Παραχωρούνται για χρήση 6 απινιδωτές που δώρισε η Raycap στον Δήμο Δράμας

0
4647

Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός του νεοσύστατου Συλλόγου Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής για την επανατοποθέτηση των απινιδωτών στα καταλληλότερα σημεία της πόλης

Στην παραχώρηση των απινιδωτών που διαθέτει, και δωρίστηκαν από τη Raycap, αποφάσισε να προχωρήσει το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας, διαθέτοντας τον εξοπλισμό στον νεοσύστατο Σύλλογο Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής (Δ.Ε.Δ.Κ.Α.).
Πρόκειται για 6 απινιδωτές που είναι τοποθετημένοι στον Α’ Παιδικό Σταθμό, στο ΚΑΠΗ Δράμας, στο παράρτημα του ΚΑΠΗ Δράμας, στο ΚΑΠΗ Χωριστής, στο ΚΑΠΗ Ξηροποτάμου και στο ΚΗΦΗ του Δήμου Δράμας.
Η παραχώρηση των απινιδωτών θα γίνει μέσω χρησιδανείου. Ο σύλλογος θα μπορεί να τοποθετήσει τους απινιδωτές στις ενδεδειγμένες τοποθεσίες και εγκαταστάσεις, προκειμένου να διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή συμβολή τους στην επείγουσα καρδιακή φροντίδα και τη βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή. Στο αίτημά του προς το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας, ο σύλλογος διά του προέδρου του και δημοτικού συμβούλου, κ. Αχιλλέα Παπαδόπουλου, αναφέρει ότι το προτεινόμενο χρησιδάνειο αποβλέπει στην προαγωγή του κοινού καλού και της βέλτιστης αξιοποίησης αλλά και συντήρησης των δωρηθέντων απινιδωτών, ώστε να καταστούν πραγματικά χρήσιμοι για την τοπική κοινωνία. Κάνει γνωστό, μάλιστα, ότι η δωρήτρια εταιρεία έχει ενημερωθεί αναλυτικά από το Σύλλογό, για το σκοπό που επιδιώκει, και συναινεί πλήρως στην αξιοποίηση των απινιδωτών με τον προτεινόμενο τρόπο.
Ο Σύλλογος Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής προχωρά στη συγκρότηση ομάδων εθελοντών, την εκπαίδευσή τους και τη δραστηριοποίηση των μελών του στην προσπάθεια διάσωσης συνανθρώπων μας που υφίστανται καρδιακή ανακοπή.
Ο Σύλλογος Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής, που δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2020, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα που αφορά την εκπαίδευση του πληθυσμού της Δράμας στη χρήση απινιδωτών και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, όπως και στη δημιουργία εφαρμογών για τον άμεσο εντοπισμό τους.
Για το εγχείρημα του συλλόγου των εθελοντών, ο καρδιολόγος και δημοτικός σύμβουλος κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος είχε κάνει δηλώσεις στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» τον Οκτώβριο του 2021, λέγοντας ότι στόχος του φορέα είναι καταρχάς να δραστηριοποιηθεί στην εκπαίδευση των πολιτών της Δράμας στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, καθώς, όπως είπε: «Θα πρέπει να εκπαιδευτεί πάνω από το 50% του πληθυσμού της Δράμας, για να προχωρήσει ο σχεδιασμός που υπάρχει».
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της εκπαίδευσης στη χρήση των απινιδωτών, είχε ξεκαθαρίσει: «Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν με οργανωμένες επαγγελματικές ομάδες, αρχικά με τους ανθρώπους που έχουν την αμεσότερη επαφή με τις περιπτώσεις των καρδιολογικών περιστατικών, δηλαδή με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Ακολούθως, η εκπαίδευση θα συνεχιστεί σε προπονητές και στελέχη των ομάδων που έχουν άμεση επαφή με τους αθλητές αλλά και με τους ίδιους τους αθλητές, και θα πάρουν σειρά οι ιερείς και οι υπόλοιπες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες της πόλης μας».
Όπως είχε επισημάνει μάλιστα ο κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος, ναι μεν η Δράμα διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό απινιδωτών χάρη στη στήριξη της Raycap, αλλά θα πρέπει να αποκτήσει και μεγάλο αριθμό πολιτών που έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση τους, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να γίνουν περισσότερο γνωστά τα σημεία όπου είναι τοποθετημένοι οι απινιδωτές στη Δράμα. Στην κατεύθυνση αυτή, οι εθελοντές του συλλόγου σχεδιάζουν τη δημιουργία μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, με στόχο, όταν κάποιος μπαίνει στην πόλη, να εμφανίζεται η συγκεκριμένη εφαρμογή, ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται οι απινιδωτές. Βρισκόμαστε σε επαφή με τον κ. Αποστολίδη της Raycap και του έχουμε αναπτύξει τι θέλουμε να κάνουμε. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτό το project, θα πρέπει να γίνει πολύ στοχευμένα και ασφαλώς απαιτείται πολλή δουλειά».
Αυτή τη στιγμή, στην πόλη της Δράμας υπάρχουν περίπου 40 απινιδωτές σε δημόσιους χώρους, αλλά αυτοί οι απινιδωτές θα πρέπει να επανατοποθετηθούν σε κάποια σημεία όπου θα είναι εύκολα εντοπίσιμοι από τον κόσμο, σύμφωνα με όσα είχε πει ο πρόεδρος του συλλόγου. Η αναγκαιότητα αυτή προφανώς αρχίζει να εξυπηρετείται με το προαναφερόμενο συμφωνητικό μεταξύ του συλλόγου και του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας, κάτι που δείχνει ότι η πρωτοβουλία του συλλόγου εθελοντών είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ