«Παγωμένο» στη Δράμα το πετρέλαιο θέρμανσης

Ανακοινώθηκαν επίσημα οι δικαιούχοι και τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης

0
2025

Παγωμένη παραμένει ακόμη η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης στην Δράμα λόγω κυρίως των καιρικών συνθηκών. Την ίδια ώρα ανακοινώθηκαν προχθές το βράδυ, τα κριτήρια χορήγησής του στους δικαιούχους.

“Οι καταναλωτές στην περιοχή μας είναι ζημιωμένοι από τις αλλαγές, διότι ενώ πέρσι είχαν πάρει 12,5 λεπτά το λίτρο σαν προκαταβολή και 12,5 λεπτά στην διάρκεια της χρονιάς (δηλαδή 250 ευρώ στον τόνο) φέτος ο καταναλωτής θα πάρει 200 – 250 ευρώ όλη την χρονιά ανάλογα την περιοχή όπου βρίσκεται και την οικογενειακή κατάσταση” δηλώνει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο ταμίας του σωματείου Βενζινοπωλών Δράμας κ. Κώστας Κάλφας εξηγώντας ότι “ένα σπίτι που καίει πολλά λίτρα πετρελαίου για θέρμανση, παραδείγματος χάριν 2.000 λίτρα, είναι ζημιωμένο σε αντίθεση με ένα σπίτι που καταναλώνει 500 ευρώ τον χρόνο (στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν πολύ λίγα σπίτια στην περιοχή μας)”.
Όπως αναφέρει ο κ. Κάλφας πολλοί έχουν επικεντρωθεί στο γεγονός ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα πάρουν τα χρήματα της επιδότησης για την προμήθεια του πετρελαίου πίσω. Ωστόσο τον Ιανουάριο αν πάρει και πάλι πετρέλαιο δεν θα δικαιούται τίποτε. Αυτή την στιγμή μια οικογένεια στην Δράμα με δυο παιδιά δικαιούται 240 ευρώ ότι ποσότητα πετρελαίου και να προμηθευτεί. Τα περισσότερα σπίτια στην Δράμα καίνε πάνω από ένα τόνο πετρέλαιο τον χρόνο… Η τιμή του πετρελαίου αυτή την στιγμή διαμορφώνεται στο 1,02 – 1,04 ανάλογα με τις αγορές…”

Οι κλιματικές ζώνες
Οι κλιματικές ζώνες στις οποίες χωρίζονται οι δικαιούχοι φέτος όπως ανακοινώθηκαν απο το Υπουργείο Οικονομικών έχουν ως εξής:
ΖΩΝΗ Α, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
ΖΩΝΗ Β, Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
ΖΩΝΗ Γ, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
ΖΩΝΗ Δ, Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων
Σύμφωνα με όσα έγιναν επίσης γνωστά προχθές από τις σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών “Για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ίσο με 250 € αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Ζώνη Α, 180 € αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 € στη ζώνη Γ και 80 € στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Ενδεικτικά για ένα νοικοκυριό με δύο τέκνα στην ζώνη Α το επίδομα ανέρχεται σε 300 €. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το ανωτέρω επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες.
Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας, μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του ανωτέρου επιδόματος, από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019.
Σε περίπτωση που η υπολογισθείσα αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα. Για τον καθορισμό της υπολογισθείσας αξίας των αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ορίζεται η τιμή 1,042 ευρώ ανά λίτρο.

Διαδικασία χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους
Επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούνται από 15 Οκτωβρίου 2019 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2019 μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται μέχρι και 20 Δεκεμβρίου 2019. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο TAXISnet, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία: – ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης, – το ονοματεπώνυμό του, – ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του, – ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου, – ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας, – η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, – αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, – τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, – η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, – τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία: – τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας, – τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει, – τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία, – τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης, – το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη. Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά τις 20 Δεκεμβρίου 2019…
Το ποσό επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται εξ ολοκλήρου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 για το σύνολο των αιτούντων δικαιούχων, ανεξαρτήτως αγορών πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης…”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ