Πάνω από 500 θέσεις σε Δράμα και ΠΑΜΘ

0
11665

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η απόφαση για την νέα κοινωφελή εργασία μέσω της οποίας θα απασχοληθούν πανελλαδικά 36.500 άνεργοι. Οι θέσεις που αφορούν τη Δράμα (σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής στοιχεία) και κατανέμονται ως εξής: 55 στο Δήμο Δοξάτου, 135 στο Δήμο Δράμας, 28 στο Δήμο Νευροκοπίου, 19 στο Δήμο Παρανεστίου, 46 στο Δήμο Προσοτσάνης και 291 στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας εξαιρούνται όσοι συμμετείχαν σε προγράμματα κοινωφελούς τα έτη 2017, 2018, 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δήμο της Δράμας, στο τελευταίο πρόγραμμα απασχόλησης μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας, είχαν απασχοληθεί περίπου 150 άτομα σε διάφορες υπηρεσίες. Ο μεγαλύτερος αριθμός απασχολουμένων είχε ενταχθεί στις υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου. Περίπου 80 εργαζόμενοι του προγράμματος κάλυψαν τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε προσωπικό καθαριότητας και ευπρεπισμού της πόλης και των κοινοτήτων της. Με την αποχώρησή τους εμφανίστηκαν και πάλι οι ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει ο Δήμος Δράμας στους συγκεκριμένους τομείς.
Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς που θα τρέξει αποσκοπεί σύμφωνα με την απόφαση: α) στην επανασύνδεση των μακροχρονίως ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, β) στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων, γ) στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών και δ) στην σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
“Η δράση έχει ως στόχο την ενίσχυση και προώθηση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (όπως ενδεικτικά οι μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα) και απαιτείται να εργαστούν σε πρώτη φάση, σε «προστατευμένο περιβάλλον» προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, τα προγράμματα θα συνδέονται με την αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων σύμφωνα με τις πραγματικές εξατομικευμένες ανάγκες των ανέργων ώστε οι συμμετέχοντες να ενισχύονται κατά την διαδικασία ένταξης τους στην αγορά εργασίας, ούτως ώστε να έχουν πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία” αναφέρει η διυπουργική απόφαση.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο της απόφασης για την έναρξη της κοινωφελούς εργασίας, τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας: -αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η αναβάθμιση και συντήρηση δημοτικών υποδομών, η αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών με έμφαση στην προώθηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), η καθαριότητα, – υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της εκπαίδευσης, -βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, – οικολογικές δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών με σκοπό την ανάπτυξη και τη διατήρηση βιώσιμων πληθυσμών και οικοσυστημάτων, • υπηρεσίες διαμόρφωσης/συντήρησης πρασίνου, -μετάβαση στην κυκλική οικονομία, -πρόληψη φυσικών καταστροφών, -πρώτες βοήθειες, -δεξιότητες φροντίδας τρίτης ηλικίας, -εργασίες κατασκευαστικού κλάδου.
Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός από την τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες, μία ατομική συνεδρία επαγγελματικής συμβουλευτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και οι επιθυμίες των ωφελουμένων καθώς και πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 150 ωρών το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης το οποίο υποχρεωτικά θα παρακολουθεί το σύνολο των συμμετεχόντων.
Για κάθε συμμετέχοντα το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί σε 21,90 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 547,63 ευρώ μηνιαίως. Από 1-7-2020 τα ανωτέρω ποσά θα αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 47 του ν.4597/2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!