ΡΟΖΕ OINOI: 1ος ο Βασίλειος Χαραλάμπους, 2ος ο Γιάννης Στογιάννης, 3ος ο Γεώργιος Χετσερουάνι
3. ΕΡΥΘΡΟΙ ΦΡΕΣΚΟΙ ΟΙΝΟΙ του 2017: 1ος ο Κostantin Gutcev, 2oς ο Γιώργος Σελαλμαζίδης, 3ος ο Αντώνης Μουδάτσος.
4. ΕΡΥΘΡΟΙ ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ (2016 και προγενέστεροι): 1ος ο Αngel Tounchev, 2oς ο Stoyan Tounchev και 3ος ο Γιάννης Ανθίτσας.
Οι κατηγορίες των αποσταγμάτων (Διήμερων Αποστακτήρων):
1. ΣΚΕΤΑ: 1ος ο Emil Letkov, 2oς ο Γιάννης Γκατζούλης, 3ος ο Κ. Αμπρικίδης
2. ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ: 1ος ο Σπύρος Παπαγιαννούλης, 2ος ο Αλέξανδρος Καραπουλιτίδης και 3ος ο Θεοχάρης Πουλίδης.
3. ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΑ: 1ος ο Nikola Dumbanov, 2oς ο Γιώργος Σελαλμαζίδης και 3ος ο Αντώνης Μουδάτσος.
Ο δραμινός ερασιτέχνης οινοποιός κος Βασίλης Χαραλάμπους που πήρε το 1ο βραβείο στην κατηγορία Ροζέ, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ είπε ότι συμμετέχει στον σύλλογο «Άμπελος και Οίνος της Ηδωνίδας Γης» από το 2004 και συμμετέχει στον διαγωνισμό κάθε χρόνο. Φέτος βραβεύτηκε για 4η φορά (οι τρείς προηγούμενες περιελάμβαναν βραβεία στις κατηγορίες Τσίπουρο και στον Λευκό Οίνο).
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού για κάθε δείγμα οίνου στάλθηκαν 2 (δύο) φιάλες 0.75 λίτρου και για τα αποστάγματα μία φιάλη l000ml ή δύο των 500ml.Κάθε δείγμα έφερε πινακίδα- ετικέτα,όπου αναγραφόταν για τους Οίνους το ονοματεπώνυμο του διαγωνιζομένου η ποικιλία και η χρονιά. Για τα Αποστάγματα αναγραφόταν το ονοματεπώνυμο του διαγωνιζομένου και το είδος του αποστάγματος. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούσαν να συμμετάσχουν με περισσότερα του ενός δείγματα για κάθε κατηγορία.
Ο διαγωνισμός είναι πάντως και ένα ηθικό κίνητρο για τους ερασιτέχνες οινοποιούς καθώς τους επιβραβεύει αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους. Για τον λόγο αυτό άλλωστε απο τα 20 -30 δείγματα των πρώτων διαγωνισμών σήμερα οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει τις 200, με πολύ υψηλότερο επίπεδο ποιότητας δειγμάτων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ