Παγίδα για επιπλέοντα απορρίμματα στο ρέμα της Αγίας Bαρβάρας

0
1140

Τοποθετήθηκε πειραματικά από το εργαστήριο GERi Lab του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος


 

Παγίδα για επιπλέοντα απορρίμματα τοποθετήθηκε πειραματικά στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας από το εργαστήριο GERi Lab του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.
Η παγίδα κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Protect – Streams – 4 Sea (τίτλος προγράμματος: Προστασία των ρεμάτων για καθαρή Μαύρη Θάλασσα με μείωση της ρύπανσης από ιζήματα και απορρίμματα, με κοινά καινοτόμα εργαλεία παρακολούθησης, ελέγχου και πρακτικές που βασίζονται στη φύση) το οποίο εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Black Sea, όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο εκπρόσωπος της Α.Μ.Κ.Ε. Roots και εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. κ. Ιορδάνης Κασαπίδης.
Ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος και καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας κ. Γιώργος Ζαΐμης σημείωσε ότι το πρόβλημα μεταφοράς πλαστικών κυρίως απορριμμάτων μέσω των ποταμών είναι χρόνιο και έχει τεράστιες επιπτώσεις για το περιβάλλον. Έτσι, μέσω αυτού του προγράμματος, όλες οι χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα (Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμάνια, Μολδαβία, Αρμενία) δημιουργούν πειραματικές κατασκευές για τη συλλογή των σκουπιδιών». Στο πλαίσιο αυτό, «έχουμε κατασκευάσει την συγκεκριμένη παγίδα σκουπιδιών, ώστε να δούμε κατά πόσο λειτουργεί και ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα αυτής. Στη συνέχεια μπορούμε να βρούμε την κατάλληλη περίοδο αλλά και καταλληλότερες θέσεις για τοποθετήσεις τέτοιου είδους παγίδων στον Νομό Δράμας. Η πειραματική παγίδα στο ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας θα παραμείνει για τρείς με τέσσερις εβδομάδες το ελάχιστο, ώστε να γίνει κάποια συλλογή σκουπιδιών και τα αποτελέσματα να μας δείξουν ότι δουλεύει σωστά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να τοποθετηθεί και σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Στην Δράμα είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται μια τέτοιου είδους παγίδα.
Ο εκπρόσωπος της Α.Μ.Κ.Ε. Roots αλλά και εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. κ. Ιορδάνης Κασαπίδης, επισήμανε ότι μια τέτοιου παγίδα θα μπορεί να τοποθετείται από το δήμο την περίοδο του εθίμου με τα καραβάκια τον Δεκέμβριο, ώστε να συγκρατούνται και να μαζεύονται πιο εύκολα. «Τέτοιου είδους κατασκευές οι οποίες προβλέπουν και την μη όχληση της πανίδας και χρησιμοποιούνται σε όλο το κόσμο σε μεγαλύτερες διαστάσεις, μπορούν να τοποθετούνται την περίοδο του εθίμου με τα καραβάκια της Αγίας Βαρβάρας ώστε να μην καταλήγουν χιλιόμετρα μακριά» τόνισε. Η κατασκευή είναι σχεδιασμένη ώστε να μη διαταράσσει την ορνιθοπανίδα αλλά και την ιχθυοπανίδα της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της παγίδας απορριμμάτων, παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Δράμας κ. Ανέστης Δερματίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο δήμος στηρίζει τέτοιου είδους δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και πιστεύει ότι η τεχνογνωσία που φέρνει το εργαστήριο Geri Lab του ΔΙΠΑΕ και η Α.Μ.Κ.Ε. Roots βοηθάει και εξελίσσει ιδιαίτερα το Δήμο Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!